Ένας οδηγός για τους γονείς για μαθήματα κολύμβησης, συμβουλές για την ασφάλεια και παιχνίδια στο νερό σε κάθε ηλικία
Η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στους γονείς να ξεκινούν τα επίσημα μαθήματα κολύμβησης από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους. Για νεογέννητα και βρέφη υπάρχουν πολλά προγράμματα γονέα-παιδιού που εστιάζουν σε παιχνίδια με νερό, δεξιότητες ετοιμότητας κολύμβησης και ασφάλεια μέσα και γύρω από την πισίνα (zurich kinder). «Ενώ κανένα μάθημα δεν μπορεί να «πνίξει» το παιδί, ένα προοδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας δεξιότητες που θα διαρκέσουν μια ζωή», λέει η Connie Harvey, εθνική εμπειρογνώμονας υγείας και ασφάλειας του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.
Εδώ θα βρείτε τα βήματα για να μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει ανάλογα με την ηλικία του:
Για μωρά μέχρι μέχρι 1 έτους μπορείτε να βρείτε οδηγίες εδώ.
1 έως 2 ετών
Ανάλογα με την ηλικία πρέπει να συνυπολογίζουμε και την εμπειρία και την άνεση του παιδιού μας με το νερό. Για παιδιά άνω των 12 μηνών οι γονείς θα πρέπει σε συνεργασία με τον παιδίατρό τους να αποφασίσουν αν θα εγγράψουν το παιδί τους σε μαθήματα κολύμβησης λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα έκθεσης του παιδιού στο νερό, τη συναισθηματική ανάπτυξη, τις σωματικές ικανότητες και ορισμένες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με λοιμώξεις του νερού της πισίνας και χημικά πισίνας.
Αν από την άλλη πλευρά επιθυμούμε απλά να βάλουμε το παιδί στο νερό μπορούμε να παίξουμε μαζί του στην θάλασσα ή την πισίνα, να συμμετέχουμε σε μια τάξη για κολύμβηση γονέων και μωρών ή να το πάρουμε μαζί μας στην παραλία και να διασκεδάσουμε ώστε να νιώσει άνετα με το νερό και όχι να μάθει να κολυμπάει.
Συμβουλές για την ασφάλεια στο νερό:
- Κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας ανά πάσα στιγμή.
- Μην βυθίζετε το κεφάλι σε κανένα παιδί κάτω των τριών ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να καταπιούν μια επικίνδυνα μεγάλη ποσότητα νερού.
- Ντύστε το μωρό σας με μια πάνα κολύμβησης που εμποδίζει τη διαρροή κοπράνων στην πισίνα – σημαντικό κίνδυνο για την υγεία άλλων κολυμβητών.
- Ένα βρέφος μπορεί να πνιγεί σε μόλις 10 πόντους νερού σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, οπότε προσέξτε και μην αφήνετε χωρίς επίβλεψη το παιδί σας στο νερό, στο μπανάκι του, σε φουσκωτές παιδικές πισίνες, μπανιέρες κ.α.
2 έως 3 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικία είναι πολύ συχνά πιο δραστήρια μέσα στο νερό και αυτό επειδή μπορούν και κινούνται πιο άνετα και το διασκεδάζουν πραγματικά. Βέβαια συνεχίζουν να χρειάζονται υποστήριξη από έναν ενήλικα. Διασκεδαστικά παιχνίδια εκμάθησης κολύμβησης μπορούν να αποτελούν το να χτυπήσει χεράκια ή ποδαράκια κρατώντας κάποιο βοήθημα όπως μια σανίδα, ένα φουσκωτό παιχνίδι ή μια μπάλα.
Το “ξερό” είναι ακόμα ένα ωραίο παιχνίδι με το οποίο μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να επιπλέουν στην πλάτη τους, αρχικά κρατώντας τα ελαφρά από τη μέση και αποσύροντας τα χέρια σας σταδιακά μέχρι τη στιγμή που δε θα σας χρειάζεται.
Ακόμα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι οι μπουρμπουλήθρες. Δείξτε του πώς να φυσάει φυσαλίδες στο νερό, ώστε να μάθει να βρέχει το πρόσωπό του χωρίς να καταπίνει νερό. Μέχρι να γίνει 3 ετών, μπορεί ένα παιδί να είναι σε θέση να κάνει πολλά από αυτά τα πράγματα με λίγη βοήθεια από εσάς.
Συμβουλές για την ασφάλεια στο νερό:
- Το μικρό παιδί σας μπορεί τώρα να αισθάνεται τόσο άνετα στο νερό που πιστεύει ότι μπορεί να κολυμπήσει μόνο του. Μην το αφήνεις μόνο του, ούτε για ένα λεπτό. Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη ενηλίκων γύρω από το νερό
- Μιλήστε για βασικούς κανόνες ασφάλειας της πισίνας, όπως να το ότι δεν τρέχουμε κοντά στην πισίνα και να πηγαίνουμε στο νερό μόνο με τη μαμά ή τον μπαμπά.
- Αποφύγετε μπρατσάκια και φουσκωτά παιχνίδια επίπλευσης. Θα βυθιστεί αν ξεφουσκώσουν και μπορεί να δώσουν στο παιδί και σε εσάς μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια βοηθητική συσκευή επίπλευσης, αγοράστε ένα εγκεκριμένο σωσίβιο.
- Μην αφήνετε τα παιχνίδια στην θάλασσα ή την πισίνα αφού βγει έξω το παιδί. Μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα φτάσει.
4 έως 5 ετών
Σε αυτή την ηλικία το παιδί σας αναπτύσσει τον απαραίτητο συντονισμό για να μάθει να κολυμπάει μόνο του και μπορείτε να το γράψετε σε επίσημα μαθήματα κολύμβησης. Εάν δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο νερό, αναζητήστε ένα πρόγραμμα που θα το βοηθήσει να νιώσει άνετα. Μπορεί να είστε σε θέση να συμμετάσχετε στο πρώτο μάθημα για να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη γι ‘αυτό.
Στα ρηχά νερά, θα πρέπει να είναι σε θέση να μάθει πώς να επιπλέει ανεξάρτητα, να βυθίζει το κεφάλι του κάτω από το νερό για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα, να πηγαίνει από μια στάση σε θέση κολύμβησης χωρίς βοήθεια, να γλιστρά μέσα στο νερό και να χτυπάει συντονισμένα τα χέρια και τα πόδια του. Θα πρέπει να μάθει την ασφάλεια του νερού καθώς και δεξιότητες στο νερό.
Συμβουλές για την ασφάλεια στο νερό:
- Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να κρατήσετε το παιδί σας, εσείς ή ο εκπαιδευτής θα πρέπει να επιβλέπετε το παιδί με το να βρίσκεστε στο νερό και σε κοντινή απόσταση.
- Κάντε υπομονή. Το παιδί σας μπορεί να είναι κολυμπάει σα δελφίνι τη μια μέρα και να φοβάται το νερό την επόμενη. Μην το αναγκάζετε να κάνει μια δραστηριότητα μέχρι να είναι έτοιμο.
- Αν επισκεφτείτε κάποια πισίνα, βεβαιωθείτε ότι η πισίνα σας έχει και ρηχά άκρα όπου θα μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια.