Επανάσταση: Ποιο το νέο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερίνη έως 50%

0
367

Ποιο είναι το νέο φάρμακο που μειώνει την τιμή της χοληστερίνης έως και 50%;

Στο προσεχές μέλλον, αντί να παίρνετε καθημερινά ένα χάπι για να ρίξετε τη χοληστερίνη, θα είναι δυνατόν να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με μία ένεση με ειδικό φάρμακο που θα κάνετε στον γιατρό σας μόλις δυο τρεις φορές τον χρόνο.

Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται οι δοκιμές που έγιναν στο νέο ενέσιμο φάρμακο Inclisiran από τον δρα Kausik Ray του Imperial College του Λονδίνου, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στη Νέα Ορλεάνη.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η δραστική ουσία, σε ενέσιμη μορφή, μπορεί να μειώσει κατά 50% την τιμή της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στον οργανισμό του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον δρα Kausik, «το Inclisiran συντελεί σε σημαντικές και ισχυρές μειώσεις της LDL χοληστερόλης, άρα μπορεί να επηρεάσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια και να μας δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου διά της μείωσης της αθηροσκλήρωσης».

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη έρευνα που έγινε στο Repatha, ένα συγγενές με το Inclisiran σκεύασμα, έδειξε ότι η λήψη του, σε συνδυασμό με τις στατίνες, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης 60% περισσότερο απ’ ό,τι μόνες τους οι στατίνες.

Και τα δύο σκευάσματα ανήκουν στην ομάδα των αναστολέων PCSK9, γιατί δρουν μπλοκάροντας την πρωτεΐνη με αυτό το όνομα (PCSK9), με αποτέλεσμα το συκώτι να «καθαρίζει» περισσότερη LDL χοληστερόλη από το αίμα.

«Η μείωση της χοληστερίνης σε τόσο χαμηλά επίπεδα συντελεί σε αναστροφή της αθηροσκλήρωσης στους τέσσερις στους πέντε ασθενείς» επισημαίνει ο δρ Steven Nissen, πρόεδρος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο.

Στη δεύτερη αυτή έρευνα έλαβαν μέρος 846 ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Οι μισοί έλαβαν μόνο στατίνη και οι υπόλοιποι έναν συνδυασμό στατίνης και αναστολέα PCSK9.

Περίπου το 81% των ασθενών της συνδυαστικής αγωγής παρουσίασε μείωση του όγκου της αθηρωματικής πλάκας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association».

ΠΗΓΗfimes.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ