Αρχική Ειδήσεις Υγεία - Διατροφή Μας Είπαν ότι ο Μεσημεριανός Ύπνος Κάνει Καλό στην Υγεία. Δεν Μας...

Μας Είπαν ότι ο Μεσημεριανός Ύπνος Κάνει Καλό στην Υγεία. Δεν Μας Είπαν Όμως Όλη την Αλήθεια…

0
2203

Πολλοί πιστεύουν πως ο μεσημεριανός ύπνος είναι για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους τεμπέληδες. Άλλοι θεωρούν πως αν κοιμηθούμε καλά το βράδυ, δεν θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε και το μεσημέρι.

Ωστόσο, από τα τέλη του 1980, η επιστήμη έχει δει την αξία του μεσημεριανού ύπνου και πως αυξάνει την παραγωγικότητά μας. Εκτός των άλλων, μας αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει την ψυχολογία μας.

Είμαστε επίσης από τα λίγα θηλαστικά των οποίων οι μέρες είναι διαιρεμένες σε δύο διακριτές περιόδους ύπνου και ξύπνιου – αν και αυτό δεν είναι το φυσιολογικό μοτίβο για μας.

Οι άνθρωποι έχουν έναν κύκλο, γνωστό και ως κιρκαδικό ρυθμό, και βιώνουμε δύο περιόδους έντονης υπνηλίας κάθε 24 ώρες: η μία είναι ανάμεσα από 1μμ και 3μμ και η άλλη από 2πμ μέχρι 4πμ.

Στις περιόδους αυτές, ο χρόνος απόκρισης, η μνήμη, ο συντονισμός, η διάθεση και η ετοιμότητά μας μειώνονται. Ένας γρήγορος ύπνος είναι η προφανής λύση που θα μας κάνει να σταθούμε στα πόδια μας.

Έτσι, ο μεσημεριανός ύπνος είναι μία φυσική σωματική λειτουργία και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας.

Το πόσο και το πώς κοιμόμαστε είναι πολύ σημαντικά.

4 συμβουλές για καλύτερο μεσημεριανό ύπνο

1. Παρατηρήστε την ώρα.

Η πιο σημαντική απόφαση είναι η διάρκεια που θα έχει ο ύπνος. Δεν γίνεται απλά να πέσετε για ύπνο και να εύχεστε για το καλύτερο.

Έξι λεπτά.

Ακόμα και έξι λεπτά ύπνου μπορεί να έχουν θετική δράση και οι έρευνες δείχνουν πως βελτιώνει την λειτουργία της μνήμης.

10 με 15 λεπτά.

Οι επιστήμονες είδαν 4 διασήματα: 5, 10, 20 και 30 λεπτά και βρήκαν πως ο 10λεπτος ύπνος είχε το καλύτερο αποτέλεσμα για την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

20 με 30 λεπτά.

Αυτός ο ύπνος αυξάνει την ετοιμότητα και συγκέντρωση και αυξάνει τις ικανότητες χειρισμού μίας μηχανής. Σύμφωνα με την NASA, για καλύτερη απόδοση και ετοιμότητα, ο καλύτερος ύπνος είναι στα 26 λεπτά.

40 με 60 λεπτά.

Αυτός ο ύπνος έχει αποδειχτεί πως αυξάνει την δύναμη του εγκεφάλου, βελτιώνει την μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Το μειονέκτημα είναι πως θα έχετε ένα δυσάρεστο αίσθημα κούρασης μόλις ξυπνήσετε που μπορεί να διαρκέσει για μέχρι 30 λεπτά.

Εάν έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε μετά το ξύπνημα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό πρόβλημα.

90 με 120 λεπτά.

Τα οφέλη είναι πολλά, όπως αύξηση της δημιουργικότητας και καλύτερη συναισθηματική και διαδικαστική μνήμη. Ο δίωρος ύπνος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα για μέχρι 24 ώρες.

Αντίθετα με τον ύπνο 40-60 λεπτά, είναι πιθανό να ολοκληρώσετε έναν πλήρη κύκλο ύπνου και να ξυπνήσετε χωρίς καθόλου πρόβλημα.

2. Η καλύτερη ώρα για ύπνο

Σύμφωνα με την επιστήμη, η ώρα αυτή είναι ανάμεσα 1μμ και 3μμ. Εάν εκείνες τις ώρες δουλεύετε, μία καλή λύση είναι να κοιμηθείτε 6 με 8 ώρες μετά την ώρα που ξυπνήσατε.

3. Μερικές φορές, απλά συνεχίστε τον ύπνο σας.

Η χειρότερη παρενέργεια του μεσημεριανού ύπνου είναι πως ξυπνάς κουρασμένος. Όπως είπαμε, αυτό συμβαίνει όταν κοιμόμαστε 40 με 90 λεπτά. Εάν σας συμβεί, δοκιμάστε να πάρετε λίγη καφεΐνη, να βγείτε στο φως ή να πλύνετε το πρόσωπό σας.

Από την άλλη, μπορείτε απλά να πέσετε ξανά για ύπνο και να κοιμηθείτε μέχρι να συμπληρώσετε συνολικά 90 λεπτά

4. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες.

Σιγουρέψτε πως δεν υπάρχει πολύ φως και θόρυβος και η θερμοκρασία είναι άνετη. Είναι επίσης σημαντικό να βάλετε ένα ξυπνητήρι για να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα ξυπνήσετε την κατάλληλη ώρα.

Πηγή: true.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ