Παρά το «λαϊκό» προφίλ, οι πολυτελείς μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου και τα καλοκαιρινά θέρετρα δεκάδων εκατομμυρίων είναι δύσκολο να κρυφτούν – Το δώρο του Κατάρ και το πρώην πολεμικό γιοτ
Ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει χαμηλό προφίλ σε ό,τι αφορά τα προνόμια που έχει εξασφαλίσει στον εαυτό του ως νέος σουλτάνος. Ωστόσο είναι τόσο εντυπωσιακά που παραπέμπουν στη γνωστή παροιμία για τον έρωτα και το βήχα.
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το mega γιοτ που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, 2 χρόνια μετά την δημιοσιοποίηση της ύπαρξής του. Πρόκειται για γιοτ που άνηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά από την προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησής του και πλέον βρίσκεται στον κατάλογο των asset του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό σκάφος Yakamoz, χρησιμοποιούνταν ως εκπαιδευτικό και βοηθητικό πλοίο μεταφοράς προσωπικού. Το πώς ο Ερντογάν ή το προσωπικό του έκανε χρήση του πλοίου από τότε είναι ασαφές, αλλά θα μπορούσε να γίνει η υπόθεση πώς το γιοτ αυτό χρησιμοποιείται για αναψυχή στη Μεσόγειο.
Το Yakamoz βρίσκεται στην κατηγορία «mega – yacht», καθώς έχει μήκος 50 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 28 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι πριν 2 χρόνια το γιοτ ήταν βαμμένο στα πολεμικά χρώματα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το thedrive.com, η τουρκική κυβέρνηση έχει δείξει πολλές φορές τις προτιμήσεις της περί χλιδάτων επιλογών στις μεταφορές της, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους Boeing 747-8i με διαμόρφωση VIP που αποκτήθηκε ως δώρο από το Κατάρ πέρυσι, καθώς και άλλες ανέσεις, η οποίες είναι διαθέσιμες στον Ερντογαν και το επιτελείο του.
Βουλευτής από το βασικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Utku Çakırözer, είχε υποβάλλει ερώτηση σχετικά με το γιοτ, που το όνομά του (Yakamoz) σημαίνει η αντανάκλαση της σελήνης στο θαλασσινό νερό το βράδυ.
Ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay απάντησε λέγοντας ότι το σκάφος διατάχθηκε να περάσει στην τουρκική Προεδρία, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Προεδρία στις 16 Μαρτίου 2018. Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το ναυτικό για να μεταφέρει προσωπικό.
«Υπό συνθήκες όπου η οικονομική κρίση εμβαθύνει, η φτώχεια αυξάνεται και ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας προσπαθεί καταφέρει να πάρει τον κατώττατο μισθό, χρειάζεται πραγματικά η Προεδρία ένα σκάφος; Για ποιο σκοπό και ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σκάφος;», ρώτησε ο Çakırözer.
Η Istanbul Shipyard ξεκίνησε για πρώτη φορά την κατασκευή του το 2000, η οποία τελείωσε το 2006. Το τουρκικό ναυτικό δέχτηκε επίσημα την παράδοση του σκάφους, μέχρι το 2015.
Υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του πλοίου μεταξύ 2015 και 2018, με τις περισσότερες από τις διαθέσιμες φωτογραφίες και βίντεο να προέρχονται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thedrive.com το γιοτ ανακαινίστηκε μετά τη μεταφορά του στον Ερντογάν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμες στο κοινό φωτογραφίες του εσωτερικού του.
Ένα δημοσίευμα του 2015 του τουρκικού ναυτικού ανέφερε ότι το γιοτ, το οποίο μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα πλήρωμα και επιβάτες με ταχύτητα πλεύσης 12 κόμβων, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για το «πρωτόκολο» ενώ η απόφαση αυτή άλλαξε το 2009, όταν έγινε μέσο μεταφορών.
Το καλοκαιρινό θέρετρο του Ερντογάν
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση χτίζει μια νέα καλοκαιρινή κατοικία για τον Ερντογάν στη μεσογειακή παραθεριστική πόλη της Μαρμαρίδας η οποία είναι τετραπλάσια του μεγέθους του περίφημου παλατιού των Βερσαλλιών στη Γαλλία.
Το έργο του θερινού παλατιού χρονολογείται τουλάχιστον πίσω στο 2017 με την αντιπολίτευση της χώρα να ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν ζήτησε να κατεδαφιστούν και να ανοικοδομηθούν ορισμένα τμήματα αφού ο ίδιος επιθεώρησε την αρχική κατασκευή και διαπίστωσε ότι δεν του αρέσει.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι, από τον Ιούνιο του 2019, η Τουρκία είχε δαπανήσει περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια για την κατοικία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε νέα χρηματοδότηση το 2020.
Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, τα σκάφη περιηγήσεων και άλλα προσωπικά και εμπορικά σκάφη κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα.
Ο Ερντογάν έχει ήδη ένα τεράστιο προεδρικό παλάτι στην πρωτεύουσα της χώρας, Άγκυρα, το οποίο χρησιμοποιείται ως προεδρικό γραφείο αλλά και κατοικία.
Πέρυσι, η Τουρκία παρέλαβε επίσης ένα αεροσκάφος Boeing 747-8i με πολυτελή διαμόρφωση, ένα αεροπλάνο που κοστίζει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό το αεροπλάνο εντάχθηκε στον υπόλοιπο στόλο της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης Gulfstream IVs και αεροσκάφη Airbus A340.
Η διοίκηση του Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση του 747-8i, το αεροπλάνο ήταν δώρο από το Κατάρ.
Η τουρκική κυβέρνηση ξόδεψε σημαντικούς πόρους για να ενισχύσει τους ομολόγους της στο Κατάρ και το αεροπλάνο μπορεί να ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές στη Ντόχα απάντησαν στην αποπληρωμή αυτών των χρεών.
newmoney.gr