«Ντου» στον προστάτη

0
106

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάρμακο που είναι προϊόν ανοσοθεραπείας φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, και μάλιστα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε βασικές θεραπευτικές εναλλακτικές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ένα μικρό ποσοστό ανδρών, που χαρακτηρίζονται υπερβολικά καλά ανταποκρινόμενοι στα φάρμακα, συνέχισε να είναι καλά ακόμα και μετά το τέλος της πειραματικής χορήγησης της θεραπείας, παρά την πολύ κακή πρόγνωση πριν από τη θεραπεία. Την περασμένη εβδομάδα είχε αναφερθεί ότι το ίδιο φάρμακο είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό και στη θεραπεία των προχωρημένων καρκίνων σε κεφάλι και λαιμό.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη, από την έρευνα προέκυψε ότι ένας στους 20 άνδρες που πήραν το φάρμακο pembrolizumab ανταποκρίθηκε και είδε τους όγκους του να συρρικνώνονται ή να εξαφανίζονται τελείως. Αν και αναφερόμαστε σε έναν σχετικά μικρό αριθμό, κάποιοι από αυτούς κέρδισαν χρόνια ζωής, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology».

Ενα επιπλέον 19% έδειξε βελτίωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτήν την πειραματική θεραπεία έζησαν κατά μέσο όρο οκτώ μήνες λαμβάνοντας αυτό το φάρμακο. Η δεύτερη φάση της σχετικής κλινικής έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν οι επιστήμονες του Institute of Cancer Research και του Royal Marsden, αφορούσε 258 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που είχαν εξαντλήσει κάθε άλλη θεραπευτική εναλλακτική. Την πιο εντυπωσιακή ανταπόκριση την είχαν ασθενείς των οποίων οι όγκοι είχαν μεταλλάξεις στα γονίδια που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA.

Δημιουργία τεστ

Οι ερευνητές τώρα διερευνούν κατά πόσο αυτή η ομάδα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την ανοσοθεραπεία σε μια μεγαλύτερη δοκιμή. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τεστ, από το οποίο θα προκύπτει ποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στην ανοσοθεραπεία για να βοηθούνται οι γιατροί στην επιλογή της θεραπείας.

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού για να εντοπίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και επιλέγεται ως βασική θεραπευτική προσέγγιση σε μερικούς καρκίνους, όπως το μελάνωμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ