Σπάνιο είδος αχινού «μετανάστη» από τον Ινδικό ωκεανό στο Αιγαίο. Είχε εντοπιστεί και στην Κάλυμνο πριν 4 χρόνια (video)

0
181

Για την υπερβολικά μεγάλη αύξηση  και εξάπλωση του στους βυθούς των Κυκλάδων, της παρουσίας  του Diadema Setosum ενός αχινού “μετανάστη” από τον Ινδικό Ωκεανό μίλησε στο GRTimes  o Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DIVE IN ACTION

Ο Λεσσεψιανός μετανάστης Diadema Setosum είναι ένας τυπικός αχινός με μακριά αγκάθια που στο άγγιγμα τους έχουν ένα ήπιο δηλητήριο και ανήκει στην οικογένεια Diadematidae. Το είδος αυτό είναι ένας ταξιδιώτης στα νερά της Μεσογείου και κανονικά βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, από την Αυστραλία και την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πρώτες καταγραφές στην Ελλάδα

Οι πρώτες καταγραφές του Diadema Setosum στις ελληνικές θάλασσες έγινε το 2016 όταν ο αχινός πέρασε από το Σουέζ. Η διάνοιξη του Σουέζ έφερε γενικότερα αρκετά ξενικά είδη και ειδικότερα έχουν περάσει από τότε εκατοντάδες είδη στην Μεσόγειο.

Οι διαφορές του Diadema Setosum με τον ενδημικό αχινό

-Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός ο οποίος παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση στις κοινότητες του.

-Έχει μακριά αγκάθια που φτάνουν μέχρι και 30 πόντους

-Ζει περίπου τέσσερα χρόνια

-Έχει έναν ασκό

-Διαθέτει πέντε λευκές κουκίδες στο μαύρο του σώμα, γύρο από τον ασκό, που είναι χρώματος μωβ και μπλε

Έχει κατακλύσει τις περιοχές τη Ελλάδας

Ο Diadema Setosum έχει κατακλύσει τις θάλασσες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος:

Κάλυμνο

Φολέγανδρο

Κίμωλο

Σέριφο

Σίκινο

Σαντορίνη

Ηρακλειά

Σχοινούσσα

Δονουσα

Κουφονήσι

Νάξο

Αμοργό

Ενώ μηνύματα για την εμφάνιση του “εισβολέα” αχινού έχει λάβει η οργάνωση DIVE IN ACTION και από Πελοπόννησο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και την νότιο Κρήτη.

Τετραπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια

Μεγάλη αυξητική τάση παρατηρήθηκε από πέρσι μέχρι φέτος στον Diadema Setosum και συγκεκριμένα έχουμε τετραπλασιασμό του στη χώρα. Εμφανίστηκε πριν από 13 χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος. Αρχικά καταγράφηκαν δυο άτομα στις ακτές στα ίδια σημεία. Ο αχινός αυτός μετακινείται όταν δεν βρίσκει τροφή, με τους ποδίσκους του, πολύ πιο γρήγορα από τον ενδημικό. Το 2016 γίνεται η πρώτη καταγραφή  στην Ελλάδα όπου επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για τον ξενικό αχινό diadema setosum.  Στο ίδιο σημείο που βρέθηκαν τρία με τέσσερα άτομα πρόπερσι, πέρσι οκτώ, ενώ φέτος εντοπίστηκαν πάνω από 16 με 20 άτομα.

Ο Λεσσεψιανός μετανάστης έχει έρθει στην Μεσόγειο ως “λαθρεπιβάτης” κολλώντας σε γάστρες καραβιών, ανοιχτό είναι όμως και το ενδεχόμενο να ψαρεύτηκε και να πετάχτηκε ζωντανό στην θάλασσα.

Προσοχή στους κολυμβητές

Ο Δημήτρης Καμπανός επισήμανε επίσης στο GRTimes την προσπάθεια που κάνει η οργάνωση να ενημερώσει τους πολίτες. “Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που κολυμπάει σε βραχώδεις περιοχές. Έχει μικρό σώμα και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό στο μάτι, ενώ οι βελόνες του είναι πολύ λεπτές για να διακριθούν και μπορεί να τον ακουμπήσουν.

Το δηλητήριο του προκαλεί έντονο πόνο

Το τσίμπημα του αχινού θυμίζει το τσίμπημα της μέλισσας που δεν αφήνει μέσα το κεντρί της. Αν τον πατήσει ή τον αγγίξει κάποιος πολύ έντονα τότε μπορεί να ταλαιπωρηθεί και μια εβδομάδα με το δηλητήριο του.

Να θυμίσουμε ότι, από τις πρώτες καταγραφές που έγιναν του εν λόγω αχινού στις Ελληνικές θάλασσες ήταν στην Κάλυμνο, πριν 4 χρόνια τον Ιούνιο 2017 .

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του kalymnos-news.gr πριν 4 χρόνια,σ τις 14 Ιουνίου 2017. και το σχετικό video

Σπάνιο είδος αχινού εντοπίστηκε στην Κάλυμνο από το KALYMNOS Diving Center

Σπάνιο είδος αχινού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Καλύμνου από το  Μικέ Ρεΐση, εκπαιδευτή καταδύσεων του Καταδυτικού Κέντρου ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ( KALYMNOS Diving Center) του ξενοδοχείου ΕΛΙΕΣ.

Πρόκειται για το  Diadema setosum, «Black long spine urchin» όπως επιβεβαίωσε η κα Μαρία Σίνη, από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας – Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την οποία επικοινώνησαν οι αρμόδιοι του Καταδυτικού Κέντρου.

«Πολύ ενδιαφέρον το εύρημα του σπάνιου αχινού. Πρόκειται όντως για το Diadema setosum, ένα αλλόχθονο είδος το οποίο έχει εισέλθει στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και έχει καταγραφεί και στο γειτονικό Κεραμεικό κόλπο στις ακτές της Τουρκίας.

Τις φωτογραφίες και βίντεο  που δημοσιεύουμε τράβηξε ο Μικές Ρεΐσης, εκπαιδευτής καταδύσεων του Καταδυτικού Κέντρου ΚΑΛΥΜΝΟΣ (KALYMNOS Diving Center) του ξενοδοχείου ΕΛΙΕΣ.

Όπως  δήλωσε στο kalymnos-news.gr ο Νικόλαος Ρείσης, υπεύθυνος του KALYMNOS Diving Center, “Βρήκαμε στην Κάλυμνο ένα σπάνιο είδος αχινού που κανονικά δεν ζει στην Μεσόγειο! Είναι ο «Μαύρος Μακρύκανθος Γουρλομάτης» όπως τον ονομάσαμε – Diadema setosum το επιστημονικό του όνομα

Δείτε το video του KALYMNOS Diving Center

πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ