Ναυτία στο πλοίο: Νικήστε τη με συμβουλές από θαλασσόλυκους!

0
4891

 

 

Ετοιμάζεστε να πατήσετε το κουμπί της κράτησης αναζητώντας Κύθνος ακτοπλοϊκά και ξαφνικά κάτι σας σταματά. Η ναυτία στο πλοίο. Εκείνη η κατάσταση που καταστρέφει κάθε όμορφο ταξίδι σας. Προτού τα βάλετε με τον εαυτό σας, να σας πούμε ότι ακόμη και οι ναυτικοί πάσχουν από αυτό.

 

Μάλιστα στα γραφεία επάνδρωσης πλοίων όταν επιλέγουν πλήρωμα, ελέγχουν σε τι τονάζ πλοίων έχει ο ναυτικός προϋπηρεσία. Γιατί; Αν κάποιος από μεγάλο πλοίο (200.000 τόνους και πάνω) πάει σε μικρότερο (πχ 50.000 τόνους) θα μοιάζει με εσάς σε ένα κοινό ταξίδι με πλοίο! Παρόλα αυτά η δουλειά είναι δουλειά και κάπως πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πως; Συνεχίστε το διάβασμα!

 

5 κόλπα των ναυτικών για να νικήσουν τη ναυτία στο πλοίο

 

  1. Αρχικά το παίρνουν απόφαση!

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται 2–3 ημέρες ταξιδιού να προσαρμοστούν στο ταξίδι για να τους περάσει. Επειδή βέβαια ανεβαίνουν στο πλοίο, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, τα εργασιακά τους καθήκοντα λειτουργούν ως αντιπερισπασμός.

 

Οπότε τι μαθαίνουμε από αυτούς; Πρώτα απ’ όλα αποδεχόμαστε, ότι συμβαίνει για να μπορέσουμε μετά να το λύσουμε. Δεύτερον βρίσκουμε αντιπερισπασμούς για να μην πηγαίνει το μυαλό μας στη ναυτία στο πλοίο.

 

  1. Αυθυποβολή και για τη ναυτία

Ένα καλό ενός ταξιδιώτη σε αντίθεση με έναν ναυτικό, είναι ότι ο πρώτος σε 3-5-10 ώρες, θα φτάσει στο λιμάνι. Ο δεύτερος αν όχι μέρες ή βδομάδες θα κάνει μήνες για να φτάσει στο λιμάνι! Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πείσουμε τον εγκέφαλό μας, ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Άλλωστε και η ναυτία στο πλοίο είναι θέμα εγκεφαλικό. Τι κάνει και ο πιο έμπειρος θαλασσόλυκος σε αυτές τις περιπτώσεις; Κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και γεμάτος πυγμή και αυτοπεποίθηση λέει τρεις φορές: “Δε θα πάθω ναυτία στο πλοίο!”.

 

Πιάνει, απλώς βασική προϋπόθεση είναι να μη ρωτάτε τον εαυτό σας και τους άλλους κάθε τρεις και λίγο πως αισθάνεστε ή πως αισθάνονται. Βρείτε άλλο θέμα συζήτησης.

 

  1. Η ναυτία είναι μεταδοτική

Κι όμως εκτός από τους ιούς είναι και η ναυτία μεταδοτική, γι’ αυτό αποφύγετε να συζητάτε γι’ αυτή. Εκτός από τη συζήτηση- και θα ακουστεί κάπως κυνικό βέβαια- αποφύγετε άλλα άτομα, που βλέπετε ό,τι έχουν ναυτία. Ω ναι, θα σας επηρεάσουν.

 

  1. Ο ορίζοντας, ο σωτήριος ορίζοντας

Φανταστείτε ένα πλοίο που περνάει από το Κάβο Ντόρο, δεν υπάρχει Έλληνας που να ταξιδεύει στο Αιγαίο και να μην έχει περάσει. Και ήρεμη να είναι η θάλασσα, εκεί θα κουνάει. Και όταν κουνάει στη θάλασσα, κουνιούνται τα πάνω πάνω σε αυτή, εκτός…. Από τον ορίζοντα.

 

Επομένως αν κουνάει πολύ και η ναυτία στο πλοίο δείχνει τα πρώτα της σημάδια, κοιτάξτε στον ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε την εσωτερική σας ισορροπία.

 

  1. Προσέξτε τι τρώτε

Όσο δελεαστική κι αν δείχνει η κουζίνα του πλοίου, όσο κι αν σας δελεάζουν τα γλυκά, αποφύγετέ τα. Για την ακρίβεια, γλυκά και λιπαρά είναι αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε, γιατί θα ανακατεύετε το στομάχι σας.

 

Extra tip: Ο μύθος του ναυτικού!

Ένας παλιός μύθος λέει, ότι όταν η θάλασσα αγριεύει, πρέπει να τρώμε μόνο αλμυρά. Υπάρχουν κάποιοι ναυτικοί, που ορκίζονται στα αλμυρά ως λύση στη ναυτία.

 

Mία ή όλες από τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τη ναυτία στο πλοίο. Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε με κάποια ή με όλες, αρκεί να μη στερηθείτε ένα ωραίο ταξίδι.

 

Images by Freepik

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ