ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Ένα εντυπωσιακό κολυμβητικό άθλο ενώνοντας συμβολικά 5 ηπείρους πραγματοποιεί από τις 24 Αυγούστου, οπότε διέσχισε κολυμπώντας την Αλάσκα, ο 44χρονος πρωταθλητής κολύμβησης (και ανθρώπινης θέλησης), από το Κεμπέκ του Καναδά, Normand Piche.
Toν συναντήσαμε σήμερα το μεσημέρι στην Κω, όπου κάνει τις τελευταίες ημέρες την προετοιμασία του ως τρίτο σταθμό του ταξιδιού του επιχειρώντας να «ενώσει» Ασία και Ευρώπη κολυμπώντας 20χλμ από τα Τουρκικά παράλια στην Κω την Δευτέρα το μεσημέρι (στην Κω αναμένεται να τερματίσει γύρω στις 18:30 με 19:00 κατά πάσα πιθανότητα στην παραλία μπροστά από το Επαρχείο).
Ο Νormand Piche πρωταθλητής κολύμβησης από τα νεανικά του χρόνια, ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου το εν λόγω τολμηρό ταξίδι, με στόχο να ενώσει συμβολικά (διαφορετικούς ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς) πέντε ηπείρους σε 80 ημέρες.
Η ιδέα του ήρθε -όπως μας είπε χαρακτηριστικά- σαν μια σπίθα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, όπου βρισκόταν για τη συγγραφή ενός βιβλίου.
Δεν έλειψαν φυσικά και τα εμπόδια, όχι τόσο από τις φυσικές όσο κυρίως από τις ανθρώπινες συνθήκες, όπως όταν επιχείρησε να ενώσει την Ωκεανία με την Ασία: Παπούα Νέα Γουινέα και Ινδονησία, βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους και μετά δυσκολίας ο Normand και η ομάδα του «05» έλαβαν τις απαραίτητες θεωρήσεις. Χρειάστηκε μάλιστα να κολυμπήσει κρυφά λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο χωρίς βάρκα και καγιάκ των μελών της ομάδας που τον συνοδεύουν, για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους, Τελικά κατόρθωσε κολυμπώντας να περάσει στο ινδονησιακή έδαφος χωρίς πάρα πολλά προβλήματα, εκτός από… τσιμπήματα μεδουσών και εγκαύματα.
Ξεκίνημά του ήταν η «ένωση» Αμερικής και Ασίας μέσω του Βερίγγειου Πορθμού, που ήταν μεν η συντομότερη διέλευση, συνολικού μήκους 5 χλμ αλλά είχε πολλές δυσκολίες: η θερμοκρασία του νερού γύρω στους 4 βαθμούς, οπότε αναγκάστηκε να φορέσει στολή, τα θαλάσσια ρεύματα και η παρουσία φαλαινών – δολοφόνων, (αν και όπως λέει χαρακτηριστικά δεν τον φόβισαν τόσο όσο η περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση σε κάποιες περιοχές).
Όσον αφορά την ένωση Ασίας – Ευρώπης αρχικά είχε αποφασίσει να την κάνει μέσω Βοσπόρου, όμως λόγω των εντάσεων στην Τουρκία άλλαξε τη διέλευση από την Κωνσταντινούπολη, επιχειρώντας να περάσει στην Ευρώπη φτάνοντας από την τουρκική ασιατική ακτή στην Κω σε μια απόσταση 20χλμ χωρίς να τον ενδιαφέρει η μικρότερη απόσταση (υπολογίζει να την καλύψει σε 6-7 ώρες τη Δευτέρα, με τον συναθλητή του ο οποίος τον ακολουθεί από κοντά με καγιάκ και πιο πίσω η βάρκα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας «05»).
Η Ένωση είναι το κύριο θέμα της ομάδας «Swim Ο5»: μακριά από εγωκεντρικές προκλήσεις, επιχειρούν να στείλουν μηνύματα αδελφοσύνης, αρμονίας ανθρώπινης συνοχής, τολμώντας την περιπέτεια.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς προετοιμασίας περίπου 18 μηνών με σχεδόν 4ωρο πρόγραμμα προπονήσεων, κολύμβησης κλπ, ημερησίως.
Ο αμέσως επόμενος στόχος του είναι να συνδέσει την Ευρώπη με την Αφρική, διασχίζοντας τα στενά του Γιβραλτάρ, η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά πάντα τον εμπνέει ανακάλυψη διαφορετικών πολιτισμών και συμβολική ενοποίηση των ανθρώπων με το συμβολικό σπάσιμο των συνόρων.
Και τελευταίος σταθμός η ένωση Ασίας και Αφρικής κολυμπώντας την Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ Ιορδανίας και Αιγύπτου (ήταν να την πραγματοποιήσει πριν το πέρασμα Αλικαρνασσού- Κω, αλλά δεν εξασφάλισε ακόμα τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις).
Ο Normand μας δήλωσε ότι ήδη κατά τις προπονήσεις του στην Κω πέρασε στη σκέψη του το συναίσθημα της αλληλεγγύης στους καταδιωκόμενους πρόσφυγες που κάνουν τον ίδιο διάπλου με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, κυνηγημένοι από τον τόπο τους και αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.
Σημειωτέον, ότι όλο αυτό το ταξίδι περιπέτεια που ήδη έχει δημοσιευτεί σε πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο θα προβληθεί σε ειδικό πρόγραμμα (σπορ και περιπέτεια) από την ομάδα 05 και την φωτογράφο-οπερατέρ που τους συνοδεύει, σε τηλεοπτικό κανάλι του Καναδά (και είναι μια πολύ καλή διαφήμιση της Κω).
Βίντεο η συνέντευξη που μας έδωσε o Νormand, σήμερα το μεσημέρι με τη βοήθεια της φίλης Κάρεν στο Chocolat (στο τέλος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει πολύ τον Βαγγέλη και την Κάρεν για την πολύτιμη βοήθειά τους στο νησί. Όσο για το αν του άρεσε η Κως, απάντησε ότι όχι μόνο θέλει να ξανάρθει, αλλά και να βρει σπίτι για να έρχεται τακτικότερα…)