Το καλοκαίρι συνεχίζεται για τους Χειμερινούς Κολυμβητές της Κω οι οποίοι απολαμβάνουν τη θάλασσα και τα μοναδικά οφέλη της…

3
20601

Χαρίκλεια Χριστοφή

Το καλοκαίρι συνεχίζεται για τους Χειμερινούς Κολυμβητές της Κω και όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του άτυπου συλλόγου τους κ. Γιώργος Σακέλλης δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό η απάντηση είναι ότι για να γίνει κάποιος χειμερινός κολυμβητής πρέπει να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με το νερό σχεδόν καθημερινά μετά τον Οκτώβριο.

Οι κυρίες της παρέας μας λένε χαρακτηριστικά πάντως πως με τις θερμοκρασίες και τον καιρό που έχει φέτος ενώ είμαστε υποτίθεται στο καταχείμωνο «είναι ιεροσυλία» να λένε πως είναι χειμερινοί κολυμβητές.

Δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα κολύμβησης, ενώ υπάρχουν πολλοί και σε άλλες παραλίες εκτός από αυτή δίπλα στη Μαρίνα Κω, ωστόσο έχουν συνηθίσει να βρίσκονται τακτικά, να απολαμβάνουν το μπάνιο, την ηλιοθεραπεία τους, να τα λένε, αλλά και να ετοιμάζονται να κόψουν μετά το νέο έτος την βασιλόπιτά τους, όπως μας λέει ο κ. Σακέλλης.

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης για την υγεία είναι μοναδικά και έχουν επισημανθεί από την εποχή του Ιπποκράτη, εκτός από «ελιξήριο νεότητας» που αυξάνει τη ζωντάνια και τον ενθουσιαμό:

Αυξάνει ταχύτατα το μεταβολισμό
Όταν το σώμα σου έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό της θάλασσας παράγει περισσότερη θερμότητα (σ.σ. άρα καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια) για να ζεσταθεί. Ο μεταβολισμός σου έχει ήδη ξυπνήσει. Μερικά λεπτά ακόμη αρκούν για να κάψεις πολλές θερμίδες τόσο το διάστημα που είσαι εντός των κρύων νερών όσο και μετά το τέλος της προπόνησης.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σου
Όταν το σώμα σου βουτά στα κρύα νερά της ανοιχτής θάλασσας, υποβάλλεται σε μία διαδικασία σοκ, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό και την άμυνα του απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ανοσοποιητικό σου κάνει το απαραίτητο restart, ο οργανισμός σου αρχίζει να παράγει μία μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών και εσύ προστατεύεσαι από διάφορες ασθένειες, όπως την εποχική γρίπη κλπ ιώσεις…

Κοιμάσαι καλύτερα
Δεν είναι μύθος, αλλά μία μεγάλη – και σωτήρια – αλήθεια. Το άγχος της καθημερινότητας, το overthinking που δεν σταματά ποτέ και ξετυλίγεται σαν ένα αέναο κουβάρι, δυσχεραίνουν τον ύπνο σου. Μην αγχώνεσαι! Υπάρχει λύση και “κρύβεται” στη χειμερινή κόλυμβηση. Το κρύο νερό τονώνει το νευρικό σύστημα που βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί. Αυτή η διαδικασία γεννά το αίσθημα της ηρεμίας και εσύ απολαμβάνεις το βραδινό σου ύπνο στον υπερθετικό βαθμό.

Αποφορτίζεσαι από το άγχος και την πίεση της ημέρας
Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της άθλησης! Είναι η ανάσα ηρεμίας που χρειάζεσαι. Το οξυγόνο σου. Δραπετεύεις από ό,τι σε προβληματίζει και βγαίνεις από τη θάλασσα χαμογελαστή. Έτοιμη να αδράξεις τη μέρα κόντρα στο κρύο της εποχής. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται και το άγχος απομακρύνεται. Ελευθερία!

Ανακουφίζει από τους πόνους
Ειδικά, αν οι τελευταίοι προέρχονται από τις αρθρώσεις. Η χειμερινή κολύμβηση αποτελεί εξαιρετικής μορφής άσκηση που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και γυμνάζει τους μύες χάρη στην αντίσταση του νερού. Ακόμα να την δοκιμάσεις; Πριν κάνεις την πρώτη σου βουτιά, φυσικά ρώτησε τον παθολόγο σου και κάποιον ειδικό.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί υπάρχουν και imitation χριστιανοί; Άκου γνήσιος χριστιανός.Απο που πήρες το πιστοποιητικό γνησιότητας; Κοίτα ρε βαρεμενοι που υπάρχουν.Τι σκέφτηκε το πλάσμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ