Η απώλεια βάρους προϋποθέτει το κάψιμο μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων από αυτόν που παίρνετε από τις τροφές.
Η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών και συστατικών στα γεύματά σας μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αδυνατίσματος.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές «βάζουν φωτιά» στον μεταβολισμό και σας βοηθούν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
Καυτερές πιπεριές: Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχουν συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και οξείδωση του λίπους. Οι καυτερές πιπεριές ενεργοποιούν διαδικασίες που αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη και τη χρήση του λίπους για ενέργεια.
Γιαούρτι: Το σκέτο ελληνικό γιαούρτι αποτελεί προϊόν ζύμωσης και γι’ αυτό συμβάλλει στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η υπεροχή των κακών έναντι των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων, έχει συνδεθεί με παχυσαρκία διαταραχές του μεταβολισμού. Αποφεύγετε τα γιαούρτια με πρόσθετα σάκχαρα και αρώματα, που εξουδετερώνουν τα καλά βακτήρια.
Kimchi: Το παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων είναι ωφέλιμο για το έντερο λόγω των καλών βακτηρίων που περιέχει.
Kombucha: Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.
Καφεΐνη: Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και ενισχύει το κάψιμο θερμίδων. Θα την βρείτε στον καφέ, το πράσινο τσάι (το οποίο έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία) και τη μαύρη σοκολάτα.
Μηλόξυδο: Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου συνδέεται με απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το σωματικό λίπος, η περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε δύο ομάδες συμμετεχόντων που κατανάλωναν ξύδι μηλίτη συγκριτικά με τα μέλη τρίτης ομάδας που έλαβε εικονικό σκεύασμα.
Ψωμί με προζύμι: Αντικαταστήστε το τυποποιημένο ψωμί με ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι, το οποίο περιέχει προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι) και μαγιά, που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου.
Ξυνολάχανο: Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται κατά την παρασκευή του, είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.
Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs), τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα κορεσμένα λιπαρά. Έχουν την ιδιότητα να «παρακάμπτουν» το πεπτικό και να πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι, γι’ αυτό μετατρέπονται σε άμεση πηγή ενέργειας. Όσο περισσότερη ενέργεια έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει. Το λάδι καρύδας μειώνει την όρεξη και τις λιγούρες, ενώ μελέτη του 2011 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά.
Λάδι αβοκάντο: Άλλο ένα υγιεινό λάδι που βοηθά την απώλεια βάρους, καθώς είναι πλούσιο σε καλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μειώνει την όρεξη και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.
Τυρί: Τα προβιοτικά είναι πιο ευεργετικά όταν προέρχονται από ακατέργαστες τροφές όπως τα μαλακά μη παστεριωμένα τυριά. Η διαδικασία της παστερίωσης καταστρέφει τα καλά βακτήρια, γι’ αυτό τα τυριά που παρασκευάζονται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα που δεν έχει παστεριωθεί είναι πολύ πλούσια σε καλά βακτήρια και πιο υγιεινά.
Πηγή: Reader’s digest