Έντονα το αίσθημα της κόπωσης και της αδυναμίας νιώθουν όσοι αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να παρουσιάζουν και αναιμία.
Πιο ευάλωτες σε αυτήν την κατάσταση είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι μέλλουσες μανούλες αλλά και όσες θηλάζουν τα παιδιά ή οι έφηβοι.
Εκτός από τα δημοφιλή τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, υπάρχουν ορισμένα tips που μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου!
Ποια είναι αυτά;
Για μεγαλύτερη απορρόφηση καλό είναι να συνδυάζετε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με:
- Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, πεπόνι, χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ. Και αυτό γιατί η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν, λοιπόν, τρώτε μπριζόλα, μην παραλείπετε να ρίχνετε λεμόνι.
- Λευκό κρασί: Το μηλικό οξύ που περιέχει, αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου.
Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:
- Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
- Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.
- Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Πηγή: healthreport.gr