Αν έχεις ταξιδέψεις με τα θρυλικά πλοία «Κανάρης -Μιαούλης-Παντελής-Αικατερίνη κ.α» Δωδ/σα-Πειραιά, τότε μείνε σπίτι… (ΦΩΤΟ)

4
3235

Του Γιώργου Δ.Δρόσου

Αν έχεις ταξιδέψεις με τα θρυλικά πλοία «Κανάρης -Μιαούλης-Παντελής-Αικατερίνη κ.α» που συνέδεαν τον Πειραιά με τα Δωδεκάνησα τότε μείνε σπίτι.

Σίγουρα ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας.

Επιστρατεύσαμε το χιούμορ στον τίτλο και την  εισαγωγή, σε μία ιστορική αναδρομή στα θρυλικά πλοία της Ελληνικής ακτοπλοΐας της δεκαετίας 1960 μέχρι και την δεκαετία του 1970.

Αφενός γιατί το χιούμορ χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αφετέρου για να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους για να γνωρίσουν τα πλοία που συνέδεαν τον Πειραιά με τα Δωδεκάνησα, αφού οι παλιότεροι σίγουρα θα το διαβάσουν.

Πλοία θρύλοι που η ανάμνησή τους συγκινεί κυρίως τους νησιώτες που ταξίδεψαν με αυτά ,που ταλαιπωρήθηκαν ,που επιβιβάστηκαν από τις λάτζες ,που ανέβηκαν από τις τρεμάμενες σκάλες.

Αρκετά τα πλοία εκείνης της εποχής και μάλιστα υπήρχαν ημέρες που προσέγγιζαν τα νησιά δύο και τρία πλοία την ημέρα!!

Να θυμίσουμε:

1.Τα 3 πλοία της Εταιρείας Πέτρου Νομικού με τα ονόματα ηρώων τςη Επανάστασης. «ΚΑΝΑΡΗΣ», «ΜΙΑΟΥΛΗΣ» και «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

2. Τα πλοία της εταιρείας Καβουνίδη. «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ», “ΦΙΛΙΠΠΟΣ», “ΆΔΩΝΙΣ», «ΈΣΠΕΡΟΣ»

3.Τα πλοία της Εταιρείας Φουστάνου. “ΠΑΝΤΕΛΗΣ» και «ΔΕΣΠΟΙΝΑ»

4.Τα πλοία της Εταιρείας Γ.Λάτση. «ΜΙΜΙΚΑ» και «ΡΕΝΕΤΑ»

5.Το πλοίο της Εταιρείας Ευθυμιάδη ‘ΚΝΩΣΣΟΣ’

6. Το πλοίο της Εταιρείας ΛΑΓΑ «ΜΑΡΙΛΕΝΑ”

Υπάρχουν και κάποια άλλα που ίσως να μας έχουν διαφύγει

Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για τα πλοία αυτά που αντλήσαμε από το το Greek Shipping Miracle, το πρώτο διαδικτυακό μουσείο για τη ναυτιλία.

Τα πλοία της Εταιρείας «Πέτρος Νομικού».

ΜΙΑΟΥΛΗΣ -ΚΑΝΑΡΗΣ- ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ναυπηγήθηκαν το 1952 και παρελήφθησαν από την Ιταλία ως μέρος της πολεμικής επανόρθωσης που δικαιούνταν η Ελλάδα για τα δεινά που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρχικά δρομολογήθηκαν στην γραμμή Πειραιάς-Πάτρα-Πρίντεζι (Βρινδήσιον, όπως αναφερόνταν στις ανακοινώσεις δρομολογίων της εποχής!), και αργότερα δρομολογήθηκαν στα Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες

Τα πλοία της Εταιρείας ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ

Α.Πλοίο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ»Πλοίο 62,50 μέτρων, μια μετασκευασμένη κορβέτα του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

Β. Πλοίο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ».Ναυπηγήθηκε το 1940. Το 1955 αγοράστηκε από την Ατμοπλοϊα ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ. Ταξίδεψε ως Ακτοπλοικό στα Δωδεκ΄ναησα και ως τουριστικό στην Αδριατική. Στις 23 Φεβρουαρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγια που ξέσπασε ενώ επισκευαζόταν στο Κερατσίνι.

Γ.Πλοίο «ΑΔΩΝΙΣ»Ναυπηγήθηκε το 1965. Το 1966 αγοράστηκε από την Ατμοπλοϊα ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ. Στις 7 Μαρτίου 1983 υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά στον Πειραιά.

Δ.Πλοίο «ΕΣΠΕΡΟΣ»Ναυπηγήθηκε το 1943 ως ναρκοθέτης. Το 1962 αγοράστηκε από την Ατμοπλοϊα ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ και μετασκευάστηκε σε επιβατηγό.Ανέλαβε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 1964 στην ακτοπλοΐα, εκτελώντας δρομολόγια προς Δωδεκάνησα. Την εποχή εκείνη πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο και καλύτερο ακτοπλοϊκό. Το δρομολόγιο όμως με το οποίο καθιερώθηκε ήταν το εβδομαδιαίο Βενετία – Κέρκυρα – Πειραιάς – Κάλυμνος – Ρόδος ένα είδος κρουαζιέρας Ένα από αυτά τα ταξίδια του στάθηκε μοιραίο για να έλθει το τέλος του, όταν έξω από την Κω προσάραξε σε αβαθή, οπότε μετά την ανέλκυση του παροπλίστηκε στην Κυνόσουρα για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι τις 14 Μαρτίου 1980

Τα πλοία της Εταιρείας Αδελφών  Φουστάνου.

Α.“ΠΑΝΤΕΛΗΣ» Ναυπηγήθηκε το 1944 ως ναρκαλιευτικό στις ΗΠΑ. Περιήλθε συ\τον ΟΔΙΣΥ μετά το τέλος του πολέμου και χρησιμοποιήθηκε για τον ηλεκτροφωτισμό της Θεσσαλονίκης. Το 1956 αγοράστηκε από την Ατμοπλοϊα  Αδελφών  Φουστάνου και μετασκευάστηκε σε επιβατηγό. Παροπλίστηκε το 1969.

Β.«ΔΕΣΠΟΙΝΑ»Ναυπηγήθηκε το 1943 ως βοηθητικό ΠΝ στις ΗΠΑ. Περιήλθε στον ΟΔΙΣΥ μετά το τέλος του πολέμου . Το 1950 αγοράστηκε από την Ατμοπλοϊα  Αδελφών  Φουστάνου και μετασκευάστηκε σε επιβατηγό. Το 1969 πουλήθηκε και μετονομάστηκε σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Τα πλοία της Εταιρείας Κώστα Λάτση.

Α. M/V ΜΙΜΙΚΑ Λ.

Ναυπηγήθηκε στη Δανία από τα ναυπηγεία Elsinore SB & E Co το έτος 1949. Ολικό μήκος 114 μέτρα, μέγιστο πλάτος 15 μέτρα, βύθισμα 5,5 μέτρα, μηχανές Twin Screw B & W Diesel 8400 BHP, ταχύτης 20 μίλια.
Αγοράστηκε τέλη Οκτωβρίου του 1969 από τον Κ. Λάτση και στα τέλη του ίδιου έτους έφτασε στην πατρίδα μας. Τα εγκαίνια του πλοίου πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, την Παρασκευή 15 Μαΐου του 1970. Δρομολογήθηκε Μάϊο του 1970, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 13:30 για Μύκονο – Λέρο – Κάλυμνο – Κω – Ρόδο. και κάθε Σάββατο στις 17:00 για Μύκονο – Κάλυμνο – Κω – Ρόδο μέχρι τον Οκτώβριο του 1977. Τον Απρίλιο του 1978 πουλήθηκε στον ΒΕΝΤΟΥΡΗ  και μετονομάστηκε σε  ΑΛΚΥΩΝ

Β.ΡΕΝΕΤΤΑ

Ναυπηγήθηκε το 1953.Αγοράστηκε από τον Κώστα Λάτση το 1972. Το 1978 πουλήθηκε σε πλειστηριασμό και μετονομάστηκε σε ΡΟΔΟΣ. Στις 25 Ιουνίου 1978 στη διάρκεια ταξιδιού υπέστη σοβαρές ζημιές από έκρηξη και πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.

Το πλοίο ΚΝΩΣΣΟΣ  της εταιρείας Κώστα Ευθυμιάδη

Ναυπηγήθηκε το 1953.Αγοράστηκε από τον Κώστα Ευθυμιάδη το 1968. Το 1997 βγήκε σε πλειστηριασμό

Το πλοίο της Εταιρείας ΛΑΓΑ «ΜΑΡΙΛΕΝΑ”
Πρώην «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ’

Στις μετασκευές άλαξαν οι μέσα χώροι, τα σαλόνια, οι καμπίνες. Έφυγαν οι παλινδρομικές μηχανές και αντικατεστάθησαν με μηχανές Diesel. Έτσι ευρυχώρηνε το πλοίο, δεν ήταν ζεστό αφού απομακρύνθηκαν τα καζάνια ατμού. Στις μετατροπές άλλαξε η μορφή της πλώρης και η μορφή της πρύμης για να εμφανιστεί πιο μοντέρνο το πλοίο. Ελέγετο ότι υπήρξε θαλαμηγός κάποιου εξέχοντος Αιγυπτίου

Πηγή: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. • Παντελης Σβουρενος 12/4/14
    » ….Ένα από τα μεγάλα έργα που έκανε ο ΣταματηςΜανούσης στην Κω ήτανε ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού μας. Εκείνος έκανε τη μεγάλη προβλήτα που δένουνε τα μεγάλα καράβια. Πριν τον Μανούση, τα καράβια αράζανε μέσα βαθιά και πηγαίνανε οι επιβάτες πάνω με τα γαζολίνα, τη «Σεβαστιάνα», την «Πούλια»…… Αν δεν υπήρχε ο Μανούσης τότε το 1966, εμείς θα πηγαίναμε ακόμα στα καράβια με τα γαζολίνα…»

  2. Μετά δημιουργήθηκε η ΔΑΝΕ η οποία για αρκετά χρόνια μονοπωλούσε τη γραμμή της Δωδεκανήσου μαζί με τα πλοία της ΝΕΛ!
    Φάγανε, φάγανε, φάγανε… Αγόραζα το μικρό μπουκάλι νερό 300 δραχμές!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ