Γιώργος Κορωνιάς: Από τον «Όλυμπο» της κινητής τηλεφωνίας, στα «σύννεφα» των νέων τεχνολογιών

0
440

Ο εμβληματικός, κάποτε, μάνατζερ και η πορεία του στη μετά Vodafone εποχή – Η εκρηκτική άνοδος, η αποκαθήλωση και η νέα καριέρα με startups και σταθμούς στους χώρους της ενέργειας, των επενδυτικών κεφαλαίων, του Fintech και του Edge computing

«Κάθε καινούρια αρχή προέρχεται από το τέλος κάποιας άλλης αρχής», λέει το ρητό που αποδίδεται στον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα. Και αυτό το αξίωμα έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές στην πορεία του Γιώργου Κορωνιά.

Ετσι, όταν πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Acromove, θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για «back to business». Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνος δεν εγκατέλειψε ποτέ τον δύσκολο στίβο του επιχειρείν, ακόμη και όταν τον ίδιο τον εγκατέλειψε η τύχη που τον είχε καταστήσει επί μία δεκαετία και πλέον τον πιο επιτυχημένο και ακριβοπληρωμένο μάνατζερ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα και τον πιο ισχυρό, ώστε οι υφιστάμενοί του να τον αποκαλούν «θεό»…

Ο άνθρωπος που καθιέρωσε τη Vodafone, αλλά ήταν και από τους πρωτοπόρους της τεράστιας αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, στα 71 χρόνια του έχει χάσει πολλά από εκείνα που αποτελούσαν συστατικά στοιχεία του αρχοντικού status και του luxury lifestyle.

Η συνάντηση με τον Κόκκαλη

Το 1991 πέρασε τις πύλες της ραγδαία ανερχόμενης Intracom. Εκείνη τη χρονιά η Panafon εξασφάλιζε τη μία από τις τρεις άδειες κινητής τηλεφωνίας και ένας… νέος υπέροχος κόσμος ανοιγόταν μπροστά. Οι 12 μήνες που έμεινε στην Intracom έπεισαν τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη ότι ο Κορωνιάς ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει την Panafon. Το 1992, λοιπόν, του εμπιστεύεται τον σχεδιασμό και την όλη ευθύνη του εγχειρήματος από τη θέση του γενικού διευθυντή. Το 1995 χρίζεται διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, η οποία στο μεταξύ είχε αλλάξει τόσο επωνυμία, σε Vodafone, όσο και ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το χάρισμα του leader

Εκτοτε απογειώθηκε, με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη και με τους ανταγωνιστές Cosmote και Wind να προσπαθούν απλώς να τον… προλάβουν.

Η επικράτηση της Vodafone στην εγχώρια αγορά, σε μια εποχή αλματώδους εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας, τον έφερε στην πρωτοκαθεδρία των μάνατζερ της εποχής, με τα κεντρικά του ομίλου στο Λονδίνο να τον θεωρούν ένα από τα πιο πολύτιμα στελέχη τους σε διεθνές επίπεδο. Αντίστοιχου επιπέδου φυσικά ήταν και οι αμοιβές του που, όπως λεγόταν τότε, έφταναν το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα πολλαπλάσια bonus με μετοχικά πακέτα και μερίσματα.

Παράλληλα με την επαγγελματική καταξίωση ήρθε και η κοινωνική άνοδος. Μετακομίζει από το Φάληρο στη Φιλοθέη, σε μια ξεχωριστή κατοικία, αποκτά το δικό του σπίτι στην Αράχοβα και βέβαια τη βίλα του στη Μύκονο, που θεωρούνταν τότε μία από τις ωραιότερες και πολυτελέστερες του Νησιού των Ανέμων.

Ταυτόχρονα κάνει το επόμενο βήμα και στην προσωπική του ζωή. Μετά το διαζύγιο από τη Χριστίνα Αγγελοπούλου παντρεύεται τη δεύτερη σύζυγό του Τατιάνα, πρώην συνεργάτιδά του στη Vodafone, το όνομα της οποίας έδωσε στο εκπληκτικό σκάφος του «Tatiana Per Sempre».

Στο εσωτερικό της Vodafone Ελλάδος ο κ. Κορωνιάς είναι ο απόλυτος άρχων, με τη διαρκή ψήφο εμπιστοσύνης του μητρικού ομίλου. Παρά το πολυπληθές και αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις είχαν τη δική του σφραγίδα. Λόγω, άλλωστε, του τόσο ισχυρού εκτοπίσματός του εντός της εταιρείας, απέκτησε από τους συνεργάτες του το προσωνύμιο «θεός». Μετέπειτα, βέβαια, άρχισαν να αναγνωρίζονται διάφορα λάθη στα οποία υπέπεσε, παρότι… θεός. Ενα από αυτά ήταν η απομάκρυνση του τότε εμπορικού διευθυντή της Vodafone Μιχάλη Τσαμάζ, σημερινού προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου του ομίλου ΟΤΕ-Cosmote, που εξελίχθηκε στον κορυφαίο μάνατζερ της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους της Deutsche Telekom. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι ακόμη αναρωτιούνται αν ήταν λάθος ή απλώς διέκρινε στο πρόσωπό του έναν πιθανό μελλοντικό ανταγωνιστή για τη «χρυσή» καρέκλα του.

Ενδεικτική της φιλοσοφίας που διέπνεε τον Γιώργο Κορωνιά, εκείνη την εποχή τουλάχιστον, ήταν η αποστροφή της ομιλίας του όταν παρέλαβε το βραβείο του Manager of the Year, τον Απρίλιο του 2005. «Οι τεχνικές διδάσκονται, οι εμπειρίες συσσωρεύονται, τη διαφορά όμως την κάνει η ψυχή και ο άνθρωπος. Με το χάρισμα του leader γεννιέσαι», είχε πει, μεταξύ άλλων, εκείνη τη λαμπερή βραδιά…

Η αρχή της «αποκαθήλωσης»

Ολα τα ωραία, όμως, έχουν ένα τέλος. Και η αρχή για το δικό του τέλος στον θρόνο της Vodafone είχε αρχίσει να γράφεται έναν μήνα προτού παραλάβει το συγκεκριμένα βραβείο, δηλαδή τον Μάρτιο του 2005, όταν ανακάλυψε ένα παράνομο λογισμικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Μετά την ενημέρωση της τότε κυβέρνησης Καραμανλή ξεσπά το γνωστό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που πυροδότησε άγρια πολιτική αντιπαράθεση, με επίκεντρο τις πράξεις και τις παραλείψεις του Γ. Κορωνιά. Η υπόθεση μένει για μήνες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πλήττοντας σοβαρά το κύρος της εταιρείας που είχε δημιουργήσει σχεδόν από το μηδέν. Μετά από αυτό το «παλιρροϊκό κύμα» τίποτα δεν έμεινε ίδιο.

Η παραίτηση και τα πωλητήρια

Κάπως έτσι, στα τέλη Μαρτίου του 2008, παρέδωσε το τιμόνι της Vodafone Ελλάδος, κλείνοντας μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της. Την παραίτηση ακολούθησε ένα διάστημα περισυλλογής και εξαφάνισης από τα επιχειρηματικά και κοσμικά σαλόνια. Το επόμενο βήμα εξέπληξε πολλούς, καθώς αποφάσισε να μπει στη ναυτιλία με την Crown Marine και με τρία πλοία. Μια επένδυση που, όπως λεγόταν τότε, έφτασε τα 70 εκατ. δολάρια.
Μέχρι τότε η μόνη επαφή του με την αρμύρα της θάλασσας ήταν το «Τatiana Per Sempre», το εκπληκτικό γιοτ των 44,2 μέτρων, που έχτισαν ειδικά γι’ αυτόν, αντί 14-15 εκατ. ευρώ, τα φημισμένα ιταλικά ναυπηγεία Baglietto.

Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο σε σχέδιο του Φραντσέκσο Πασκόφκσι, ο οποίος σχεδίασε και τους εσωτερικούς χώρους, του παραδόθηκε το 2007 και έκτοτε αποτέλεσε σύμβολο της οικονομικής του ισχύος.

Το σκάφος με τα υπερπολυτελή σαλόνια μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα στις 5 καμπίνες του, μεταξύ των οποίων και η VIP σουίτα. Με άνετους εξωτερικούς χώρους, υπαίθρια τραπεζαρία καθώς και καθίσματα στο κατάστρωμα, το «Tatiana Per Sempre» έσκιζε τις θάλασσες με ταχύτητες που έφταναν τους 31 κόμβους, ενώ μαγνήτιζε τα βλέμματα σε όποιο λιμάνι έπιανε κατά τις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Μόνο που δεν ήταν για πάντα, όπως υποσχόταν το όνομά του.

Την περίοδο του 2013 πουλήθηκε αντί περίπου 6 εκατ. ευρώ. Αγοραστής φέρεται ότι ήταν ο εφοπλιστής και τότε δήμαρχος Οινουσσών Ευάγγελος Αγγελάκος. Το πολυτελές γιοτ, πάντως, συνέχισε τη δική του «καριέρα».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πουλήθηκε, για μία ακόμη φορά, ως «Seakid» από τις Yachting Partners International και Atalanta Marine, στις αρχές της εφετινής χρονιάς, με το τίμημα να προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, γεγονός ενδεικτικό της ξεχωριστής ποιότητας και του μοναδικού του design.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το άνοιγμα του Γ. Κορωνιά στο χώρο της ναυτιλίας αποτέλεσε μια από τις σπάνιες φορές που το αισθητήριό του διαψεύσθηκε. Πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι δύο από τα τρία πλοία χάθηκαν από τις τράπεζες και το τρίτο κατέληξε υπό τη διαχείριση μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο κ. Κορωνιάς επισημαίνει «κανένα πλοίο ιδιοκτησίας της εταιρείας μας δεν κατέληξε σε τράπεζες».

Το 2017 θα αναγκαστεί να αποχωριστεί ένα ακόμη από τα πιο αγαπημένα του περιουσιακά στοιχεία. Την εκπληκτική βίλα του στον Αγιο Λάζαρο της Μυκόνου, η οποία, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ειρωνεία της Ιστορίας, αγοράστηκε αντί 5 εκατ. ευρώ, από τον Αιγύπτιο κροίσο Ναγκίμπ Σαουίρις, δηλαδή τον άνθρωπο που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανταγωνιστικό κάποτε «μαγαζί» της Wind Hellas.

Το άνοιγμα στις επενδύσεις

Μετά τη «φουρτούνα» στις θάλασσες, ο Γιώργος Κορωνιάς θα επιστρέψει στις στεριανές business και μάλιστα στον «φυσικό χώρο» του, αυτόν των τηλεπικοινωνιών, την άνοιξη του 2015, μέσα από την επαγγελματική φυγή στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ανέλαβε πρόεδρος της Azer Telefon και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Azerfon. Και αυτή η θητεία του όμως στο μακρινό Μπακού είχε σύντομη ημερομηνία λήξης, καθώς κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.

Παράλληλα, με τη δραστηριότητά του στο Αζερμπαϊτζάν είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2015 το Anchorstone Partners που δημιούργησε μαζί με τον Λουκά Πηλίτση, έμπειρο επενδυτή σε venture capital και private equity που γύρισε στην Ελλάδα, μετά από 21 χρόνια καριέρας σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Λονδίνο, αλλά και τον Βέλγο επιχειρηματία Αρνό Ενάν.

Στα τέλη του 2017, όμως, η Γ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου, από το οποίο πλέον απουσίαζε ο Λ. Πηλίτσης, ενώ ο Κορωνιάς εκτός από πρόεδρος ανέλαβε και CEO. Εναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, θα τερματιστεί και η δική του συμμετοχή στο Anchorstone.

Αρκετά νωρίτερα, ήδη από το 2010, είχε ρίξει την πρώτη «σπορά» σε ένα εγχείρημα που θα έδινε καρπούς στο μέλλον, την Inaccess, των Xρήστου Γεωργόπουλου, Γιώργου Κωνσταντουλάκη και Βασίλη Νέλλα, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία παρέχει λύσεις (software και hardware) για ΑΠΕ, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, υβριδικές μονάδες και εικονικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Με έδρα σε Λονδίνο και Αθήνα και δουλειές σε πάνω από 60 χώρες, στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται projects άνω των 35 GW.

Η εταιρεία φημίζεται για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη state-of-the-art προϊόντων και λύσεων που μεγιστοποιούν τις επιδόσεις των επενδύσεων των πελατών της. Ο Γιώργος Κορωνιάς εμφανίζεται να συμμετείχε ως πρόεδρος του Δ.Σ. και partner της Inaccess UK από το 2010 έως και πρόσφατα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία φέτος τον Ιούνιο εξαγοράστηκε από την αμερικανική Power Factors, η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοραστεί πέρυσι από το private equity Vista Equity Partners, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών του κόσμου στον τομέα του Enterprise Software, με υπό διαχείριση περισσότερα από 90 δισ. δολάρια.

Στον τομέα της τεχνολογίας ήταν άλλη μία διορατική τοποθέτησή του, που αφορούσε την BLUEdev, μια εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων μέτρησης ενέργειας. Ο Κορωνιάς, ως επικεφαλής, πρόεδρος και ιδρυτικός εταίρος, μαζί με τους Στέλιο Κουτρουμπίνα και Γιάννη Γκιόνα, τη μετεξέλιξε σε Meazon, με έδρα στην Αθήνα και την Πάτρα και με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονταν από την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT) στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Αρκετοί μάλιστα στοιχημάτιζαν ότι η Meazon θα ήταν το όχημα με το οποίο θα διεκδικούσε κομμάτι από την πίτα του 1-1,5 δισ. ευρώ των έξυπνων μετρητών, αλλά στην πορεία το project βάλτωσε λόγω δικαστικών εμπλοκών.

Παράλληλα, επιλέχθηκε στις 30 startup (ανάμεσα σε 515 αιτήσεις από 65 χώρες) και συμμετείχε στον πρώτο γύρο του Free Electrons Accelerator, έναν θεσμό που έχουν καθιερώσει οι 9 μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας, που έγινε στην Πορτογαλία τον Απρίλιο του 2018. Στο Bootcamp της Λισαβόνας δόθηκε σκληρή μάχη για την τελική 15άδα που θα έμπαινε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα με παρουσιάσεις σε επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Γερμανία.

Η συμμετοχή του Γ. Κορωνιά στη Meazon παραμένει, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, σταθερή και αμετάβλητη έως σήμερα.

Το Fintech και το Edge computing

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του στράφηκε στον χώρο του Fintech και συγκεκριμένα στη startup Excelon Financial Services, που ξεκίνησε την πορεία της το 2018 με το φιλόδοξο στόχο να μετεξελιχθεί στην πρώτη blockchain τράπεζα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Γ. Κορωνιάς εισήλθε στην εταιρεία ως partner, αναλαμβάνοντας και τη θέση του προέδρου της από τον Οκτώβριο του 2021. Σήμερα η Excelon έχει αποκτήσει διεθνή παρουσία, προσφέροντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προηγμένες υπηρεσίες ψηφιακού χρήματος, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών πληρωμών FIAT με IBAN, Prepaid Mastercard, Crypto Wallet και Exchange. Πέρυσι, δε, ανακοίνωσε την έκδοση του δικού της κρυπτονομίσματος, του XLON Chain.

Ο τελευταίος του σταθμός είναι η Acromove, η οποία παρέχει λύσεις Cloud computing ειδικά για το Edge. Κύριο αντικείμενο της εταιρείας που συστάθηκε το 2014 ως MotionFX, με ιδρυτή και CEO τον Αρτέμη Αχιλλόπουλο και από το 2017 μετέφερε την έδρα της στις ΗΠΑ, είναι η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού, εστιάζοντας στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υπολογιστικών λύσεων Edge. Μιλάμε για τη φυσική επέκταση του Cloud με στόχο την τοποθέτηση των εφαρμογών και των δεδομένων όσο το δυνατόν πιο κοντά στους χρήστες, βελτιώνοντας σημαντικά τη σύνδεση και την επικοινωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οργανισμού LF Edge, ο οποίος έχει μέλη αρκετά ηχηρά ονόματα, όπως οι AT&Τ, Baidu, Dell, Ericsson, HP, Intel, IBM, Huawei και Samsung, η αγορά της αρχιτεκτονικής Edge computing μέσα στην επόμενη επταετία θα έχει φτάσει στα 800 δισ. δολάρια.

Η ένταξη του κ. Κορωνιά στο διοικητικό συμβούλιο της Acromove, όπου πλαισιώνει τους Ευάγγελο και Αρτέμη Αχιλλόπουλο, Σπύρο Τραχάνη, Τζο Κοστέλο, αλλά και τον Θωμά Ρούμπα (πρώην επικεφαλής της Dionic Group και νυν πρόεδρο του Allou Fun Park) ανακοινώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, με τον ίδιο να δηλώνει ενθουσιασμένος που γίνεται μέλος αυτής της δυναμικής ομάδας και που θα συμβάλει στο να πάει η εταιρεία στο επόμενο επίπεδο.

Επομένως και εδώ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό…

Πηγή: newmoney.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ