Πρόωρος θάνατος: Η διατροφική συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο

0
472

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να χαρίσει μερικά επιπλέον χρόνια ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η καρδιοπάθεια, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.

Μάλιστα, τα οφέλη είναι αξιοσημείωτα τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 240.729 άντρες και 180.580 γυναίκες και κάλυπταν συνολικά διάστημα 16 ετών, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 9% για τους πρώτους και κατά 8% για τις δεύτερες.

Επιπλέον, χάρη στην κατανάλωση ψαριού παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από συγκεκριμένες αιτίες για καθένα από τα δύο φύλα.

Για τους άντρες:

  • 10% μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος,
  • 6% μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρκίνου,
  • 20 μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω αναπνευστικής νόσου και
  • 37% μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω χρόνιας νόσου στο συκώτι.

Για τις γυναίκες:

  • 10% μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος και
  • 38% μικρότερος κίνδυνος θανάτου λόγω Αλτσχάιμερ.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα παραπάνω οφέλη δεν ισχύουν αν το ψάρι καταναλώνεται τηγανητό.

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, η μελέτη υπέδειξε ότι και η πρόσληψη ενός τύπου «καλών» λιπαρών, που ονομάζονται Ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (LC omega-3), συσχετίζεται με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κατά 15% και 18% σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα συγκεκριμένα λιπαρά βρίσκονται επίσης σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο κρέας και στο αυγό. Να σημειωθεί ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου διαφέρουν από τα Ω-3 λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως ο λιναρόσπορος και δεν έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Αν και η νέα μελέτη δεν διευκρινίζει ποια είναι η ιδανική συχνότητα κατανάλωσης ψαριού και συνολικής πρόσληψης Ω-3 μακράς αλύσου για να επιτευχθούν τα παραπάνω οφέλη, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Nutrients, επαρκή επίπεδα Ω-3 στον οργανισμό μπορούν να επιτευχθούν μέσω της κατανάλωσης λιπαρού ψαριού (π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί) δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ