Αρχική Ειδήσεις Υγεία - Διατροφή Τρεις λόγοι που θα σας πείσουν να τρώτε πιο αργά

Τρεις λόγοι που θα σας πείσουν να τρώτε πιο αργά

0
155

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώτε γρήγορα, όμως γνωρίζετε γιατί αυτή σας η συνήθεια είναι κακή;

1. Δεν καταλαβαίνετε ότι έχετε χορτάσει

Όταν τρώτε γρήγορα, το σώμα δεν έχει την ευκαιρία να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Οι υποδοχείς στο στομάχι και οι σχετικές ορμόνες μπορεί να χρειαστούν 15 με 20 λεπτά για να δράσουν. Έτσι, καταλήγετε να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας.

2. Δυσχεραίνετε τη διαδικασία της πέψης

Όταν μασάτε περισσότερο την τροφή βοηθάτε την πέψη του φαγητού σας. Το σάλιο έχει ένζυμα που λιπαίνουν και αρχίζουν να χωνεύουν αυτό που τρώτε, καθώς επίσης επιτρέπει στους γευστικούς σας κάλυκες να «αναλύσουν» το γεύμα. Αντιθέτως, όταν καταβροχθίζετε το φαγητό σας, δεν προλαβαίνετε να διασπάσετε σωστά την τροφή, με αποτέλεσμα να χωνεύεται δυσκολότερα.

3. Αυξάνετε τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου

Σχετική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να καταναλώνετε το γεύμα σας σε λιγότερο από πέντε λεπτά αυξάνει τις πιθανότητες να γίνετε παχύσαρκη ή να εμφανίσετε μεταβολικό σύνδρομο. Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία είχαν εξετάσει 642 άνδρες και 441 γυναίκες σε διάστημα πέντε ετών, ταξινομώντας τους ως αργούς/ φυσιολογικούς/ γρήγορους καταναλωτές φαγητού, διαπίστωσαν ότι αυτοί που έτρωγαν γρήγορα ήταν 11,6% πιο πιθανό να έχουν αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Τι μπορείτε να κάνετε…

  • Προκειμένου να τρώτε πιο αργά, μειώστε τον ρυθμό σας ώστε να ταιριάζει με εκείνον του πιο αργού στο τραπέζι
  • Μην περιμένετε να λιμοκτονήσετε για να φάτε, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να «πέσετε με τα μούτρα» στο φαγητό
  • Βάλτε στόχο να μασάτε την κάθε μπουκιά περίπου 15 φορές
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ