Από επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης έπασχε ένας 43χρονος άνδρας στην Κίνα και ανακάλυψε κάτι το οποίο κυριολεκτικά ήταν σοκαριστικό.
Αφού πήγε στον γιατρό, ενημερώθηκε πως τα συμπτώματα που είχε για διάστημα εβδομάδων, είχαν σχέση με το γεγονός ότι βρέθηκαν εκατοντάδες σκουλήκια-ταινίες στον εγκέφαλο και στο στέρνο.
Ο σκώληκας «Ταινία»
Η ταινία (Taenia) είναι γένος κεστώδων σκωλήκων το οποίο περιλαμβάνει μερικά σημαντικά για τα ζώα παράσιτα. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη, ενώ το σχήμα τους είναι σαν κορδέλα, δηλαδή ταινία, και γι’ αυτό ονομάστηκε κι έτσι. Το μπροστινό τμήμα του ονομάζεται σκώληκας. Απελευθερώνει αβγά από ένα μέρος του που ονομάζεται προγλωττίδα.
Συνήθως προκαλείται με την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών τα οποία περιέχουν τα αβγά του συγκεκριμένου σκώληκα. Πρέπει δηλαδή να έχουν μολυνθεί με αυτά. Συνήθως το ωμό ή μη καλοψημένο κρέας και κυρίως τα ωμά λαχανικά είναι «καλή» πηγή για μόλυνση από κάτι τέτοιο.
Όπως δήλωσε ο Zhu Zhongfa, είχε φάει ένα σχετικά ωμό και όχι καλοψημένο χοιρινό. Αυτό το οποίο είχε, ήταν το «Τaenia Solium» ένα παρασιτικό κεστοειδές σκώληκα που δύναται να φτάσει σε μήκος τα 2 με 3 μέτρα. Ο γιατρός που ανέλαβε τη μελέτη της περίπτωσης αυτής, δήλωσε πως εξαρτάται η εκδήλωση της συμπτωματολογίας αναλόγως στο άτομο που το έχει. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονταν συμπτώματα στους πνεύμονες.
Οι προνύμφες, συνεχίζει, του συγκεκριμένου σκώληκα, οδηγήθηκαν μέσα από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Διεγνώσθη με Κυστικέρκωση και Νευροκυστικέρκωση, ενώ του χορηγήθηκε αντιπαρασιτική φαρμακοθεραπεία για να προλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο στα όργανά του.
Παράσιτα
Το ίδιο το κρέας δεν χρειάζεται να πλυθεί, καθώς το μαγείρεμα θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο βακτήριο. Υπάρχουν παράσιτα, όμως, όπως η Trichinella, που μπορούν να το μολύνουν και να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος που δεν έχει ψηθεί καλά. Η τριχίνωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που είναι παρόμοια με τη γρίπη ή και με έμετο, μυϊκούς πόνους, καρδιακά προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις θνησιμότητα.
Πηγή: in.gr