Οι 10+1 τροφές-ασπίδα κατά των ιώσεων σύμφωνα με ειδικούς

0
288

Σε λίγο καιρό, οι ιώσεις θα βρίσκονται σε έξαρση και συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο πυρετός και η ρινική συμφόρηση θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η φύση έχει όλες τις τροφές που χρειαζόμαστε για να υψώσουμε τείχος απέναντι στις ιώσεις.

Τα τρόφιμα που ενισχύουν θεαματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι -κυρίως- φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο -τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αποτρέψουν τους ιούς και τρόφιμα που είναι γεμάτα από άλλες ουσίες που βελτιώνουν την ανοσία όπως το κολλαγόνο, προβιοτικά και βιταμίνη Α.

Ακολουθούν οι 11 τροφές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό από τις ιώσεις, σύμφωνα με μελέτες:

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπέρια, έχει περίπου το διπλάσιο της ποσότητας της σε βιταμίνης C, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων φυσικών ανοσοποιητικών, των πορτοκαλιών.

Η βιταμίνη C είναι πραγματικά σημαντική για την θωράκιση του οργανισμού, επειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των κρυολογημάτων. Βοηθά, επίσης, το σώμα σας να δημιουργήσει το κολλαγόνο, το οποίο κρατάει το δέρμα σας υγιές και το οποίο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των μικροβίων.

Όπως λέει και η Keri Glassman, ιδρύτρια της Nutritious Life: «Νομίζω ότι δεν έχω αρρωστήσει τα τελευταία 12 ή 13 χρόνια! Νομίζω ότι έχει βοηθήσει το γεγονός ότι τρώω καθαρά υγιεινά τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα όλο το χρόνο. Λατρεύω τις κόκκινες πιπεριές γιατί είναι γλυκιές και γευστικές και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να τις φάτε. Προσθέστε τες σε μια ομελέτα το πρωί, φάτε τες ωμές σαν ένα σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή μια κουταλιά χούμους ή ψήστε τες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι».

Unsplash/Vishang Soni
Unsplash/Vishang Soni

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πάνω από τρεις φορές την ημερήσια τιμή της βιταμίνης Α, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Μύρτιλα

Μια δόση (μια χούφτα ή ένα φλυτζάνι) μύρτιλων παρέχει το 16% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι, επίσης, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων και είναι απαραίτητο για το σώμα για να παράγει κολλαγόνο (μια πρωτεΐνη που απαιτείται για να επουλωθούν οι πληγές).

Unsplash/joanna kosinska
Unsplash/joanna kosinska

Γιαούρτι και Κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλοί τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και παρέχουν στο σώμα χρήσιμα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται «καλοί» μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα.  Το να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι σημαντικό για την καλή μας υγεία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη προβιοτικών, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο λακτοβάκιλλος, ο οποίος βρίσκεται στο γιαούρτι και στο κεφίρ.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (το μισό γκρέιπφρουτ έχει το 68% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης) και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να ωθήσει τα κύτταρά σας να καταπολεμήσουν τα βακτηρίδια και τους ιούς. Η βιταμίνη C, επίσης, ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και σας βοηθά να ξεπεράσετε ένα κρύωμα πιο γρήγορα.

Unsplash/aliona gumeniuk
Unsplash/aliona gumeniuk

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ L-theanine (L-θεανίνη), το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στην εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει το ένζυμο αλλινάση, το οποίο μετατρέπει την αλλιίνη σε αλικίνη, μια ευεργετική ένωση θείου που ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία που εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη. Η αλικίνη ενεργοποιείται με την κοπή ή την σύνθλιψη του σκόρδου και παραμένει ενεργή για 10 λεπτά και είναι πιο χρήσιμη για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται ωμή.

Unsplash/mike kenneally
Unsplash/mike kenneally

Μπρόκολο

Μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη βρίσκεται στο μπρόκολο. Αυτή η χημική ουσία ενεργοποιεί ορισμένα ανοσοκύτταρα με αντιοξειδωτικά γονίδια και ένζυμα για την πρόληψη των ασθενειών.

Κουρκούμας

Ο κουρκούμας περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία διεγείρει την ενεργοποίηση των κύριων μαχητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Unsplash/chinh le duc
Unsplash/chinh le duc

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν πρόδρομο για πολλές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση.

Κλημεντίνες

Τις κλημεντίνες είναι εύκολο να τις πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Unsplash/Jonathan pielmayer

πηγή: bovary.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ