Από την Ωοληψία έως την Εμβρυομεταφορά: βήμα – βήμα η διαδικασία

0
4107

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας πλέον μία καθημερινότητα στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με ασφάλεια για τη γυναίκα.

Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης ολοκληρώνεται σε 15 περίπου ημέρες και περιλαμβάνει 3 στάδια:

  1. Διέγερση ωοθηκών για την πρόκληση της ωορρηξίας

  2. Ωοληψία και γονιμοποίηση του ωαρίου

  3. Εμβρυομεταφορά

Διέγερση των ωοθηκών

Οι ωοθήκες διεγείρονται για να προκληθεί ωορρηξία με την φαρμακευτική αγωγή που προτείνει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής. Με αυτή τη διαδικασία, σε 10 περίπου ημέρες τα ωάρια που προκύπτουν είναι περισσότερα από 1. Ο γιατρός με υπερήχους και ορμονολογικές εξετάσεις ελέγχει την πορεία της διέγερσης κάθε 2-3 περίπου ημέρες.

Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση

Η ωοληψία γίνεται σε χώρο χειρουργείου, με μέθη. Έτσι κατά τη διάρκεια της ωοληψίας η γυναίκα δεν αισθάνεται πόνο ή ενόχληση. Ο γιατρός μπορεί με τη βοήθεια υπερήχου να βλέπει τα ωοθηλάκια που υπάρχουν σε κάθε ωοθήκη.

Μέσω ειδικής βελόνας γίνεται η αναρρόφηση του υγρού προκειμένου να ελεγχθεί στο μικροσκόπιο από τον εμβρυολόγο. Τα ωάρια κατόπιν συλλέγονται με μεγάλη προσοχή σε ειδικά εργαστηριακά τρυβλία για να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε επωαστές που προσομοιάζουν το περιβάλλον της μήτρας.

Μετά την πραγματοποίηση της ωοληψίας, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Οι περιπτώσεις να μην υπάρχουν καθόλου ωάρια είναι σπάνιες. Υπερβολική διέγερση ωοθηκών (υπερδιέγερση) με πολλά ωοθηλάκια επίσης είναι σπάνια. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα πιθανόν να έχει έντονα συμπτώματα ναυτίας, ζάλης και πρήξιμο στην κοιλιά.

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στην ωοληψία είναι ελάχιστη αιμορραγία και εξαιρετικά σπάνια, ο τραυματισμός της ουροδόχου κύστης ή των αιμοφόρων αγγείων.

Την ίδια ημέρα της ωοληψίας ο άνδρας δίνει δείγμα σπέρματος προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση στο εργαστήριο.

Γονιμοποίηση ωαρίων

Λίγες μόλις ώρες μετά την ωοληψία γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συντρόφου. Τα ωάρια με τα σπερματοζωάρια επωάζονται στις κατάλληλες συνθήκες στο εργαστήριο.

Εμβρυομεταφορά

Τα έμβρυα που προκύπτουν μετά τη γονιμοποίηση, καλλιεργούνται στο κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας. Ενδέχεται τα έμβρυα να μην αναπτυχθούν και να σταματήσει η διαδικασία.

Τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν τη 2η, 3η ή 5η ημέρα μετά την ωοληψία και από την ποιότητά τους εξαρτάται αν θα επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Η τοποθέτησή τους γίνεται στον πυθμένα της μήτρας με ειδικό καθετήρα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί νάρκωση. Η γυναίκα θα πρέπει για 1-2 ημέρες να μην δραστηριοποιηθεί έντονα, 14 ημέρες μετά την ωοληψία μπορεί να κάνει το τεστ κύησης.

Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται (εμβρυομεταφορά) στη μήτρα της γυναίκας καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία της αλλά και τη θεραπεία. Η νομοθεσία άλλωστε ορίζει με ακρίβεια τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων που επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση. Αυτή είναι και η πρακτική που ακολουθεί το κέντρο αναπαραγωγής Γέννημα, όπως οφείλουν να ακολουθούν όλες οι αδειοδοτημένες Μονάδες, αποφεύγοντας τις πολύδυμες κυήσεις, με στόχο την ασφάλεια της γυναίκας και του εμβρύου. Έτσι, αποφεύγονται και θεραπευτικές παρεμβάσεις κατά την εγκυμοσύνη που μπορεί να ταλαιπωρήσουν παραπάνω τη γυναίκα και να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως και συζητάει αναλυτικά με το γιατρό για τον αριθμό των εμβρύων προς μεταφορά.

Ενημερωθείτε από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων, εμβρυολόγων και μαιών στο κέντρο εξωσωματικής Γέννημα όπου κάθε γυναίκα λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία και προσωπική φροντίδα από καταξιωμένους γιατρούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ