Χαζεύεις στο κινητό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις; Δες τι θα σου συμβεί

0
1309
Σου έχει συμβεί, πιθανότατα είναι κάτι που κάνουμε όλοι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το ρολόι χτυπά, ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια και πιάνεις το κινητό που φόρτιζε δίπλα σου όλο το βράδυ.Κλείνεις το ξυπνητήρι και ασυναίσθητα αρχίζεις το σκρολάρισμα στα social, τσεκάρεις τα μέιλ και προτού το καταλάβεις, πέρασαν δέκα λεπτά.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως περίπου το 46% έως 61% των ανθρώπων θα σκρολάρουν στο κινητό αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή μέσα σε πέντε λεπτά από την ώρα που ξύπνησαν.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου από την δραστηριότητα αυτή. Οι οθόνες, όλες οι οθόνες εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως, που στα δικά σου μάτια δεν είναι μπλε αλλά περιλαμβάνεται σε κάθε φως από τέτοιου είδους οθόνες.

Έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε πως το μπλε φως μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην μνήμη και ειδικά η έκθεση σε αυτό νωρίς το πρωί μας βοηθά να ξυπνήσουμε καλύτερα και πιο γρήγορα.

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά μην βιαστείς. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι χρήσης του κινητού είναι τα γραπτά μηνύματα (97%), οι βιντεοκλήσεις (92%), το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (89%) και η περιήγηση στα social media (75%).

Το να απαντήσεις σε μέιλ και μηνύματα αμέσως μόλις ξυπνήσεις, σίγουρα σε προετοιμάζει για μια μέρα γεμάτη στρες. Έρευνες πιστοποιούν πως το να επεξεργάζεσαι μηνύματα που αφορούν την δουλειά εκτός εργασιακής ώρας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική μας υγεία.

Ταυτόχρονα, το να σερφάρεις στο διαδίκτυο αμέσως μόλις ξυπνήσεις, θα μάθεις θες δεςν θες τις πιο σημαντικές ειδήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κακές και θα μεγαλώσεις άθελά σου τα επίπεδα άγχους σου για όλη την ημέρα.

Τι να κάνεις; Αν έχεις ανάγκη το κινητό, κλείσε το wifi και data και ξεκίνα την ημέρα διαβάζοντας δυο σελίδες από το αγαπημένο σου e-book. Θα πάρεις και το απαραίτητο μπλε φως και δεν θα στρεσαριστείς χωρίς λόγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ