Αλήθειες και «μύθοι» για τον φούρνο μικροκυμάτων

0
290

Υπάρχουν 12 σημεία στα οποία συγκλίνουν πλέον οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της οικιακής χρήσης του φούρνου μικροκυμάτων.

  1. Ναι, ο φούρνος μικροκυμάτων μας ήρθε από την Αμερική.
  2. Δεν είναι όμως, μόνο «για Αμερικανάκια».
  3. Δεν κάνει το φαγητό μας καρκινογόνο.
  4. Αλλά δεν είναι ιδανικός τρόπος μαγειρέματος, ειδικά πρωτεϊνών και λαχανικών.
  5. Είναι καλός για να ζεστάνουμε ένα πιάτο φαγητό.
  6. Δεν είναι καλός για να ζεστάνουμε γάλα.
  7. Μπορούμε να ξεπαγώσουμε, το κοτόπουλο που ξεχάσαμε να βγάλουμε από την κατάψυξη.
  8. Δεν πρέπει να το μαγειρέψουμε στη συνέχεια στα 800Watt, γιατί δεν θα ψηθεί σωστά στο εσωτερικό.
  9. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα πλαστικά σκεύη για τους φούρνους μικροκυμάτων, αναζητήστε τη σχετική σήμανση.
  10. Ποτέ μεταλλικά είδη στο φούρνο μικροκυμάτων, ούτε πιάτα που έχουν επιχρυσωμένο φινίρισμα
  11. Η πόρτα από το φουρνάκι πρέπει να είναι κλειστή κατά τη λειτουργία, για να μην υπάρχει διαρροή μικροκυμάτων.
  12. Είναι καλύτερα να μην στέκεστε μπροστά από το φούρνο όσο είναι σε λειτουργία, τουλάχιστον 50 εκατοστά μακριά.

Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η κατανάλωση φαγητών που έχουν παρασκευαστεί στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν σχετίζεται με εμφάνιση καρκίνου, ενώ είναι επιστημονικά δεδομένο ότι τα κρέατα και τα ψάρια, που ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για περισσότερη ώρα από ότι χρειάζονται, με αποτέλεσμα να καψαλίζονται, είναι καρκινογόνα, λόγω της ανάπτυξης συγκεκριμένων χημικών ενώσεων.

Επίσης, οι ειδικοί καθησυχάζουν τους καταναλωτές σχετικά με την ακτινοβολία, που μπορεί να απορροφήσει το ανθρώπινο σώμα. Για να υπάρξει βλαπτική μεταβολή σε κάποιο όργανο, θα πρέπει αυτό να εκτεθεί σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από αυτή που εκπέμπουν οι συμβατικοί φούρνοι μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας και δεν έχουν φθαρεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ