Καρδιακή προσβολή: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

0
305

Όταν η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων φτάνει σε υψηλά επίπεδα τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελαχιστοποιώντας τους υδατάνθρακες μηδενίζεται ο κίνδυνος. Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές;

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων για μια υγιεινή διατροφή; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά ανέλυσαν τα διατροφικά ημερολόγια από περισσότερους από 135.000 ανθρώπους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο για να μάθουν.

Σαφώς οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η τήρηση του μέτρου στη διατροφή είναι ιδανική για την καρδιά και τη μακροζωία.

Η πρόσληψη υδατανθράκων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κυμάνθηκε από 46 έως 77% των ημερήσιων θερμίδων. Όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων δεν έφερε οφέλη με το 50% των ημερήσιων θερμίδων να φαίνεται να είναι ιδανικό ποσοστό, εφόσον λαμβάνονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως παρά από λευκό ψωμί και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό ρύζι και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη λιπαρών. Σε όσους η πρόσληψη λιπαρών ήταν στο 35% των ημερήσιων θερμίδων τους ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ήταν χαμηλότερος σε σχέση με εκείνους που περιόριζαν τα λιπαρά που κατανάλωναν ημερησίως στο 10%.

Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος αντικατάστασης των υδατανθράκων. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε από την κατανάλωση τροφίμων με πολυακόρεστα λιπαρά όπως καρύδια, ηλιόσποροι και λιπαρά ψάρια.

Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους προέρχονται από μια παρατηρητική μελέτη, επομένως δεν μπορούν να προβούν σε έναν συσχετισμό αιτίας και αποτελέσματος.

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ