Η φθορά του μίσους

1
562

Μίσος είναι το συναίσθημα της μεγάλης εχθρότητας, της έντονης και παθιασμένης αντιπάθειας, της απέχθειας για ένα άτομο, μία ιδέα ή μία κατάσταση. Το μίσος δεν είναι πρωτογενές συναίσθημα.
Κανείς δηλαδή, δεν γεννιέται με την προδιάθεση να μισεί. Μπορεί όμως να εκπαιδευτεί στο μίσος μέσω κοινωνικών κατευθύνσεων, ιδεολογημάτων που απαιτούν δεσμευτική αφοσίωση και τη διάψευση έντονων συναισθημάτων που  δημιούργησαν πρόσωπα/ιδέες/καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πιο δυνατά συναισθήματα μίσους εντοπίζονται μεταξύ πρώην ζευγαριών και πρώην συνεργατών.

«Νιώθοντας μίσος είναι σαν να αφήνεις κάποιον να ζει στο μυαλό σου χωρίς ενοίκιο».

Oι περισσότεροι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μίσος, ειδικά όταν έχουμε προδοθεί ή τραυματιστεί από κάποιον με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Το συναίσθημα του μίσους είναι φυσιολογικό όταν εμφανίζεται σποραδικά. Ωστόσο, το συναίσθημα του μίσους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μυαλό και το σώμα μας. Η οργή και το μίσος συσσωρεύονται, επηρεάζοντας τα όργανα και τις φυσικές διαδικασίες του σώματος και αναπαράγουν περαιτέρω αρνητικά συναισθήματα. Το μίσος είναι μια μορφή νεύρωσης και κρίσης που είναι επιβλαβής για το άτομο. Εάν συνεχιστεί, οδηγεί σε συγκρούσεις συνολικά στις διαπροσωπικές σχέσεις και σε σωματική δυσλειτουργία.

Οι ψυχιατρικές έρευνες δείχνουν ότι το μίσος μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου, καθώς διεγείρει τον φλοιό που είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση της κίνησης. Αυτή η διέγερση μας προετοιμάζει να ενεργούμε επιθετικά, όταν αισθανόμαστε μίσος, είτε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας είτε για να επιτεθούμε. Η ενεργοποίηση αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Και οι δύο αυτές ορμόνες καταστρέφουν τα επινεφρίδια και συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αϋπνία, στο άγχος, στην κατάθλιψη και στη χρόνια κόπωση. Κι έτσι ο κύκλος της σωματικής και ψυχικής δυσλειτουργίας συνεχίζεται. Το μίσος ενεργοποιεί επίσης το μυαλό έτσι, ώστε να προσπαθεί να προβλέψει ποιες ενέργειες θα κάνει το άτομο που μισεί, ώστε να προστατευτεί από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο όμως οδηγείται σε περαιτέρω ανησυχία, εμμονή, ακόμα και παράνοια, η οποία επηρεάζει τον συνολικό τρόπο αλληλεπίδρασης του ατόμου που νιώθει μίσος. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις επηρεάζουν μόνο αυτόν που μισεί και όχι το πρόσωπο / αντικείμενο του μίσους του, εκτός εάν υπάρχει αμοιβαιότητα μίσους, οπότε η φθορά είναι και για τα δύο μέρη.

Το αντίθετο του μίσους δεν είναι αγάπη, όπως συχνά αναφέρεται. Είναι η συναισθηματική αποστασιοποίηση. Ο μίσος μας συνδέει με την κατάσταση ή το άτομο που μισούμε. Το μίσος δημιουργεί το φαινόμενο του καθρέφτη, καθώς προσελκύει το άτομο πίσω στην κατάσταση ή το πρόσωπο που μισεί για να το αποκρούει ξανά και ξανά. Ο μίσος έχει γεύση γλυκόπικρη καθώς ενισχύει το εγώ μας, καθώς μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ ανώτεροι απέναντι στο πρόσωπο ή την κατάσταση που μισούμε για να καταλήξει όμως μόνο στην επιδείνωση της ανησυχίας, αφού θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε «ετοιμοπόλεμοι» για να διατηρήσουμε την υπεροχή μας απέναντι στο αντικείμενο του μίσους.

Μπορούμε να απαλλαγούμε από το μίσος;

Το πρώτο βήμα είναι πάντα η αναγνώριση του προβλήματος. Αν παραδεχτούμε ότι αισθανόμαστε μίσος, τότε μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις για να απαλλαγούμε από αυτό.
Πρέπει να καταλάβουμε τη φύση του μίσους που αισθανόμαστε. Το μίσος συνήθως συνδέεται με φόβο, ανασφάλεια ή δυσπιστία.

Προσπαθήστε να «παγώσετε» τη στιγμή που νιώθετε το μίσος να σας ξεχειλίζει. Ίσως πιάσετε τον εαυτό σας να λέει μια βρισιά ή να έχει ανεβάσει σφυγμούς. Αναγνωρίστε ότι το μίσος δημιουργεί στον εαυτό σας ταραχή. Θέλετε αλήθεια να είστε ένα ταραγμένο άτομο;

Κάντε ένα βήμα πίσω. Πάνω στη στιγμή του θυμού, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε σοφές αποφάσεις. Κάντε ένα διάλειμμα, πηγαίνετε για μια βόλτα, πάρτε βαθιές αναπνοές και αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει. Μόλις το μυαλό σας είναι ήρεμο, μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα εάν θέλετε πραγματικά να περνάτε αυτές τις κρίσεις έντασης.

Αντί να αγνοήσετε το ζήτημα, προσπαθήστε να βρείτε μια λύση. Εάν η κατάσταση είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, προσπαθήστε να την επιλύσετε στο μυαλό σας, αλλάζοντας τη νοοτροπία σας. Μπορεί να μην μπορείτε να αλλάξετε ένα συγκεκριμένο άτομο ή κατάσταση, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε γι αυτό. Δώστε μια λύση που να χαρακτηρίζεται από ανοιχτό τρόπο σκέψης και σωστή εκτίμηση για το πιο είναι πιο ωφέλιμο για τη γενικότερη ψυχική σας κατάσταση.

Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε, όπως έναν στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή έναν ψυχολόγο, που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Σκεφτείτε ένα άτομο που μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση.
Μην αφήνετε κάποιον να ζει χωρίς ενοίκιο στο μυαλό και τη ψυχή σας.
Το τίμημα είναι μεγάλο και οδυνηρό.

  • H ανάρτηση βασίζεται στη δημοσίευση How Hatred only Hurts You της κλινικής ψυχολόγου Ιωάννας Κλεοβούλου στο psychmatters.co.za.

πηγή: postmodern.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΙΣΟΥΣ.- ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΕΙ,- ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ.- ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.-

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ