Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της εμφάνισης μεδουσών και συγγενικών τους ειδών στα νησιά των Κυκλάδων
Η Pelagia noctiluca παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο έρχεται σε επαφή και το τσίμπημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, όχι όμως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμο.
Παρόμοιες αναφορές για την παρουσία του συγκεκριμένου είδους μεδουσών, είχαμε και στις βόρειες παραλίες του νησιού, στον Πάνορμο και τον Άγιο Σώστη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έφτασαν στη Μύκονο με την βοήθεια των νοτιάδων.
«Είχαμε να δούμε τσούχτρες στη Μύκονο εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια» λέει στο protothema.gr ο αρχιτέκτονας, Αποστόλης Στεργιόπουλος. «Απ’ ότι μαθαίνουμε το φαινόμενο είναι έντονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος και η Τήνος».
Αλλά και στη Πάρο, ντόπιοι και τουρίστες συναντούν την ίδια εικόνα σε αρκετές παραλίες του νησιού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, πιθανολογείται ότι είναι η αιτία που οι μέδουσες κατακλύζουν τα τελευταία καλοκαίρια τις ελληνικές θάλασσες. Η επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου έχει ανέβει και τα τελευταία 20χρόνια, στις ελληνικές θάλασσες έχει παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό. Οι μέδουσες, αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς μετατρέπονται σε σοβαρό πρόβλημα, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι.