Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Η νέα απάτη με ηχογραφημένα μηνύματα που σαρώνει στην Ελλάδα – «Κατηγορείσαι για ναρκωτικά»

0
203

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια εξαπάτησής τους, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων

 

Προσοχή στις τηλεφωνικές κλήσεις με τη χρήση ηχογραφημένων μηνυμάτων στις οποίες οι δράστες προσποιούνται αστυνομικές Αρχές

 

Οι αστυνομικές και διωκτικές Αρχές δεν θα σας ζητήσουν τηλεφωνικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας.

 

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

 

  • να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
  • να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
  • να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
  • να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
  • να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
  • να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

 

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες μπορούν να αντλούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

 

 

Η νέα απάτη με ηχογραφημένα μηνύματα που σαρώνει στην Ελλάδα – «Κατηγορείσαι για ναρκωτικά»

Η νέα απάτη με ηχογραφημένα μηνύματα που σαρώνει στην Ελλάδα - «Κατηγορείσαι για ναρκωτικά»
Νέα απάτη μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων
Unsplash

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών που δέχτηκαν κλήσεις είτε από σταθερά τηλέφωνα είτε από κινητά. Τι ζητάνε οι επιτήδειοι.

Μία νέα απάτη, που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, έχει σημάνει συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών που δέχτηκαν κλήσεις είτε από σταθερά τηλέφωνα είτε από κινητά (που αναγράφονταν κανονικά στην οθόνη), με σκοπό την εξαπάτησή τους. Όταν ο πολίτης σηκώνει το τηλέφωνο, τότε ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα (είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά) που τον ενημερώνει ότι έχει ποινικές εκκρεμότητες για υπόθεση ναρκωτικών ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το ηχογραφημένο μήνυμα καλεί το υποψήφιο θύμα να πατήσει το «ένα», προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά.

Στη συνέχεια, οι επιτήδειοι ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, με απώτερο σκοπό να αποσπάσουν χρήματα.

Η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Οι αστυνομικές και διωκτικές Αρχές δεν θα σας ζητήσουν τηλεφωνικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες: να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις, να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει, να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος, να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες, να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου, να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ