Συναγερμός στη Μεσόγειο: Τουρκικά πολεμικά πλοία έτοιμα για «πόλεμο»

0
5696

Από μία κλωστή φαίνεται πως κρέμονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τουρκικά πολεμικά πλοίο βρίσκονται «επί ποδός».

Η έναρξη ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk που έχουν στοχεύσει προς την την Ιντλίμπ, το τελευταίο ανταρτικό οχυρό της Συρίας, έχουν σημάνει συναγερμό στη γείτονα αφού εκλαμβάνονται ως δείγμα επιθετικότητας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 25 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, συνοδευόμενα από περίπου 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών και των στρατηγικών βομβαρδιστικών, συμμετέχουν στις ασκήσεις της Μεσογείου που αναμένεται να διαρκέσουν από την 1 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία «εκπροσωπούνταν» από 10 πολεμικά πλοία στην περιοχή, απέστειλε έτσι αρκετά περισσότερα, ο ακριβής αριθμός μάλιστα των οποίων είναι άγνωστος, δίνοντάς τους εντολή να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με επίθεση στην Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστη καταστροφή και ντόμινο δραματικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου, λαμβάνει κάθε μέτρο προφύλαξης για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα, όπως διατυμπανίζουν όλοι οι αξιωματούχοι του σε κάθε ευκαιρία.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε μάλιστα την Ουάσινγκτον την Πέμπτη σχετικά με μία «αβάσιμη και παράνομη επιθετικότητα εναντίον της Συρίας».

Δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τις ανησυχίες της Μόσχας για νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει προειδοποιήσει εξάλλου ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Karni και Ross είναι έτοιμα να χτυπήσουν τη Συρία εντός 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, διατηρούν τα πλοία τους στη Μεσόγειο σε πλήρη ετοιμότητα, διατηρώντας το θερμόμετρο στο «κόκκινο». Μαζί τους και το αμερικανικό ναυτικό πλοίο USNS Carson City T-EPF-7, το οποίο έφτασε στη Μεσόγειο από τα Δαρδανέλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν χτυπήσει τη Συρία, με πυραύλους που εκτόξευσαν πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο της Βασόρας.

Άρχισε ο «πόλεμος» για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίεργα και προκαλούν ανησυχία. Χωρίς να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος για τα ενεργειακά αποθέματα.

Την αλήθεια, βεβαίως, ξέρουν οπωσδήποτε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Σίσι και βέβαια οι Αμερικανοί, που μαθαίνουν τα πάντα.

Οι Βρετανοί και οι σύμμαχοί τους Τούρκοι, απλά υποψιάζονται, και αν όλα πάνε καλά, θα παραμείνουν οι «φτωχοί συγγενείς», διότι οι πρώτοι βρίσκονται πάντα, σε όλα τα φόρα, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δεύτεροι είναι οι γνωστοί κατακτητές του νησιού, που δεν πρέπει να επιβραβευθούν. Γι’ αυτό είναι καιρός, οι διάφοροι «λαγοί» στις ελεύθερες περιοχές να σταματήσουν να προωθούν τις θέσεις των Τούρκων.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com, το φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό», διότι η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απέναντι της η κατοχική δύναμη, θα έχει την Exxon Mobil, την αγαπημένη ενεργειακή εταιρεία κάθε Αμερικανού πλανητάρχη, και τη γαλλική TOTAL, που στηρίζεται πάντα από την εκάστοτε γαλλική κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτού του υπόγειου πολέμου, αλλά ο καθένας μπορεί να υποθέσει σωστά ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς κολοσσούς τους. Με λίγα λόγια, δεν θα δούμε το σκηνικό, που δημιούργησε η κατοχική δύναμη εναντίον της ιταλικής ΕΝΙ. Η εταιρεία, αλλά και η κυβέρνηση της Ιταλίας φέρθηκαν σκάρτα και έκαναν συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

Σε αυτό το σκηνικό παίζουν σημαντικό ρόλο το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Είναι γνωστές οι θέσεις τους για την Τουρκία και δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούν λύση, η οποία θα μπάσει την κατοχική δύναμη από το παράθυρο στο ενεργειακό παιγνίδι.

Η Αίγυπτος είναι πιο εκδηλωτική από το Ισραήλ στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Λευκωσία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις του προέδρου Σίσι, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να παίξει ρόλο – «κλειδί» στις ενεργειακές εξελίξεις και να μην αφήσει το «σουλτάνο» να κάνει κουμάντο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άγρια κόντρα του αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Τουρκίας, πάει μακριά. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι φαίνεται ότι εξελίχθηκαν σε «αποικία» της Τουρκίας παραδίδοντας και τον χρυσό της χώρας στην Άγκυρα.

Οι διαφορές τους, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι αγεφύρωτες και η Αίγυπτος στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, και στην Ισλαμική Διάσκεψη αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ισραήλ βλέπει το παιγνίδι διαφορετικά. Ο κ. Νετανιάχου αφού «έπαιξε» με την Τουρκία, έστω και αν οι σχέσεις τους ήταν στο ναδίρ, ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πραγματική του θέση έναντι της κατοχικής δύναμης. «Δεν την θέλει στα πόδια του», είναι η φράση που αντικατοπτρίζει τα πιστεύω του για το ενεργειακό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος από την πλευρά τους, πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα και να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες προωθώντας τα συμφέροντά τους στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

newsbomb.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ