Ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν έκτακτες καρδιακές συστολές;

0
1555

Η έκτακτη συστολή είναι ο καρδιακός κτύπος που έρχεται είτε πρόωρα, είτε καθυστερημένα σε σχέση με την κανονική συστολή.

Ο πάσχων διαπιστώνει τις έκτακτες συστολές σαν ανωμαλία ή διακοπή του κανονικού ρυθμού όταν ψηλαφεί το σφυγμό του.

Παρότι προκαλούν ανησυχία, καθώς γίνονται αντιληπτοί ως σκίρτημα στο στήθος ή στο λαιμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι έκτακτες συστολές είναι καλοήθεις και δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Οι καλοήθεις έκτακτες συστολές δεν χρειάζονται καμία αντιαρρυθμική θεραπεία. Αντίθετα, περίπου 10% των έκτακτων συστολών χρειάζονται θεραπεία τόσο της βασικής νόσου που τις προκαλεί, όσο και της αρρυθμίας αυτής καθεαυτής.

Οι επικίνδυνες αρρυθμίες είναι αποτέλεσμα κύριας και συνηθέστερα στεφανιαίας νόσου (προεμφραγματικής στηθάγχης ή εξελισσόμενου εμφράγματος του μυοκαρδίου κυρίως τις πρώτες ώρες του εμφράγματος).

Δείτε παρακάτω τις κοινές αιτίες που προκαλούν έκτακτες συστολές.

  1. Καφές: Η καφεΐνη διεγείρει τις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη, προκαλώντας αίσθημα παλμών. Το άτομο αισθάνεται δηλαδή την καρδιά του να «τρέχει».
  2. Στρες: Ειδικά το χρόνιο στρες βλάπτει την καρδιά και τα αγγεία, επειδή αυξάνει την πίεση, το σπασμό των στεφανιαίων αγγείων, την καρδιακή συχνότητα και προδιαθέτει για την εμφάνιση επικίνδυνων αρρυθμιών.
  3. Αλκοόλ: Η κατανάλωση οινοπνεύματος συσχετίζεται με την εμφάνιση πρόωρων κολπικών και κοιλιακών συστολών, υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, κολπικού πτερυγισμού, κοιλιακής ταχυκαρδίας, ενώ ευθύνεται αιτιολογικά για το 1/3 των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Η πλειονότητα των αρρυθμιών συμβαίνουν έπειτα από μέθη, δηλαδή υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Οι επακόλουθες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος και η μυοκαρδιακή δυσλειτουργία ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσρυθμιών.
  4. Αϋπνία: Οι πάσχοντες από αϋπνία διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος είναι ότι το σώμα προσπαθεί να διαχειριστεί την έλλειψη ύπνου μέσω της αύξησης των ορμονών του στρες που προκαλούν αύξηση των παλμών της καρδιάς.
  5. Διακύμανση ορμονών: Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και οι παθήσεις του θυρεοειδούς, δηλαδή καταστάσεις που «αναστατώνουν» τις ορμόνες, προκαλούν αλλαγές στο σώμα, μεταξύ αυτών και αρρυθμίες.
  6. Άσκηση: Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης, τόσο αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος. Οι άνθρωποι με γενετικές καρδιακές ανωμαλίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την άσκηση.
  7. Έλλειψη ηλεκτρολυτών: Τα χαμηλά επίπεδα βασικών μετάλλων, ειδικά καλίου και μαγνησίου, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας. Ειδικά το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά από τον κίνδυνο εμφράγματος, ενισχύει τους μυς της καρδιάς και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  8. Αφυδάτωση: Μειώνει την ποσότητα του αίματος στο σώμα με αποτέλεσμα η καρδιά να αυξάνει τους παλμούς για να την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν είστε υπερβολικά αφυδατωμένοι, η καρδιά μπορεί να φτάσει μέχρι και 100 παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας.
  9. Υποκείμενη καρδιακή πάθηση: Οι επικίνδυνες αρρυθμίες είναι αποτέλεσμα κύριας και συνηθέστερα στεφανιαίας νόσου (προεμφραγματικής στηθάγχης ή εξελισσόμενου εμφράγματος του μυοκαρδίου κυρίως τις πρώτες ώρες του εμφράγματος). Άλλες συνήθεις αιτίες είναι οι μυοκαρδίτιδες – μυοκαρδιοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, γενετικώς προσδιορισμένα, καρδιακά σύνδρομα. Αν ο αριθμός των έκτακτων συστολών είναι μεγάλος και προέρχεται από τους κόλπους, δημιουργούν προϋποθέσεις εγκατάστασης κολπικής μαρμαρυγής.

 

Πηγές: thehealthy.com, onmed.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ