Όταν κάποιος έχει ανεπάρκεια σε σίδηρο, τότε πάσχει από σιδηροπενική αναιμία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, ο οργανισμός μας χωρίς αρκετό σίδηρο δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα αιμοσφαιρίνης, μιας ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να αισθάνονται κόπωση και δύσπνοια.
Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου, που οδηγεί σε αναιμία;
Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνά απαρατήρητη. Όσο όμως οι αποθήκες του σιδήρου λιγοστεύουν τόσο, η αναιμία επιδεινώνεται και τα συμπτώματα εντείνονται.
Τα συμπτώματα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες περιλαμβάνουν:
- Ακραία κόπωση
- Χλωμό δέρμα
- Αδυναμία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Συχνές λοιμώξεις
- Πονοκέφαλος
- Ζάλη ή αδιαθεσία
- Κρύα χέρια και πόδια
- Φλεγμονή ή πόνος στη γλώσσα
- Εύθραυστα νύχια
- Ταχυκαρδία
- Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη-θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος ή χώμα
- Ανορεξία (ειδικά σε νήπια και παιδιά)
- Ένα δυσάρεστο «μυρμήγκιασμα» ή αίσθηση ότι έχετε πολύ «βαριά πόδια»
Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς ο σίδηρος υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία τροφών. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) διαφέρει, ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία και το στάδιο ζωής (εγκυμοσύνη).
- Για τους άντρες από 19 έως 70 χρόνων είναι 8.0 mg την ημέρα.
- Για τις γυναίκες 19-50 ετών είναι 18.0 mg την ημέρα, ενώ κατά την εγκυμοσύνη είναι 27mg την ημέρα.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου
- Συκώτι
- Οστρακοειδή
- Κόκκινο κρέας
- Ψάρι
- Πουλερικά
Σημαντικές ποσότητες σιδήρου επίσης βρίσκονται σε προϊόντα φυτικής προελεύσεως, όπως είναι:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
- Δημητριακά
Πηγή: healthreport.gr