Κώστας Ζαμάγιας: Θερίζει ο καρκίνος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

3
5385

Θερίζει ο καρκίνος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Καλπάζουν» οι θάνατοι από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 6,3 % το διάστημα από το 2002 έως και το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, 12.9, στην επάρατη νόσο αποδίδεται ένας στους τέσσερις θανάτου στην ΕΕ το 2011.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος προκάλεσε 1,28 εκατομμύρια θανάτους στην «ΕΕ των 28», αντιπροσωπεύοντας το 26,3%. Η αιτία θανάτου από καρκίνο είναι υψηλότερη για τα άτομα κάτω των 65 ετών (37,1%) και χαμηλότερη για τα άτομα άνω των 65 ετών και (23,8%).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο το 2011 ήταν 24,6% (37,7% για τα άτομα κάτω των 65 ετών και 22,2% άνω των 65 ετών). Μετά τον καρκίνο στους πνεύμονες (24,1%), η πιο κοινή μορφή καρκίνου που προκάλεσε θάνατο στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος στο παχύ έντερο (8,9%), στο στήθος (6,9% έναντι 7,2% στην ΕΕ), στο πάγκρεας (5,7%) και στον προστάτη (5,6%).

Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου που προκάλεσαν θάνατο στην ΕΕ το 2011 ήταν ο καρκίνος στους πνεύμονες (20,8%), στο παχύ έντερο (11,9%), στο στήθος (7,2%), στο πάγκρεας (6,1%) και στον προστάτη (10,2% για τους άνδρες).

Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο στους πνεύμονες καταγράφονται στην Ουγγαρία (26%), στην Ολλανδία (24,6%), στο Βέλγιο (24,5%), στην Πολωνία και την Ελλάδα (24,1%) [πηγή:iefimerida.gr].

Η θνησιμότητα στο νησί μας εξ αιτίας του καρκίνου είναι ανησυχητικά αυξανόμενη. Τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα τα έτη 2016 και 2017- ήταν/είναι πολύ οδυνηρά για όλους, αφού πολλοί συμπατριώτες μας όλων των ηλικιών έχασαν/χάνουν καθημερινά τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση του πατέρα μου (14.12.2001), ο οποίος υπέφερε στα κόκκαλα, όπου κατά γενική ιατρική παραδοχή ο πόνος είναι χρόνιος και πολύς (η φωτογραφία δημοσιεύεται για να διδάξει τη μεγάλη αξία της υγείας/ζωής ως την ύστερη στιγμή έναντι του θανάτου).

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κω κ. Νικόλαος Μαυροεδής μας μίλησε σχετικά: «Οι στατιστικές στην Ελλάδα δεν είναι πλήρως ενημερωτικές, καθ΄ ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών. Εντούτοις είναι φανερό ότι ο καρκίνος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από τις στατιστικές, διότι ογκολόγοι και κέντρα αντιμετώπισης της νόσου υπάρχουν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση, πέρα από την κατάσταση της σωματικής υγείας τους και ακριβώς σε αυτό το κομμάτι θέλω να εστιάσω».

Επάρατη Νόσος

στη μνήμη όσων σημαδεύει

Της ζήσης κλέβεις τον παλμό

και της ψυχής το ντύμα

προσφέροντας γι΄ αναπαμό

τα σώματα στο μνήμα.

Κάθε ηλιόδωρη πηγή

τρέπεις σε καταιγίδα

το γέλιο σ΄ άτακτη φυγή

μ΄ αντίδωρο ελπίδα.

΄Ατιμε, άσπλαχνε φονιά

κι αν κλαις, νερό δεν δίνω

στ΄ αλώνι΄ αν έρθεις με χιονιά

πάλι φωτιά θα γίνω.

Της πρόσκλησής σου αρνητής

θα ΄μαι ορθός στη φύση

αντίπαλος, δεκαθλητής,

ώσπου το φως ν΄ ανθίσει!

Κως, 15-24.5.2001 Κ. Ζαμάγιας (΄Αλκης Ανδρείος)

Εύχομαι σε όλους-όλες σας “μέγιστη υγεία”.

Κως, 12.10.2017, Κώστας Ζαμάγιας

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ρωτηστε τους ντοπιους αγροτες τι βαζουν στις ντοματες στα καρπουζια και στα υπολοιπα να καταλαβετε γιατι θεριζει ο καρκινος. ξεπουλανε αντισυλληπτικα τα φαρμακεια και τα αγοραζουν ολα αγροτες για τα φυτα

  2. Συγνώμη αλλα η φωτογραφία θίγει τον άνθρωπο και σου προκαλεί φόβο προσοχή σε οτι ανεβάζουμε

  3. Έχεις δίκιο στον προβληματισμό σου ,αλλά αυτή η πανανθρώπινη στιγμή ,που υποφέρει ένας άνθρωπος

    δεν ήταν σωστό να αναρτηθεί.Καταρχήν είναι χωρίς την άδεια του πάσχοντα,αποτελεί σεβασμό η ‘διεργασία’ που βρίσκεται σαν μεταστατικός ασθενής και διεγείρει οίκτο,παρά συμπόνοια….Στα υπόλοιπα συμφωνώ και εγώ,ότι κάτι δεν πάει καλά και όπως πάει η κατάσταση τα υπέρογκα ποσά που δίνονται για καρκινοπαθείς ,θα κουτσουρεύονται απ τα ασφαλιστικά ταμεία και από το Υγειονομικό μας σύστημα…μακάρι να βγω ψεύτης,αλλά πολλά σκευάσματα θα έρχονται από Αφρικανικές και Ινδικές αποθήκες,για φθηνότερο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ