Ετήσιο μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα: Internet of Things – To Ψηφιακό μας Μέλλον στο Σημερινό Σχολείο

0
729

Το πρόγραμμα απευθύνεται εκπαιδευτικούς ενώ αποτελεί μια πολύ καλή εισαγωγή στο χώρο, για απόφοιτους θετικών σχολών, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων και επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής.

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η πλατφόρμα Ε.Π.Τ.Α. (https://epta.aegean.gr) υλοποιεί ετήσιο μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο:

Ετήσιο μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα: Internet of Things-To Ψηφιακό μας Μέλλον στο Σημερινό Σχολείο

Το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of Things, IoT) αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογιών διασύνδεσης «έξυπνων» αντικειμένων στο διαδίκτυο και αναμένεται να πολλαπλασιάσει των αριθμό των συνδέσεων στο διαδίκτυο τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2020 προβλέπεται ότι 9,9 δισεκατομμύρια ΙοΤ συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 25 δις. Επιπλέον η παγκόσμια αγορά ΙοΤ, ως προς τις δαπάνες τελικών χρηστών για λύσεις IoT, το 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στα 1,5 τρις δολάρια.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι το ψηφιακό μας μέλλον έχει ως βασικό συστατικό το ΙοΤ και είναι σημαντικό οι τεχνολογίες αυτές να περάσουν γρήγορα και με αποδοτικό τρόπο στο σχολείο ώστε οι σημερινοί μαθητές να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τον επικείμενο ψηφιακό μετασχηματισμό. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ώστε να παρέχει όλες τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, τεχνολογικές και διδακτικές ενώ εστιάζει στην εφαρμοσμένη χρήση και με πληρότητα ένταξη των ΙοΤ σε όλες τις βαθμίδες του σημερινού σχολείου. Η εφαρμογή γίνεται κλιμακωτά και επαγωγικά από το απλό στο σύνθετο και από το Δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να έχουν σφαιρική άποψη για τις δυνατότητες και τα οφέλη των ΙοΤ διδακτικών προσεγγίσεων, αλλά και να μπορούν να αναπτύσσουν τις δικές τους προσεγγίσεις προσαρμόζοντάς τες στις απαιτήσεις και συνθήκες του μαθήματός τους. Επιπλέον η σφαιρική κάλυψη των τεχνολογικών απαιτήσεων αλλά και η κλιμακούμενης δυσκολίας εφαρμογές αποτελούν μια πλήρη εισαγωγή στα ΙοΤ συστήματα για τους επαγγελματίες που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

Επομένως το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν τεχνολογίες αιχμής στο μάθημά τους και να φέρουν το μέλλον πιο κοντά στους μαθητές τους ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πολύ καλή εισαγωγή στο χώρο, για απόφοιτους θετικών σχολών, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων και επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής που θέλουν να επεκταθούν επαγγελματικά στο συγκεκριμένο κλάδο. Η δομή του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ώστε να καλύπτει σφαιρικά το αντικείμενο και έτσι απευθύνεται σε οποιονδήποτε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογίες διασυνδεδεμένων έξυπνων συστημάτων στον επαγγελματικό του ή μη χώρο.

Γενικές πληροφορίες

Επιστημονικός Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο κ. Χαράλαμπος Σκιάνης, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών κα Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται εκπαίδευση 400 ωρών, σε χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών, αξιοποιώντας αποκλειστικά την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση. Ασκήσεις αυτοαξιολόγησης, πρακτική και εργασίες ανάπτυξης στις θεματικές ενότητες καθώς και η επικοινωνία με τους καταξιωμένους επιστήμονες που διδάσκουν διασφαλίζουν την σε βάθος κατανόηση τεχνολογιών διασυνδεδεμένων έξυπνων συστημάτων στο πλαίσιο του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν τεχνολογίες αιχμής στο μάθημά τους και να φέρουν το μέλλον πιο κοντά στους μαθητές τους. Επιπλέον το πρόγραμμα αποτελεί μια πολύ καλή εισαγωγή στο χώρο, για απόφοιτους θετικών σχολών, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων και επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής που θέλουν να επεκταθούν επαγγελματικά στο συγκεκριμένο κλάδο. Ενδεικτικά το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και κλάδων, ιδιαίτερα STEM
Στελέχη Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συστήματα IoT
Στελέχη Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται σε συστήματα IoT
Φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και τεχνολογικών κατευθύνσεων.

Παροχές προγράμματος

Εκπαιδευτικό υλικό (άρθρα, πρακτική, βιντεοδιαλέξεις, παρουσιάσεις power point, e-books, σημειώσεις, προτεινόμενη βιβλιογραφία)
Οδηγός μελέτης
Βεβαίωση συμμετοχής
Πιστοποιητικό επιμόρφωσης με τις αντίστοιχες 20 μονάδες ECVET
Μοριοδότηση βάσει νομοθεσίας (ενδεικτικά αναφέρονται Νόμος 4547/2018 ΦΕΚ 102/Α/12-6-2018, Νόμος 4589/2019 – ΦΕΚ 13/Α/29-1-2019, Υπουργική απόφαση ΥΑ 222084/ΓΔ4/27-12-2018 (ΦΕΚ 5919/Β/31-12-2018)

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 500,00 € ανά εκπαιδευόμενο. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε μια, δύο ή τρεις δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί πριν τη λήξη του προγράμματος.

Οι εκπτωτικές κατηγορίες συμμετοχής είναι:

Έκπτωση 10% σε εκπαιδευτικούς,
Έκπτωση 10% σε φοιτητές,
Έκπτωση 10% σε άνεργους και συμμετέχοντες άνω των 40 ετών,
Έκπτωση 10% σε προκαταβολή του συνολικού ποσού.

Σημαντικές ημερομηνίες:

Έναρξη προγράμματος: 24 Ιανουαρίου 2022
Λήξη προγράμματος: 23 Οκτωβρίου 2022
Εγγραφές έως: 06 Φεβρουαρίου 2022

Αναλυτικές πληροφορίες – Κατάθεση αιτήσεων:

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα κριτήρια επιλογής καθώς και για την αίτηση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αντλήσουν από τον εξής σύνδεσμο: https://epta.aegean.gr

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες ενθαρρύνονται να επικοινωνούν με τη γραμματεία του προγράμματος στο τηλ. επικοινωνίας: 22730 82255 (κα. Νίκη Κυριακού) καθημερινά τις ώρες 9:00-15:00, καθώς και στο email: [email protected]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ