Καρκίνος του εντέρου: 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

0
2889

Ο καρκίνος του εντέρου είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, με την πλειοψηφία αυτών που διαγιγνώσκονται με τη νόσο να είναι άνω των 60.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και επίμονο πόνο στην κοιλιά.

Εκτός από την ηλικία, το υπερβολικό βάρος και το κάπνισμα, η κακή διατροφή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του εντέρου.

Δείτε τις 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Κόκκινο κρέας

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ καρκίνου του εντέρου και του κόκκινου κρέατος, όπως το βόειο και το χοιρινό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια (μαγειρεμένο).

Λευκό ψωμί

Η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού και των λευκών ζυμαρικών από τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής αλέσεως, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και η βρόμη, μειώνουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από την ασθένεια.

allantika

Αλλαντικά

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο που βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τροφές όπως το μπέικον, το ζαμπόν και το σαλάμι.

Έτοιμα φαγητά

Οι επεξεργασμένες τροφές και τα έτοιμα φαγητά τις περισσότερες φορές περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά και ζάχαρη, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Να προτιμάτε τα καλά λιπαρά που υπάρχουν σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και τα λιπαρά ψάρια.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτείνουν επίσης να πίνετε πολύ νερό και να αποφεύγετε μεγάλες ποσότητες τσαγιού, καφέ και αλκοόλ που προκαλούν αφυδάτωση.

Διαβάστε επίσης:

Πολύποδες εντέρου: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Με ποιες τροφές θα «καθαρίσετε» το συκώτι σας

Με ποιες τροφές θα «καθαρίσετε» το συκώτι σας

Το συκώτι μας επιβαρύνεται καθημερινά μέσω της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών αλλά και του αλκοόλ.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του συκωτιού σας, τονώνοντας παράλληλα τη φυσική ικανότητά του να απαλλάσσει το σώμα από τις τοξικές ουσίες; Δείτε ποιες είναι:

Σκόρδο

Ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ

Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, επιταχύνει τις διεργασίες καθαρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης.

Καρότα και παντζάρια

Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη που βοηθά στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος.

bigstock Superfood background 69443044

Πράσινα λαχανικά

Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις τοξίνες από το αίμα. Με τη διακριτή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.

Αβοκάντο

Συμβάλλει στην παραγωγή γλουταθειόνης από τον οργανισμό, κύρια αποστολή της οποίας είναι να διασπά και να απομακρύνει από το σώμα όλες τις δυνάμει επικίνδυνες τοξίνες.

Μήλα

Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο.

Ελαιόλαδο

Τα οργανικά έλαια βοηθούν το σώμα, παρέχοντας μία βάση λιπιδίων, που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρησή του.

Σταυρανθή λαχανικά

Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι, θα ενισχύσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ, που βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών από το σώμα.

Λεμόνι

Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση των τοξικών υλικών σε ουσίες, που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.

Καρύδια

Πλούσια σε αργινίνη, βοηθούν το ήπαρ στην απομάκρυνση της αμμωνίας.

Λάχανο

Όπως και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο βοηθά στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των τοξινών.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο συκώτι: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Έξι απλά βήματα για να προστατεύσετε το συκώτι σας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ