Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι ένα σύνδρομο που αναφέρεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με την προσήλωση της προσοχής τους σε μία δραστηριότητα.
Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και συχνά επιμένει και στην ενήλικη ζωή.
Τα συμπτώματα είναι ανησυχία, διάσπαση της προσοχής, ανικανότητα συγκέντρωσης, κυκλοθυμία, ξεσπάσματα θυμού, προβλήματα ολοκλήρωσης έργου, αποδιοργάνωση, η ανικανότητα αντιμετώπισης του άγχους και η παρορμητικότητα.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ χαρακτηρίζονται από απροσεξία, αδεξιότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις υποχρεώσεις, ενώ ενδέχεται παράλληλα να εμφανίζουν σωματική υπερδραστηριότητα.
Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς δεν εκδηλώνεται εξίσου έντονα όσο στην παιδική ηλικία και γι΄ αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται.
Συχνά, η ΔΕΠΥ σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, δυσκολίες στον ύπνο, ελλείμματα στη μάθηση και στην επικοινωνία. Πολλά παιδιά ή έφηβοι με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να ηρεμήσουν μόλις βρίσκονται στο κρεβάτι ή να ξυπνήσουν το πρωί.
Ενα σύντομο τεστ που περιλαμβάνει 12 ερωτήσεις δημιουργήθηκε από ψυχίατρους και αποσκοπεί στην ευκολότερη διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες.
Ας δούμε τις ερωτήσεις:
1. Ξεκινάς καλά μια δουλειά, αλλά δυσκολεύεσαι να την ολοκληρώσεις, αν δεν σου κινεί το ενδιαφέρον;
2. Συχνά αποφεύγεις ή καθυστερείς να αντιμετωπίσεις ένα καθήκον που απαιτεί πολύ σκέψη ή και οργάνωση;
3. Πόσο συχνά δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε αυτό που σου λένε;
4. Δεν έχεις υπομονή; Εκνευρίζεσαι όταν κάποιος είναι αργός σε κάτι; Θέλεις να βρίσκεις κάτι να κάνεις συνέχεια για να μην νιώθεις τη δυσφορία του να περιμένεις; Είσαι επίσης ανυπόμονος οδηγός;
5. Δεν τα πας καλά με το χρόνο; Καθυστερείς, χάνεις ραντεβού, προθεσμίες; Συχνά, περιμένεις απ’ τους άλλους να σου πουν τι να κάνεις; Δεν είσαι αποτελεσματικός;
6. Όταν μιλάς με κάποιον, πιάνεις τον εαυτό σου να τελειώνει τις προτάσεις του συνομιλητή σου;
7. Νιώθεις εκνευρισμό σε γεύματα ή συνομιλίες διαρκείας ή όταν πρέπει να περιμένεις τη σειρά σου;
8. Πετάγεσαι να απαντήσεις πριν την ώρα σου; Ανυπομονείς να τελειώσει ο άλλος την πρότασή του; Λες πράγματα χωρίς να τα πολυσκεφτείς;
9. Δέχεσαι συχνά παράπονα ότι δεν προσέχεις και ότι μοιάζεις να βρίσκεσαι στον κόσμο σου;
10. Κάνεις πολλά απρόσεκτα λάθη όταν πρέπει να εργαστείς σε ένα δύσκολο ή βαρετό έργο;
11. Το διάβασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κουράζει και παύει να σ’ ευχαριστεί; Ακόμη και συζητήσεις που τραβούν σε μάκρος σε κουράζουν;
12. Δουλεύεις καλύτερα όταν σε πιέζουν με προθεσμίες; Αφήνεις στη μέση μια δουλειά και πιάνεις την άλλη;
Αν στις παραπάνω ερωτήσεις έχετε απαντήσει στις περισσότερες «ναι», τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Διαβάστε επίσης: Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ψυχική νόσος που αγγίζει εφήβους και κυρίως γυναίκες