Αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει το άγχος που βιώνει μια εγκυμονούσα

0
346

Όλοι μας, ή σχεδόν όλοι μας, διακατεχόμαστε λίγο ή πολύ από άγχος. Πώς είναι δυνατόν μία εγκυμονούσα να μην έχει άγχος και για την ίδια, αλλά κυρίως για το παιδί που κυοφορεί;

 

Σίγουρα είναι μια γνώριμη κατάσταση αυτή για τις έγκυες και το κυριότερο είναι πως  δύσκολα μπορούν να αποβάλλουν το άγχος από τη ζωή τους. Μήπως, όμως, θα έπρεπε; Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο των εμβρύων.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου King’s College μελέτησαν τη σχέση μεταξύ μητρικού άγχους και ανάπτυξης του εγκεφάλου σε 251 πρόωρα βρέφη.

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να αναφέρουν γεγονότα ζωής που είχαν βιώσει κατά την εγκυμοσύνη και τους προκαλούσαν άγχος. Αυτά μπορεί να κυμαίνονταν από απλό άγχος για τα ζητήματα της καθημερινότητας έως σοβαρά τραυματικά γεγονότα ζωής. Γεγονότα όπως πένθος από την απώλεια αγαπημένου προσώπου, χωρισμός ή διαζύγιο.

Οι ερευνητές κατέληγαν σε έναν δείκτη εκτίμησης άγχους για την κάθε μητέρα. Αυτός προέκυπτε από τον αριθμό των στρεσογόνων γεγονότων που αυτές είχαν βιώσει σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα του κάθε παράγοντα και μπορούσε να πάρει τιμές από 0 έως 270. Οι ίδιοι χρησιμοποίησαν μια ιατρική μέθοδο απεικόνισης του εγκεφάλου. Σκοπός τους να διερευνήσουν τυχόν αλλαγές στις νευρικές ίνες της λευκής ουσίας.

Το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου

Η επικεφαλής της μελέτης Αλεξάντρα Λοταρέσκου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως υπήρχε μια μείωση στην ανάπτυξη νευρικών ινών της λευκής ουσίας στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν βιώσει άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ενδέχεται οι ορμόνες άγχους των μητέρων να περνούν στα βρέφη, καθώς φτάνουν στη μήτρα. Η υπόθεση αυτή έχει επιβεβαιωθεί, καθώς φαίνεται ότι η κορτιζόλη διαπερνά τον πλακούντα με αποτέλεσμα τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης να γεννιούνται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης και μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Δύο ορμόνες που χαρακτηρίζονται ως «ορμόνες τις ευτυχίας» και η έλλειψή τους διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

«Η λευκή ουσία στον εγκέφαλο των βρεφών ήταν τροποποιημένη στις περιπτώσεις που οι μητέρες είχαν βιώσει άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο πριν τη γέννηση», δήλωσε η Λοταρέσκου.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι το άγχος στην εγκυμοσύνη, αλλά και τα πρώτα χρόνια του παιδιού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων υπερκινητικότητας του παιδιού στην ηλικία των 16 ετών (Δείτε εδώ).

Οι μέλλουσες μητέρες συχνά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει τη σημασία παροχής ψυχολογικής στήριξης στις μέλλουσες μητέρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτού του άγχους στα βρέφη.

Η Λοταρέσκου υποστηρίζει ότι το μητρικό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν «διαγιγνώσκεται» τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, συνθήκη που θα μπορούσε να τα επηρεάσει μελλοντικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Biological Psychiatry».

Πηγή: healthview.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ