Καθημερινά στο σώμα μας συντελούνται αλλαγές, τις οποίες τις παρατηρούμε όταν πια τα χρόνια έχουν περάσει.
Ποιες είναι οι αναπόφευκτες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κάθε 10 χρόνια;
Συχνά νιώθουμε πιο νέοι απ’ ότι είμαστε, τίποτα δεν μας πονάει και όλα φαίνεται πως λειτουργούν «ρολόι». Και θεωρούμε πως τίποτα δεν αλλάζει, αλλά κάνουμε λάθος! Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, συνήθως γίνονται αισθητές μετά από μερικά χρόνια.
Και μερικές από αυτές δεν μπορείς να τις αποφύγεις, αλλά σίγουρα πρέπει να έχεις το νου σου και να δώσεις προσοχή πριν εμφανιστούν τα προβλήματα.
Από τα 20 στα 30
Πρόκειται για μια περίοδο στη ζωή που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν νέοι, γεμάτοι ενέργεια και δεν σκέφτονται την ηλικία. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την ηλικία, συμβαίνουν μικρές αλλαγές. Κι αν δεν τις σκεφτείς όταν είσαι 20 με 25, στα 30 θα εκπλαγείς!
Τι συμβαίνει;
- Τα κόκαλά σου σταματούν να αναπτύσσονται
- Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται
- Ο φρονιμίτης κάνει την εμφάνισή του
Φυσικά κάθε σώμα και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Γα παράδειγμα, σε μερικούς ανθρώπους ο φρονιμίτης μπορεί να βγει πολύ πιο νωρίς και σε άλλους ποτέ.
Tip: Ακόμη κι αν δεν έχεις πρόβλημα με τα κιλά σου στην ηλικία των 20, πρέπει να ξεκινήσεις να προσέχεις τι τρως γιατί στα 30 το σώμα θα αλλάξει!
Από τα 30 στα 40
Όταν οι άνθρωποι είναι στην ηλικία των 30, ακόμη δείχνουν σα να είναι 25 και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, η αλλαγή στο σώμα θα συμβεί πιο γρήγορα αν δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτό και θα το αντιληφθείς άμεσα.
Οι αλλαγές σε αυτήν την ηλικία:
- Η επιδείνωση του μυϊκού τόνου (συνεχής ελαφρά σύσπαση των μυών)
- Μείωση της ποσότητας του μυϊκού ιστού, καθώς αντικαθίσταται με λίπος
- Μείωση της ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης
Tip: Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις γυμναστική; Μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείς πολύ σοβαρά. Επίσης, φρόντιζε να αποφεύγεις την ηλιοθεραπεία και να περιποιείσαι το δέρμα σου.
Από τα 40 στα 50
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως το ανθρώπινο σώμα φτάνει στο ζενίθ της ανάπτυξής του στην ηλικία των 38 ετών και μετά ξεκινά η πραγματική γήρανση.
Οι αλλαγές που συμβαίνουν όλο και πιο γρήγορα:
- Μείωση στον αριθμό των νευρικών κυττάρων
- Μια συσσώρευση λίπους στο σώμα
- Επιδείνωση της όρασης
- Αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και των αρθρώσεων
- Απώλεια οιστρογόνων και υψηλότερη αρτηριακή πίεση στις γυναίκες
Tip: Σε αυτήν την ηλικία, η φυσική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ επιβραδύνει τα προβλήματα με τους μυς. Ξεκίνα να κάνεις λίγη γυμναστική, όπως κολύμβηση ή περπάτημα.
Από τα 50 στα 60
Στην ηλικία των 60, η εμφάνιση των ανθρώπων αλλάζει πολύ. Και όχι μόνο λόγω γονιδίων, αλλά και λόγω του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής, των συνηθειών, των δραστηριοτήτων κλπ.
Οι αλλαγές αφορούν:
- Τα εγκεφαλικά κύτταρα και άλλα κύτταρα καταστρέφονται μόνιμα
- Ο κίνδυνος γαστρικών προβλημάτων αυξάνεται
- Η μνήμη επιδεινώνεται
Tip: Σε αυτήν την ηλικία οι περισσότερες αλλαγές συνδέονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου κι εκεί πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή. Μπορείς να διαβάζεις βιβλία, να κάνεις δραστηριότητες και να βγαίνεις από τη ρουτίνα. Μπορεί να παρατηρήσεις έλλειψη συγκέντρωσης και να ξεχνάς πολλά πράγματα.
Από τα 60 στα 70
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αλλαγές που είναι απολύτως ορατές σε αυτήν την ηλικία.
Ποιες άλλες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα:
- Οι υποδοχείς των νεύρων και της γεύσης δεν λειτουργούν τόσο καλά και έτσι καθίσταται δυσκολότερο για τους ανθρώπους να γεύονται, να μυρίζουν και ακόμη και να αισθάνονται τη θερμοκρασία
- Η φωνή αλλάζει
- Η λειτουργία της καρδιάς μειώνεται
- Τα οστά γίνονται λεπτότερα κι έτσι το ύψος λίγο μειώνεται
Tip: Σε αυτήν την ηλικία είναι σημαντικό να προσέχεις πολύ τη διατροφή σου και την καρδιά σου και να κάνεις συχνές επισκέψεις στο γιατρό για check-up.
Από τα 70 και μετά
Οι άνθρωποι στα 70 θεωρούνται ηλικιωμένοι. Μερικοί μπορεί να δείχνουν και να νιώθουν πιο νέοι, αλλά η γήρανση συμβαίνει με γρήγορους ρυθμούς.
Ορισμένες από τις αλλαγές:
- Μια μείωση στη μυϊκή μάζα (οι άνθρωποι κουράζονται πιο γρήγορα και δεν μπορούν να κάνουν τα πράγματα που έκαναν πριν)
- Μείωση του όγκου του λίπους στο σώμα
- Μείωση της ταχύτητας αναγέννησης (όλες οι βλάβες του δέρματος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν).
- Μια επιβράδυνση σε όλες τις λειτουργίες του σώματος (αναπνοή, πέψη κλπ)
- Μια επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης (οι άνθρωποι θυμούνται εύκολα τα πράγματα που συνέβησαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά δυσκολεύονται να θυμηθούν τι συνέβη πριν από αρκετές ώρες ή μέρες)
Tip: Σε αυτήν την ηλικία, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν το μυαλό και το σώμα τους, ώστε να λειτουργούν σωστά, να επισκέπτονται το γιατρό τακτικά και ίσως να παίρνουν τα αναγκαία φάρμακα που χρειάζονται για την υγεία τους.
Πηγή: ipop.gr
_