Δεν έχει να κάνει ούτε με το φαγητό ούτε με τη γυμναστική!
Τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνουμε για να αδυνατίσουμε, όπως μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες ή η εντατική γυμναστική, περιλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό προσπάθεια ή και στέρηση. Και μόνο λοιπόν στη σκέψη ότι μια απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί διευκολύνει την απώλεια βάρους δεν γίνεται να μην ενθουσιαστούμε!
Ποια είναι αυτή η συνήθεια;
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ, η πρωινή έκθεση στο φως του ήλιου!
Προκειμένου να μελετήσουν ποιο ρόλο παίζει το φως στον έλεγχο του βάρους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 54 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να φορούν μια συσκευή στον καρπό τους για να καταγράφει πότε και πόσο εκτίθενται στο φως αλλά και πόσο κοιμούνται. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν επίσης τι έτρωγαν καθημερινά για όσο διήρκησε η μελέτη.
«Διαπιστώσαμε ότι όσο πιο νωρίς έβλεπε κανείς το φως του μέρας τόσο χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος είχε» εξηγεί με απλά λόγια η Κάθριν Ριντ, μία εκ των ερευνητών.
Μάλιστα, η θετική επίδραση του φωτός ήταν σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν πόσο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, πόσες θερμίδες έπαιρναν καθημερινά από τη διατροφή τους και πόσες ώρες ύπνου απολάμβαναν.
Πού οφείλονται όμως τα αποτελέσματα που παρατήρησαν οι ερευνητές; Το φως επηρεάζει το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι», το οποίο βοηθά τον οργανισμό να συγχρονίζεται με την αλλαγή ημέρας και νύχτας και τα επιμέρους όργανα και συστήματα –όπως το ορμονικό που ελέγχει τον μεταβολισμό– να λειτουργούν σωστά.
Οι ερευνητές συνιστούν έκθεση στο φως από τις 8 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι για περίπου 20-30 λεπτά, καθώς θεωρούν ότι αυτή η «δόση» είναι ικανή να επηρεάσει το σωματικό βάρος.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.
New Nordic Diet: Γιατί μιλούν όλη γι’ αυτή; Δείτε τι περιλαμβάνει
Ο βομβαρδισμός από νέες «πρωτότυπες» δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους είναι καθημερινός.
Σταθερές και αταλάντευτες όμως, παραμένουν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους, οι δίαιτες που πραγματικά βοηθούν τους ανθρώπους να αδυνατίσουν και να παραμείνουν αδύνατοι και υγιείς, είναι όσες σας επιτρέπουν να επιλέγετε από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.
Μία σχετικά νέα δίαιτα που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό είναι η Νέα Σκανδιναβική Διατροφή (New Nordic Diet), που πληροί σε μεγάλο βαθμό τις παραπάνω προδιαγραφές.
Η νέα σκανδιναβική διατροφή βασίζεται στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία).
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, η δίαιτα σχεδιάστηκε αρχικά το 2004 από μια ομάδα επαγγελματιών διατροφής και τοπικών σεφ με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων της περιοχής.
Η σκανδιναβική διατροφή μοιάζει αρκετά με τη μεσογειακή. Βασίζεται σε 15 ομάδες τροφών: φρούτα και λαχανικά (ειδικά καρπούς, λάχανο, βολβούς και πράσινα φυλλώδη), πατάτες, φρέσκα μυρωδικά, φυτά και μανιτάρια μαζεμένα από αγρούς, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, άγριο κρέας, ψάρια, οστρακόδερμα και φύκια. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και στο πολύ νερό.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:
– Αυγά
– Θαλασσινά: σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα, άσπρα ψάρια
– Κρέας: πουλερικά, άγρια θηράματα
– Λαχανικά με ρίζες: κρεμμύδια, πατάτες, πράσα, καρότα
– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο
– Μούρα και φρούτα: βατόμουρα, μύρτιλλα, μήλα, δαμάσκηνα
– Γαλακτοκομικά: τυρί, γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
– Δημητριακά ολικής άλεσης: σίκαλη, κριθάρι, βρώμη
– Λίπη: κραμβέλαιο, ξηροί καρποί, σπόροι
Η δίαιτα δεν περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, αναψυκτικά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η Νέα Σκανδιναβική Διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
Παράλληλα, χωρίς να περιορίσετε τις θερμίδες ή τα μεγέθη των μερίδων, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά κιλά.
Σχετική έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ακολούθησαν τη σκανδιναβική διατροφή για 5-10 χρόνια, μείωσαν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά κατά 10% έως 15% και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 20% έως 40%.