Γιατί χασμουριόμαστε; Οι επιστήμονες βρήκαν επιτέλους την απάντηση!

2
372

 

Αν και οι επιστήμονες έχουν φτάσει στο σημείο να χαρτογραφήσουν το γενετικό κώδικα, στην τόσο απλή ερώτηση «Τελικά, γιατί χασμουριόμαστε;», ακόμα δεν υπάρχει πειστική απάντηση.

 

Το «γιατί χασμουριόμαστε» βασανίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις, αλλά η πιο ισχυρή είναι αυτή που παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο.

Ο εγκέφαλος εργάζεται διαρκώς και διεκπεραιώνει χιλιάδες μικρο-εργασίες κάθε δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι καταναλώνει τόση ενέργεια, όση και οι μύες των ποδιών σε ένα μαραθώνιο και καίει το 1/5 των συνολικών θερμίδων που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα! Αυτή η ενέργεια είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μία λάμπα 20 βατ. Αυτές οι διεργασίες ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον εγκέφαλο.

Το χασμουρητό είναι ένας τρόπος του οργανισμού για να ψύξει τον εγκέφαλο!

Πώς λειτουργεί αυτό;

  • Όταν ανοίγουμε πολύ το στόμα, αυξάνουμε στιγμιαία τη ροή του αίματος στο λαιμό, το πρόσωπο και το κεφάλι.
  • Η βαθιά εισπνοή «αντλεί» νωτιαίο υγρό και ζεστό αίμα από το κεφάλι (ζεστό αίμα που περιβάλλει τον εγκέφαλο) προς άλλα αγγεία, που βρίσκονται πιο χαμηλά στο κεφάλι. Έτσι, με το ζεστό αίμα να απομακρύνεται από τον εγκέφαλο, εκείνος ψύχεται.
  • Ταυτόχρονα, η βαθιά εισπνοή φέρνει φρέσκο κρύο αέρα μέσα στο κεφάλι. Ο εισερχόμενος αέρας ψύχει αυτά τα υγρά, τα οποία επιστρέφουν στον εγκέφαλο σε χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι πριν.

 

Όλη αυτή η διαδικασία μας φέρνει μια ευχάριστη, απόλυτα φυσιολογική δροσιά στον εγκέφαλο.

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι χασμουριόμαστε περισσότερο όταν έχει περισσότερη δροσιά/κρύο στην ατμόσφαιρα.

webmd.com, iatropedia.gr

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …η επόμενη έρευνα των επιστημόνων θα είναι,…γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό; 😉😉😉

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ