H «αθώα» καθημερινή συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις για να αποφύγεις το ενοχλητικό φούσκωμα

0
704

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σαμποτέρ της ευεξίας» μας. Οι λέξεις «ενοχλητικό» και «δυσάρεστο» μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια αυτό το σύμπτωμα -κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εσάς.

Το φούσκωμα εμφανίζεται εύκολα αλλά θέλει προσοχή και προσπάθεια για να υποχωρήσει.

Δεν εξαφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη: η αναθεώρηση του τρόπου διατροφής και των καθημερινών σας συνηθειών μπορεί να φέρει μονιμότερο αποτέλεσμα.

Tο φούσκωμα είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού που δείχνει ότι η διατροφή σας, η λήψη κάποιων φαρμάκων (ή συμπληρωμάτων διατροφής), και κάποιες καθημερινές σας συνήθειες δεν έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό σας. Μια επίπεδη κοιλιά δεν είναι κάτι άπιαστο, αν βάλετε στο (διατροφικό) πρόγραμμά σας τροφές που βοηθούν την πέψη και δεν προκαλούν ευαισθησία στο έντερο.

Η Lorna Jane Clarkson, συγγραφέας του βιβλίου «Eat Good Food», δίνει συμβουλές που στόχο έχουν τον περιορισμό του φουσκώματος και μέσα από την δική της εμπειρία μπορεί να σας δώσει «food for thought».

To να επανεξετάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προσπάθειά σας.

 

ljclarkson/ Instagram
ljclarkson/ Instagram

Mια συνήθεια που η συγγραφέας θεωρεί επιβαρυντική για την πέψη (και κατ’επέκτασιν «βοηθητική» για την εμφάνιση φουσκώματος) είναι η κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών 20 λεπτά πριν ή μετά το φαγητό.

Αν αποφύγετε κάτι τέτοιο, θα αποφύγετε παράλληλα την αραίωση των πεπτικών σας υγρών. Τα υγρά που καταναλώνετε πριν ή μετά το γεύμα καθυστερούν την διαδικασία της πέψης και έτσι είναι λογικό να αισθανθείτε πρήξιμο.

H πολυγραφότατη Lorna Jane Clarkson που μέσα από τα βιβλία της μιλά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιότητες που μας προσφέρει η κάθε τροφή, δίνει παράλληλα ιδέες για μια διατροφή κατά του φουσκώματος.

Για πρωινό, η Lorna Jane Clarkson μας συμβουλεύει να «αποβάλλουμε» σνακ όπως τα bagels και το τοστ (ιδίως με λευκό ψωμί). Η ίδια προτιμά ένα smoothie με μπανάνες που περιέχουν κάλιο και φυτικές ίνες που μειώνουν το πρήξιμο.

Στο μεσημεριανό της, προσθέτει σε κάθε ευκαιρία γλυκοπατάτα και πράσινα λαχανικά. Το βραδινό της, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα γεύμα με θρεπτικές τροφές και φιλικό για το πεπτικό σύστημα: έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο σολομό -που χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχει είναι εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να καταναλώσετε πρωτεΐνη-, στο λάχανο, στα σπαράγγια και στον κουρκουμά.

Στο τέλος της ημέρας, η συγγραφέας επιλέγει ένα τσάι μέντας ή ένα κομπούτσα (kombucha) -ζυμωμένο τσάι που λέγεται ότι βοηθά στην πέψη, στον καλύτερο ύπνο και στην αποτοξίνωση του οργανισμού-.

ljclarkson/ Instagram
ljclarkson/ Instagram

Τα 8 λαχανικά που είναι αληθινά superfoods σύμφωνα με νέα έρευνα

H λέξη «superfood» χρησιμοποιείται πια πολύ εύκολα για να χαρακτηρίσει μια τροφή που έχει οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πολύ συχνά, μια τροφή γίνεται trend για την διατροφική της αξία και μετά από λίγο, ξεχνιέται γιατί μια άλλη κάνει την εμφάνισή της.

Η ουσία βρίσκεται πάντα σε κάτι πολύ απλό: το ίδιο συμβαίνει και στη διατροφή. Οσα «superfoods» κι αν κάνουν την εμφάνισή τους στο διατροφικό κόσμο, δεν θα καταφέρουν να φτάσουν σε αξία τα αγαθά που έρχονται ανόθευτα από τη φύση στο πιάτο μας. Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελείται από τροφές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνουν τις αντοχές μας και χτίζουν τείχος ενάντια στις ασθένειες.

Μια νέα έρευνα έρχεται για να μας δώσει «food for thought» και να μας υπενθυμίσει ότι τον μεγαλύτερο χώρο στο καθημερινό μας διατροφολόγιο θα πρέπει να τον αφήνουμε για τροφές με πραγματικά υψηλή διατροφική αξία.

Το «Centers for Disease Control and Prevention» (Iνστιτούτο Υγείας στην Αμερική) αξιολόγησε την διατροφική αξία τροφών (ανά θερμίδα) και κατέληξε στο ότι τα λαχανικά που ακολουθούν είναι τα πραγματικά superfoods της διατροφής μας κατέχοντας τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα.

Τα άτομα που τα καταναλώνουν τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, να ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνιες νόσους.

Tα λαχανικά που ακολουθούν είναι τα αληθινά superfoods του σήμερα:

1) Λάχανο: Μια τροφή γεμάτη ασβέστιο, σίδηρο και πολλές ακόμα βιταμίνες. Η θερμιδική του αξία είναι πολύ χαμηλή και έτσι μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς να σκέφτεστε τις θερμίδες.

Unsplash
Unsplash

2) Κουνουπίδι: Mια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Β6 και Κ και κάλιο. Με 27 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι μια τέλεια διατροφική επιλογή αν θέλετε παράλληλα να διατηρείτε τη γραμμή σας.

3) Φρέσκα κρεμμύδια: Αρωματίζουν τις σαλάτες μας και παράλληλα μας δίνουν μια γενναία δόση βιταμινών Α και C, με ελάχιστες θερμίδες.

Shutterstock
Shutterstock

4) Λαχανάκια Βρυξελλών: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, K και B6, σίδηρο και κάλιο.

Unsplash
Unsplash

5) Κολοκύθα:  Μια τροφή που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το φθινόπωρο, ωστόσο τα πολλαπλά οφέλη της μας πείθουν ότι πρέπει να της δίνουμε χώρο στο πιάτο μας όλο το χρόνο.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B6, C και Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και σίδηρο.

Unsplash
Unsplash

6) Μπρόκολο: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Unsplash
Unsplash

7) Ρόκα: Περιέχει ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρo και προλαμβάνει ασθένειες.

Unsplash
Unsplash

8) Πιπεριές: Περιέχουν βιταμίνες A, C και B6. Ενα φλιτζάνι μπορεί να καλύψει την συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C σε ημερήσια βάση.

 

shutterstock
shutterstock
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ