ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

0
127

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας»

Στις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την online ναυτιλιακή εφημερίδα TheSeaNation για την επόμενη μέρα της κρουαζιέρας στο Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα: «Ελληνικό CLUSTER κρουαζιέρας: Η επόμενη μέρα».

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το 2017 και το 2018 ήταν δύο άσχημες χρονιές για την κρουαζιέρα, τονίζοντας ότι καταγράφεται μια σταθερή μετατόπιση της κρουαζιέρας από την Ανατολική προς τη Δυτική Μεσόγειο, αλλά και άνοδος της αγοράς της Ασίας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, γιατί δεν έχει στρατηγική σε βάθος χρόνου, με αρχή, μέση και τέλος. Μια στρατηγική που θα υπερβαίνει το χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βαρκελώνης που επένδυσε στην κρουαζιέρα, ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι, όλα τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας προκειμένου να επενδύσουν και να δημιουργήσουν υποδομές.

Προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα προσελκύει επενδύσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας.

Η προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε ο Μάνος Κόνσολας περιλαμβάνει:

1ον: Τη μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).

Ο στόχος είναι 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, με ένα μεγάλο μέρος τους να αποτελείται από κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, σε 500.000 επιβάτες μέσω Homeporting και σε 6.500.000 επιβάτες Transit.

2ον: Την παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε εταιρείες κρουαζιέρας λιμενικών εγκαταστάσεων για να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και να αναβαθμιστούν, θεαματικά, οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα.

3ον: Την άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, παράλληλα με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα.

Σήμερα, δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit, με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες, πλέον, να γίνονται ενδοκοινοτικά κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας.

4ον: Την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.

Σήμερα, η Επιτροπή αυτή, ουσιαστικά, είναι ανενεργή και χωρίς ρόλο.

5ον: Τη δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας, του ΣΕΠΕ, της αυτοδιοίκησης, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

6ον: Την αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών Τελωνείων, Λιμενικού και Αστυνομίας για να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων και την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ