Μια σειρά από θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας.
Τα συστατικά αυτά κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν ένα γερό σκελετικό σύστημα.
Μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, σχεδόν όλα, από τις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.
Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
- Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες
- Βιταμίνη Β6: Ψάρι, πουλερικά και συκώτι βοοειδούς
- Βιταμίνη Β12: Μύδια, αλλά και στα περισσότερα ζωικά προϊόντα
- Βιταμίνη C: Κόκκινες μεγάλες πιπεριές, ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι και πορτοκάλι
- Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, όπως ξιφίας και σολομός
- Βιταμίνη Ε: Ηλιόσπορος και αμύγδαλα
- Φολικό οξύ: Συκώτι βοοειδούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Σίδηρος: Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.
- Βιταμίνη Κ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ)
- Λυκοπένιο: Καρπούζι και ντομάτες
- Μαγνήσιο: Βρώμη, αμύγδαλα και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι
- Νιασίνη: Φιστίκια και φιστικοβούτυρο, συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου
- Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.
- Κάλιο: Γλυκοπατάτες, μπανάνες, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι
- Ψευδάργυρος: Στρείδια, κόκκινο κρέας και πουλερικά
Πηγές: health.com, iatropedia.gr