ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
«Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος» & «Διαβήτης και Στόμα» ήταν ο τίτλος της αποψινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος.
Ομιλητές ήταν οι:
•Δαλαμπίρας Στυλιανός Καθηγητής Γναθοχειρουργός, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• & Στουφή Ελεάνα Δρ. Στοματολόγος, λέκτορας Παν. Harvard, Πρόεδρος της Ε.Ε.Κ.Σ.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ Α. Παυλίδης με το Ιπποκρατικό «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», που όπως τόνισαν και οι ομιλητές είναι το πρωταρχικό. Παρόντες, ήταν μεταξύ άλλων ο πρ. Δήμαρχος Μ. Φάκκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Τσακίρης και Ε. Σβύνου, η Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Μ. Φρατζάκη, ιατροί και πολλοί ενδιαφερόμενοι.
Ο καρκίνος του Στόματος, αλλά και γενικότερα της Κεφαλής και Τραχήλου, αποτελεί αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ετησίως, καταγράφονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 500.000 νέα περιστατικά και 200.000 θάνατοι, κυρίως ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία.
Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Με στοιχειά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι δυνατόν να προληφθεί.
Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός HPV. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.
Ο Διαβήτης εμφανίζει σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις .Στοματικά νοσήματα και λοιμώξεις, περιοδοντικά νοσήματα, ξηροστομία, εξελκώσεις, καυσαλγία, κακοσμία,
μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων του στόματος.
Ακόμα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία, υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα. Από την άλλη μεριά, η περιοδοντική θεραπεία βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, διότι βάσει μελετών βρέθηκε ότι τα επίπεδα του σακχάρου ήταν χαμηλότερα μετά την περιοδοντική θεραπεία.
Μην αμελήσεις. Είναι στο χέρι σου.
«πρόληψη σημαίνει γνώση».
Η εκδήλωση με όλες τις ομιλίες έχει αναρτηθεί ολόκληρη στη σελίδα του ΔΙΙΚ στο facebook: