Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «ντεγλασάρισμα»; Ακούγεται ίσως ως κάτι πολύπλοκο όμως δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα.
Το λεγόμενο ντεγλασάρισμα είναι η πινελιά που θα δώσει στα πιάτα σας μοναδική νοστιμιά. Η τεχνική είναι απλή: Όταν σοτάρετε λαχανικά, κοτόπουλο ή κρέας αφήνετε να «αρπάξει» λίγο η βάση της κατσαρόλας και να κάνει μια ελαφρά καμμένη κρούστα (μην το παρακάνετε όμως γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι νόστιμο αλλά πικρό). Αυτή η κρούστα που συνήθως μάς προβληματίζει και ίσως να αλλάζουμε και κατσαρόλα όταν δημιουργηθεί, είναι και το μικρό μυστικό που μπορεί να δώσει στα πιάτα ή τις σάλτσες μας ξεχωριστή νοστιμιά. Όσο το σκεύος είναι ακόμα ζεστό, προσθέστε λίγο νερό, κρασί, ζωμό ή ξίδι και καθώς το υγρό αρχίζει να βράζει, ξύστε τη βάση της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα που θα δώσουν στο ζωμό που προκύπτει πλούσια γεύση. Εκτός αυτού βέβαια, με τη συγκεκριμένη τεχνική το σκεύος θα καθαριστεί ακόμα πιο εύκολα. Δύο σε ένα δηλαδή.