Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει έως και 38% τις πιθανότητες καρκίνου

0
501

Η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της σχέσης μεταξύ της ασπιρίνης και των καρκίνων του πεπτικού σωλήνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Annals of Oncology διαπιστώνει μείωση του κινδύνου αυτών των καρκίνων μεταξύ 22% και 38%

Η ασπιρίνη σχετίζεται εδώ και χρόνια με κάποια μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρκετών καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ σοβαρών, όπως καρκίνοι του παγκρέατος και του ήπατος. Τώρα, η εν λόγω συγκεντρωτική ανάλυση εξέτασε στοιχεία από 113 μελέτες παρατήρησης που εξέταζαν καρκίνους στο γενικό πληθυσμό και οι οποίες δημοσιεύθηκαν έως το 2019, εκ των οποίων 45 αφορούσαν καρκίνο του εντέρου και περιελάμβαναν 156.000 περιστατικά. Εκτός από τον καρκίνο του εντέρου, οι καρκίνοι που διερευνήθηκαν περιελάμβαναν αυτούς του εγκεφάλου και του λαιμού, του οισοφάγου, του στομάχου, αλλά και όγκους στο συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Cristina Bosetti (PhD), επικεφαλής της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Ογκολογικό Τμήμα Mario Negri στο Μιλάνο, διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης, που ορίζεται ως η λήψη τουλάχιστον ενός ή δύο δισκίων την εβδομάδα, συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης των περισσότερων από αυτούς τους όγκους. Συγκεκριμένα, η χρήση ασπιρίνης συνδέθηκε με 27% λιγότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, 33% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, 36% μειωμένου κινδύνου καρκίνου του στομάχου, 38% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος -χολής (πέντε μελέτες) και 22% καρκίνου του παγκρέατος (15 μελέτες).

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι αν η τακτική χρήση ασπιρίνης στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών αυξηθεί από 25% σε 50% θα μπορούσαν να αποφευχθούν χιλιάδες θάνατοι ετησίως από τους καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.

Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες που να ενισχύσουν τα συμπεράσματα αυτά, ιδιαίτερα επειδή τα θετικά αποτελέσματα συσχετίστηκαν με υψηλές δόσεις ασπιρίνης, άνω των 325mg ημερησίως. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «τα ευρήματά μας σχετικά με τον καρκίνο του εντέρου υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι υψηλότερες δόσεις ασπιρίνης σχετίζονται με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου της νόσου. Ωστόσο, η επιλογή της δόσης θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο αιμορραγιών στο στομάχι, που αυξάνεται με τις μεγάλες δόσεις ασπιρίνης.

Ασφαλώς, η λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, θα πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με γιατρό, ο οποίος μπορεί να λάβει υπόψη το ιατρικό προφίλ κάθε ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό κ.ά.

ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ