Το φούσκωμα και η απώλεια βάρους περιλαμβάνονται στα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου.
Ωστόσο, χιλιάδες ασθενείς μπερδεύουν τα συμπτώματα αυτά με αλλαγές ή προβλήματα στη διατροφή τους. Μία έρευνα αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους αντιμετωπίζει τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου ως τροφική δυσανεξία.
Πώς προκύπτει το λάθος
Η Bupa (British United Provident Association) διαπίστωσε ότι το 24% των ανθρώπων αλλάζουν τη διατροφή τους χωρίς να βλέπουν γιατρό. Και προειδοποιεί, ότι η «μόδα» της «καθαρής διατροφής» οδηγεί πολλούς ανθρώπους να «αυτο-διαγιγνώσκουν» εσφαλμένα διάφορα συμπτώματα και να τα αποδίδουν στην αλλαγή της διατροφής τους.
Αν και το φούσκωμα και η απώλεια βάρους μπορεί όντως να σχετίζονται με τη διατροφή, είναι επίσης δύο συμπτώματα καρκίνου του εντέρου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου (δηλαδή αλλαγές στο κάθε πότε πάτε στην τουαλέτα και πώς… λειτουργεί το εντερικό σας σύστημα σας εκεί), δυσκοιλιότητα και διάρροια. Επιπλέον, το αίμα στα κόπρανα, ένα εξόγκωμα στο στομάχι, η ναυτία και η υπερβολική κόπωση μπορεί επίσης να είναι δείκτες κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Σχεδόν οι μισοί δεν ξέρουν τα συμπτώματα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πάνω από το μισό (56%) των ανθρώπων δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφαιρούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους χωρίς να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές από διατροφολόγους.
Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 55 ετών έχει «αυτοδιαγνωσθεί» με πεπτικά προβλήματα, παρά τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου με την πάροδο των ετών. Τα άτομα ηλικίας 25 έως 34 ετών βρέθηκε να είναι η πλέον πιθανή ομάδα να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες.
Τι λένε οι ειδικοί
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον πολλά για το πώς τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται. Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά έχει οδηγήσει σε αύξηση των “αυτόκλητων γιατρών” και οι άνθρωποι συχνά λανθάνουν και αντιμετωπίζουν τις πεπτικές διαταραχές με διαιτητικές αλλαγές, αντί να αναζητούν την ιατρική γνώμη των εμπειρογνωμόνων», ανέφερε η Amanda Squire, νοσοκόμα ογκολογίας στην Bupa.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς βλέπουμε περιπτώσεις όπου κάποιος θεωρεί αυθαίρετα ότι τα πεπτικά του προβλήματα προκλήθηκαν, για παράδειγμα, από μια δυσανεξία στη γλουτένη, ή ότι η απώλεια βάρους τους οφείλεται “σε μια νέα δίαιτα” που δοκίμασαν, όταν στην πραγματικότητα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να απομακρύνουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους. Μάλιστα, το 13% των ανθρώπων ακολουθεί δίαιτα χαμηλών λιπαρών, ενώ το 6% αποφεύγει τους υδατάνθρακες.
«Συστήνουμε πάντα στους ανθρώπους να αναζητούν συμβουλές πριν αφαιρέσουν εντελώς μια ομάδα τροφίμων από τη διατροφή τους, καθώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πεπτικής υγείας», κατέληξε η Squire.
Πηγές: express.co.uk, iatropedia.gr