Μην «πυροβολείτε» τους ακρίτες ψαράδες μας | Σωτήρης Χριστοδούλου: Η κυβέρνηση αφήνει τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

0
231

Μεγάλες αντιδράσεις δεκάδων επαγγελματιών αλιέων που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο βιντζότρατα έχει προκαλέσει η στάση της κυβέρνησης που αρνείται – χωρίς καμία εξήγηση – να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην εξαθλίωση τους πολίτες της.

Οι επαγγελματίες αλιείς μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι ο η βιντζότρατα, αξιολογείται με βάση επιστημονικές μελέτες, ως αλιευτικό εργαλείο με μη καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα και σημειώνουν ότι  πρόκειται για ένα παραδοσιακό εργαλείο το οποίο συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών και των μικρών απομονωμένων νησιών.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, τις εγκαταστάσεις του zougla.gr επισκέφθηκαν ο πρόεδρος Γιώργος Φατούρος, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Χριστοδούλου και ο δικηγόρος Παναγιώτης Τζαμτζής, της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «Η Μεσόγειος», ώστε να παραθέσουν τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η «ομηρία» τους, λόγω των επιλογών της κυβέρνησης της του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Φατούρος μας περιέγραψε τι είναι αυτό το αλιευτικό εργαλείο και πως ψαρεύει, παραθέτοντας παράλληλα πολλά στοιχεία, καθώς και την ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει.

Τι είναι η βιντζότρατα

Ο κ. Φατούρος ανέφερε πως η βιντζότρατα είναι ένα παραδοσιακό κυκλωτικό αλιευτικό εργαλείο, το οποίο δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα και αλιεύει σε ρηχά νερά, με τα δίχτυα να ανασύρονται από σκάφος σταθερά δεμένο πλησίον της ακτής.

Ο πρόεδρος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον πλέον αρμόδιο φορέα στη χώρα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η βιντζότρατα, αξιολογείται με βάση επιστημονικές μελέτες, ως αλιευτικό εργαλείο με μη καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα κύρια αλιεύματα του εργαλείου αυτού, μαρίδα και γόπα, βρίσκονται εντός των ασφαλών βιολογικών ορίων τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, με το ποσοστό των απορρίψεων να είναι μικρό, αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από μη εμπορικά είδη.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως η βιντζότρατα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό εργαλείο το οποίο συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών και των μικρών απομονωμένων νησιών, αποτελώντας μία μοναδική τεχνική που ασκείται από ικανούς αλιείς για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα με αναφορές ακόμη και στην Ομηρική εποχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, τα τελευταία έτη, με την απόσυρση σχεδόν του 50% των αλιευτικών εργαλείων της βιντζότρατας και την εκπόνηση και αποστολή προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του νέου Διαχειριστικού Σχεδίου, γίνεται σαφές ότι η χρήση του εργαλείου, καθορίζεται από αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

Δείτε τη δήλωση

 

Εκτινάχθηκαν οι τιμές της μαρίδας και της γόπας

Παίρνοντας τον λόγο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της δήλωσης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Σωτήρης Χριστοδούλου ανέφερε πως η σπουδαιότητα του εργαλείου είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς και απασχόληση σε μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων αφετέρου παρέχοντας την τοπική κοινωνία με φθηνό ψάρι (μαρίδας και γόπας κυρίως), συμβάλλοντας στη διατήρηση των χαμηλών τιμών του.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως όταν το εργαλείο αυτό αλίευε, η τιμή της μαρίδας βρισκόταν στα επίπεδα των 5 ευρώ, ενώ σήμερα το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 15 και 17 ευρώ.

Διατηρούν τις ακριτικές περιοχές ζωντανές

Επιπλέον, τόνισε πως η διατήρηση και δραστηριοποίηση των ψαράδων αυτών έχει μεγάλη εθνική σημασία καθώς διατηρεί στις ακριτικές αυτές περιοχές τις κοινωνίες ζωντανές, αυξάνοντας την ελληνική παρουσία στην παραμεθόριο, όπου η συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, προκαλούν πλείστα όσα προβλήματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις για τους Έλληνες αλιείς αυξάνονται και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Ελληνική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές της εξαγγελίες, θα εμφανιζόταν ως αρωγός στις προσπάθειες τους για οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι επιχειρείται από την Κυβέρνηση η εξαφάνισή μας και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αιτιολογία, υπογράμμισε.

Δείτε τη δήλωση

 

Η κυβέρνηση αρνείται αναιτιολόγητα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Τζαμτζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεσήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Διαχειριστικό Σχέδιο ετών 2021-2024, μαζί με προσχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, επί των οποίων γνωμοδότησε θετικά η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομικής Επιτροπή Αλιείας της ΕΕ (STECF) τον Απρίλιο του 2021 (PLEN-21-01). Από τον Ιούνιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική επίσημη αλληλογραφία της έχει ενημερώσει την ελληνική διοίκηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την τυπική δημοσίευση στο ελληνικό ΦΕΚ της Υπουργική Απόφασης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι ήδη παρήλθε η 1/10/2021, ημερομηνία η οποία είχε οριστεί από το Διαχειριστικό Σχέδιο 2021-2024 για την έναρξη της περιόδου αλιείας, αναιτιολόγητα και παράνομα, αρνείται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμπεριφορά της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες ιδιοκτήτες της βιντζότρατας αποτελεί αναμφίβολα προσβολή των ευρωπαϊκών θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας καθώς χωρίς την παραμικρή εξήγηση αλλά με τρόπο αυθαίρετο και γνώμονα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» οδηγεί στην εξαθλίωση τους πολίτες της, με σκοπό να ικανοποιήσει αδιευκρίνιστα συμφέροντα τρίτων, τόνισε.

Ταυτόχρονα, έκανε σαφές ότι η Ένωση έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και ειδικότερα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δείτε τη δήλωση

 

Τι λέει ο επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ, Στέφανος Καββαδάς 

Η βιντζότρατα είναι ένα παραδοσιακό κυκλωτικό αλιευτικό εργαλείο το οποίο δραστηριοποιείται σε ρηχά νερά, με τα δίχτυα να ανασύρονται από το σκάφος σταθερά δεμένο πλησίον της ακτής. Στο Μεσογειακό Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006, το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της βιντζότρατας ορίζεται με σαφήνεια, δίνοντας τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να αιτούνται παρέκκλιση λειτουργίας της εκτός της παράκτιας ζώνης, υποβάλλοντας σχετικά Διαχειριστικά Σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ελληνικός επαγγελματικός αλιευτικός στόλος αριθμεί 13848 σκάφη από τα οποία 248 είναι μηχανότρατες, 239 γριγρί, 120 βιντζότρατες και 13244 παράκτια σκάφη που χρησιμοποιούν κυρίως στατικά δίχτυα, παραγάδια επιφανείας, παραγάδια βυθού και παγίδες (με αναφορά στο κύριο εργαλείο). Η χώρα είχε υποχρέωση να καταθέσει το 2007 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχειριστικό Σχέδιο κάτι που τελικά έγινε το 2013 με την Επιτροπή να μην προχωρεί στην αξιολόγηση του γιατί η Ελλάδα δεν είχε χαρτογραφήσει την Ποσειδωνία. Το 2016 υπεβλήθει εκ νέου αναθεωρημένο Διαχειριστικό Σχέδιο το οποίο αξιολογήθηκε θετικά και εκδόθηκε ο Κοινοτικός Εκτελεστικός Κανονισμός 2017/929.

Βάσει αυτού, τα σκάφη βιντζότρατας μπορούσε να αλιεύουν από την 1/1/2017 – 31/03/2020 με την προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι του Διαχειριστικού Σχεδίου. Έτσι κατά την περίοδο λειτουργίας τους τα σκάφη (1) παρακολουθούνται από δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης, (2) καταγράφονται τα ημερήσια αλιεύματα σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο (ΟΣΠΑ) και 3) γίνεται καταγραφή της δραστηριότητας και των αλιευμάτων τους από επιστημονικό προσωπικό που επιβιβάζεται στα σκάφη. Στο τέλος της τριετίας, συντάχθηκε τεχνική έκθεση με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του εργαλείου και διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο 2020. Βάση της συγκεκριμένης έκθεσης, κατασκευάστηκε το Διαχειριστικό Σχέδιο το οποίο διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο 2020.

Η αξιολόγηση του Σχεδίου Διαχείρισης ήταν ευθύνη της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας της Κοινότητας και η εισήγηση της προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν θετική. Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει ότι ικανοποιούνται στο σύνολό τους οι προϋποθέσεις και όροι λειτουργίας του εργαλείου και προχωρά στην προέγκριση της παρέκκλισης, ζητώντας επείγοντος από τη χώρα να της αποστείλει Υπουργική απόφαση θέσπισης του Διαχειριστικού Σχεδίου. Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση προχωρά διαδικασίες κατάργησης της βιντζότρατας. Διαχρονικά, οι επιστημονικές ομάδες μελέτης (που προέρχονται από τα δύο κρατικά Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας) των επιπτώσεων της βιντζότρατας στο οικοσύστημα έχουν τεκμηριώσει τη συνέχιση λειτουργίας του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου.

Η επιστημονική τεκμηρίωση έχει αποτυπωθεί σε σειρά τεχνικών εκθέσεων και Σχεδίων Διαχείρισης. Στις μελέτες και την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνονται συμμετέχει μεγάλος αριθμός καταξιωμένων επιστημόνων και άριστα εκπαιδευμένων στις δειγματοληψίες πεδίου. Οι μεθοδολογίες ανάλυσης ακολουθούν τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.

Όσον αφορά το τρέχων Σχέδιο Διαχείρισης, η Κυβέρνηση κατέχει (1) την Τεχνική Έκθεση παρακολούθησης της λειτουργίας της βιντζότρατας 2017-2020 όπως στάλθηκε στην Κοινότητα, (2) το Σχέδιο Διαχείρισης όπως στάλθηκε στην Κοινότητα, (3) την έγκριση του Σχέδιο Διαχείρισης από την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας της Κοινότητας και τέλος την προέγκριση της ίδιας της Κοινότητας για την περαιτέρω λειτουργία της βιντζότρατας την επόμενη  τριετία (Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2024). Τονίζεται ότι πρόσφατα παρόμοια Σχέδια Διαχείρισης έχουν εγκριθεί για άλλες Μεσογειακές χώρες (Ισπανίας, Κροατίας) και έχουν θεσπιστεί από αυτές.

πηγή: zougla.gr

 

Τελευταία ενημέρωση:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ