ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εκδήλωση «Movember… γιατί η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!» από την 80 ΑΔΤΕ στο ΔΙΙΚ

0
1086
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, διοργάνωσε απόψε στις εγκαταστάσεις του ΔΙΙΚ η 80 ΑΔΤΕ Κω εστιάζοντας στο θέμα της πρόληψης της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου μέσω της σωστής ενημέρωσης.

Με αφορμή τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείς ΑΚΟΣ «Θεραπεία σώματος και ψυχής», με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, διαθέτοντας επιστημονικό δυναμικό όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.

Movember… γιατί η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember – συνδυασμός της λέξης μουστάκι ( moustache) και Νοέμβριος (November) – απλώνει χρόνο με το χρόνο τις ρίζες του, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι , ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).

Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και στην κληρονομικότητα. Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η πρωτογενής πρόληψη είναι καθημερινή και ενσυνείδητη δράση. Η δευτερογενής πρόληψη είναι στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης, που συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Λάμπρος Ναζίφης, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Παπανικολάου, ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω, Διοικητές μονάδων, στρατιωτικό προσωπικό, ιατροί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης

στην Κω

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ – Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής

«Movember: Ένα κίνημα γένους αρσενικού»

Δρ Σπυρίδων Γκούβαλης, Χειρουργός Ουρολόγος

«Ο ρόλος της πρόληψης στον καρκίνο του προστάτη»

Δρ. Θεμελίνα Καλδέρη, Αιματολόγος

«Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ