Πόνος στους κροτάφους: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν;

0
4387

Ο πόνος στους κροτάφους συνηθέστερα γίνεται αισθητός ακριβώς πλάι στα μάτια, στα σημεία που ονομάζουμε κροτάφους ή μηνίγγια.

 

Συχνά είναι πολύ ισχυρός και παλλόμενος. Τα τυπικά συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι κυρίως η ευαισθησία των κροτάφων ή γενικότερα του κρανίου στο άγγιγμα.

Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται τα παρακάτω:

  1. Κεφαλαλγία τάσης ή ημικρανία: Ο πόνος συνοδεύεται συχνά από ναυτία και επιδεινώνεται με την κίνηση. Συνήθως ο πόνος αυξάνεται σταδιακά και η κρίση κορυφώνεται σε διάστημα μίας ώρας. Το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας δεν εμφανίζεται αιφνιδίως, αλλά προηγούνται της κρίσης προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αισθητηριακές αλλοιώσεις.
  2. Αυχενογενής πονοκέφαλος: Ο πόνος από τον αυχένα μπορεί να γίνεται αισθητός προς το κεφάλι και συγκεκριμένα πίσω από τα μάτια ή πλάι σε αυτά. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά έντονος και μοιάζει με τον πόνο της ημικρανίας, χωρίς όμως να προηγούνται προειδοποιητικά συμπτώματα. Ο πόνος που προέρχεται από τον αυχένα είναι συνήθως πιο έντονος το πρωί, καθώς η στάση του ύπνου μπορεί να επιδεινώνει το πρόβλημα.
  3. Δισκοειδής πονοκέφαλος: Στην κροταφιαία αρτηρία γίνεται αισθητός ένας ανεπαίσθητος παλμός. Η αρτηρία αυτή διαπερνά την πλαϊνή πλευρά του κεφαλιού. Σε άτομα άνω των 50 ετών, είναι αρκετά σύνηθες να εκδηλώνεται φλεγμονή στην κροταφιαία αρτηρία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια πάθηση που ονομάζεται κροταφική αρτηρίτιδα. Τα βαθύτερα αίτια της πάθησης παραμένουν άγνωστα.
  4. Ρήξη καρωτίδας: Η περίπτωση αυτή είναι σπάνια και συνοδεύεται από άλλα εμφανή συμπτώματα, όπως πτώση βλεφάρου, θολή όραση, γενικευμένη αδυναμία, δυσκολία στην ομιλία κ.ά. Λίγα είναι τα περιστατικά ρήξης όπου το μόνο σύμπτωμα είναι ο πόνος στους κροτάφους. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι οξύς και αιφνίδιος.

 

Πότε να ανησυχήσετε

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, τα παυσίπονα, την επαρκή ενυδάτωση, τη σωστή διατροφή και την αντιμετώπιση του στρες, επισκεφθείτε νευρολόγο, ώστε να προκύψει ασφαλής και έγκυρη διάγνωση.

Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας εάν ένα επεισόδιο είναι πολύ πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, ιδίως εάν η κρίση εκδηλωθεί ξαφνικά και συνοδεύεται από ακαμψία στον αυχένα, πυρετό, απώλεια ισορροπίας ή δυσκολία στην κίνηση.

 

Πηγή: healthreport.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ