«Δαμάζοντας τα κύματα»: Καρέ-καρέ η δραματική επιχείρηση διάσωσης των 12 ναυτικών από βραχονησίδα στη Μύκονο

0
186

Η συγκλονιστική μάχη με τη θάλασσα και τα μποφόρ

Έπειτα από αγωνιώδεις προσπάθειες, οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους αλλοδαπούς ναυτικούς από τη βραχονησίδα Τραγονήσι – Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου

Στο νέο λιμάνι Μυκόνου μεταφέρθηκαν, με αλιευτικό σκάφος, οι 12 αλλοδαποί ναυτικοί του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA», με σημαία Παναμά, που χθες βράδυ προσάραξε στη βραχονησίδα Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο, υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών κατάφεραν να περισυλλέξουν το πλήρωμα -εννέα Ουκρανούς και τρεις υπηκόους Αζερμπαϊτζάν} από τη νησίδα, που είχε καταφύγει με σωστικό σκάφος του πλοίου.

Βίντεο που παρουσιάζει αποκλειστικά το protothema.gr, δείχνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τον κίνδυνο που διέτρεξε η ζωή των 12 ναυτικών.

Τα πέντε στελέχη της ΜΥΑ, μαζί με τα επτά μέλη της ΕΜΑΚ, μετέβησαν στη Μύκονο με ελικόπτερο Σινούκ από τα Μέγαρα. Στη Μύκονο, τα μέλη της ΕΜΑΚ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, προκειμένου να επιχειρήσουν τη διάσωση των ναυτικών, ενώ τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος (με το όνομα «Αννούλα»).

Το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να φθάσει στο σημείο όπου είχε προσαράξει το πλοίο, δεν μπόρεσε να κάνει την περισυλλογή των ναυτικών, οι οποίοι τελικά περισυνελέγησαν σώοι και καλά στην υγεία τους από το αλιευτικό σκάφος, με τη συνδρομή βατραχανθρώπων της ΜΥΑ.

Οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, όπου προσάραξε το φορτηγό πλοίο, εξακολουθούν να είναι δυσμενείς. Το «LITTLE SEYMA», που μεταφέρει 2.700 τόνους αλεύρι και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Ρωσίας με προορισμό την Αμμόχωστο, έχει μικρή εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό του.

 

Το χρονικό της διάσωσης

Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυκόνου που ήταν μαζί τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν με το αλιευτικό σκάφος «Αννούλα» το σημείο πάνω στη βραχονησίδα, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ναυτικοί και, αφού τους επιβίβασαν με ασφάλεια, τους μετέφεραν στη Μύκονο.

Κατά πληροφορίες, οι καιρικές συνθήκες στο σημείο ήταν πολύ άσχημες, καθώς επικρατούσαν άνεμοι 10 μποφόρ, με τα κύματα να φτάνουν έως και τα τέσσερα μέτρα σε ύψος.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή

Φωτογραφίες από την επιχείρηση των ανδρών της ΜΥΑ

Τι προηγήθηκε

Η επιχείρηση για τη διάσωση των ναυτικών που είχαν ξεκινήσει από τη Ρωσία και είχαν προορισμό την Κύπρο μεταφέροντας 2.700 τόνους αλεύρι ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα στις 22:30 της Παρασκευής δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο έρευνα και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού από τη Μύκονο και στο πλήρωμα Σούπερ Πούμα που βρίσκεται στη Ρόδο να πραγματοποιήσουν αποστολή έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, με σκοπό την μεταφορά των επιβαινόντων στην Μύκονο. Ωστόσο, τόσο το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και το Σούπερ Πούμα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων και επέστρεψαν πίσω.

Φωτογραφίες από το σημείο που προσάραξε το φορτηγό πλοίο

Στις 08:07 το πρωί του Σαββάτου απογειώθηκε Σούπερ Πούμα από την Μύκονο προκειμένου να προσεγγίσει και να διασώσει το πλήρωμα, ωστόσο και πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό επρόκειτο να μεταβεί ομάδα επτά ατόμων της EMAK και δύτες του Λιμενικού με Σινουκ που απογειώθηκε στις 10:30 από τα Μέγαρα με προορισμό τη Μύκονο. Εκεί τους παρέλαβε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα το οποίο όμως δεν κατάφερε να τους μεταφέρει στη βραχονησίδα προκειμένου οι διασώστες να μεταφέρουν τους 12 αλλοδαπούς σε ένα σημείο που να μπορεί να τους παραλάβει το Σούπερ Πούμα.

Τελικά αποφασίστηκε η επιχείρηση να γίνει με αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν στελέχη του λιμεναρχείου Μυκόνου και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχιών Αποστολών του Λιμενικού οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να σώσουν τους 9 Ουκρανούς και τους 3 Αζέρους ναυτικούς.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ και από το mykonosdaily.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ