Μάνος Αντώναρος: Πως κόλλησε τo βακτήριο της λεγεωνέλλας απ’ το οποίο πέθανε | Τα air condition μας σκοτώνουν αργά; Καμπανάκι κινδύνου

0
6217

Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέληξε από ανακοπή καρδιάς ο Μάνος Αντώναρος ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ο δημοσιογράφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση, προσβεβλημένος από τo λεγόμενo βακτήριο της λεγεωνέλλας, το οποίο προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων.

Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η νόσος, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα της; Παρακάτω εξηγούμε αναλυτικά:

Η νόσος

Η νόσος των λεγεωναρίων πήρε το όνομά της από μία λοίμωξη του αναπνευστικού από την οποία προσβλήθηκε μεγάλος αριθμός βετεράνων της Λεγεώνας της Αμερικής, σε ένα συνέδριο στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το 1976. Μιλάμε για μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Το βακτήριο της λεγεωνέλλας που προκαλεί την νόσο ανήκει στην οικογένεια Legionella Spp, υπάρχουν περίπου 42 είδη λεγεωνέλλας το πιο συνηθισμένο όμως είδος που έχει συνδεθεί με τη νόσο είναι η Legionella Pneumophila.

Πώς μεταδίδεται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Η μετάδοση επιτυγχάνεται όταν το άτομο εισπνεύσει σταγονίδια μολυσμένου νερού με λεγεωνέλλα. Έτσι η λειτουργία μιας βρύσης, ενός ντους, σταγονίδια από κλιματισμό, ο καθαρισμός μίας τουαλέτας, ακόμα και οι φυσαλίδες που αναδύονται από μία δεξαμενή spa, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μόλυνση. Η λεγεωνέλλα καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70 βαθμών Κελσίου ενώ σε θερμοκρασίες 0 έως 19 βαθμών βρίσκεται σε αδράνεια. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες 20 έως 45 βαθμών!

Η ανάπτυξη του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας ευνοείται σε ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν κλειστά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η στασιμότητα του νερού στις σωληνώσεις (πέραν της μίας εβδομάδας) και τα άλατα στις βρύσες και τα ντούς, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας, δημιουργούν τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιαμό της Λεγεωνέλλας και τη δημιουργία αποικιών μέσα στα συστήματα κρύου ή ζεστού νερού.

Συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο της λεγεωνέλλας. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με πονοκέφαλο,  μυϊκό πόνο, ρίγος και πυρετό που μπορεί να φτάσει τους 40° C. Έως τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα όπως βήχας (μερικές φορές με αίμα), δύσπνοια, πόνο στο στήθος, συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται στην έγκαιρη χορήγηση των αντιβιοτικών που είναι αποτελεσματικά κατά της λεγιονέλλας, τα οποία πρέπει να χορηγούνται μόλις υπάρξει υποψία για νόσο των Λεγεωναρίων χωρίς να αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηρίου. Η αντιμετώπιση μπορεί επίσης να περιλάβει ενυδάτωση, χορήγηση ηλεκτρολυτών, οξυγόνου, θεραπεία μιας ενδεχόμενης αναπνευστικής ανεπάρκειας με μηχανική αναπνοή (διασωλήνωση και τοποθέτηση του ασθενούς στον αναπνευστήρα), αγωγή για σηψαιμικό σοκ ή για οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Πληροφορίες από: www.mayoclinic.org
www.iatropedia.gr

Τα air condition μας σκοτώνουν αργά; Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει μεγάλη έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η αυξημένη χρήση των air condition μπορεί μόνο να κάνει ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα ακόμα χειρότερο.

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιπλέον 13.000 ανθρώπινους θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων το καλοκαίρι και άλλους 3.000 θανάτους, οι οποίοι θα προκαλούνται από το όζον στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1.000 από αυτούς τους πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο θα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κλιματισμού με ορυκτά καύσιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι χωρίς παρέμβαση, περίπου το 5% -9% της επιδεινούμενης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οφείλεται στις αυξήσεις των εκπομπών του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζέστες», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Στις ΗΠΑ, τα κτήρια ευθύνονται για περισσότερο από το 60% της ζήτησης ενέργειας στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση υπολογιστικών μοντέλων χρησιμοποιώντας ιστορικά και μελλοντικά δεδομένα για το κλίμα.

Τα air condition και το διοξείδιο του άνθρακα

Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Patz, εξήγησε πώς ακριβώς η ψύξη του θερμού αέρα με ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι επιζήμια:

«Τα θερμικά κύματα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη που απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά αν το έθνος μας εξακολουθεί να βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές μας, κάθε φορά που θα ενεργοποιούμε τον κλιματισμό, θα βλάπτουμε τον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας περισσότερη ασθένεια, ή ακόμα και θάνατο”.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί σε αυξημένους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που ρυπαίνουν και θερμαίνουν τον αέρα.

Αν και η θέρμανση τροφοδοτείται συνήθως από φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά είναι ηλεκτρικά και συνήθως παράγονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Πρέπει να καίμε πολύ άνθρακα για μείνουμε δροσεροί», είχε δηλώσει παλιότερα στο Live Science ο ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge, T.J Blasing, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Και ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αποδίδονται στον κλιματισμό δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η επίδραση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής χημείας, «σε περιφερειακή βάση οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες και συνολικά το αποτέλεσμα, αν και μικρό, θα είναι περισσότερες εκπομπές άνθρακα» σύμφωνα με το Live Science.

Ο Patz, ο Abel και η ομάδα τους πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό κλιματισμού και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας για την ψύξη των κτηρίων, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε και θα βοηθήσει τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και τη μελλοντική ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν δεν αλλάξουμε τίποτα, και τα δύο θα επιδεινωθούν”, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ