Ανεύρυσμα: Ποιο κοινό φάρμακο αποτρέπει τη διόγκωση και τη ρήξη του;

0
174

Προστατευτική δράση κατά της ανάπτυξης ενδοκρανιακού ανευρύσματος παρεμποδίζοντας τη διόγκωσή του φαίνεται να ασκεί η λήψη ασπιρίνης.

Αυτό είναι το ελπιδοφόρο συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να δράσει προληπτικά σε περίπτωση εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Journal of Neurosurgery», μελέτησαν 146 ασθενείς με πολλαπλά ενδοκρανιακά ανευρύσματα διαμέτρου έως πέντε χιλιοστών, που παρακολουθήθηκαν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε διαχρονικά μια συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική λήψη ασπιρίνης και στη μικρότερη ανάπτυξη των ανευρυσμάτων. Κανείς ασθενής δεν υπέστη ρήξη ανευρύσματος σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η διόγκωση του ανευρύσματος είναι σημαντική, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, ακόμη και σε θάνατο. Τα ενδοκρανιακά ανευρύσματα είναι μια αγγειακή διαταραχή, κατά την οποία εξασθενούν τα τοιχώματα των αρτηριών στον εγκέφαλο και δημιουργούνται εξογκώματα προς τα έξω. Το ανεύρυσμα μπορεί να υποστεί ρήξη και να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τέτοια εγκεφαλικά ανευρύσματα, συνήθως περισσότερα από ένα, αλλά τα περισσότερα είναι μικρά και είναι απίθανο να υποστούν ρήξη ποτέ. Συνήθως γίνονται αντιληπτά σε απεικονιστικές εξετάσεις για άλλους λόγους. Ανευρύσματα μεγαλύτερα των επτά χιλιοστών σε διάμετρο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ρήξη. Από την άλλη, μερικές φορές τα μικρά ανευρύσματα μεγαλώνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να «φρενάρει» την ανάπτυξη των ανευρυσμάτων και να μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο ρήξης τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, ακόμη και σε άτομα με πολλαπλά μικρά ανευρύσματα.

«Η μελέτη αφήνει πολλές υποσχέσεις, καθώς για πρώτη φορά δείχνει την πιθανή θεραπευτική δράση της ασπιρίνης στη μείωση της ανάπτυξης των ανευρυσμάτων. Αν αυτό αποδειχθεί και από μια μεγαλύτερη μελέτη, τότε θα πρόκειται για την πρώτη φθηνή και αποτελεσματική μη συνταγογραφούμενη θεραπεία που μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ενός ανευρύσματος και να αποτρέψει τη ρήξη του. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ωφεληθούν από αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέηβιντ Χάσαν.

Το ιστορικό προηγούμενης ρήξης ανευρύσματος του ασθενούς, η συχνή χρήση ναρκωτικών, η υπέρταση και η πολυκυστική νεφρική νόσος είναι ανάμεσα στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μελλοντική ρήξη ανευρύσματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ