Αρχική Ειδήσεις Τεχνολογία Δείτε τι γνωρίζουν η Google και το Facebook για εμάς

Δείτε τι γνωρίζουν η Google και το Facebook για εμάς

0
370

Τόσο το Facebook όσο και η Google έχουν στην κατοχή τους πολλές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν πολλές φορές δεχθεί πυρά ή έχουν καεί σε υποθέσεις που αφορούν αυτά τα δεδομένα. Ελπίζω, μέχρι στιγμής να το έχουμε καταλάβει όλοι μας αυτό το κεφάλαιο.

Τα δεδομένα που η Google διαθέτει για έναν μόνο χρήστη θα μπορούσαν να γεμίσουν μερικές εκατομμύρια σελίδες του Word. Τα δεδομένα του Facebook είναι λιγότερα, μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Εάν ζητήσετε και από τις δύο εταιρείες να σας στείλουν όλα τα δεδομένα που έχουν διατηρήσει από τους λογαριασμούς σας είναι υποχρεωμένες να το κάνουν.   Πρόσφατα, η Google μου έστειλε πίσω ένα αρχείο 4.3 GB και το Facebook ένα αρχείο 941 MB.

Αν και κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την λήψη διαφημίσεων υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τα δεδομένα σας – ίσως και να διασκεδάσετε λίγο με τον έλεγχο της ψηφιακής ζωής σας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Facebook

• Ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου που μπορεί να έχετε κάνει (πριν ή μετά το τελευταίο σκάνδαλο), το Facebook γνωρίζει πολλά για εσάς. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Σίγουρα, όμως, γνωρίζει κάθε πληροφορία που εσείς οι ίδιοι το ταΐσατε. Κρατάει στην μνήμη του κάθε βόλτα που πήγατε και κάθε κλικ που έκανε η κάμερά σας για όσα σέλφι ανεβάσατε.

• Το Facebook αποθηκεύει τα πάντα, από τα emoji και τα αυτοκόλλητα που έχετε στείλει σε chat μέχρι τα σημεία από τα οποία έχετε κάνει login. Σε ειδοποιεί, άλλωστε, όταν κάνεις login από καινούργιο τόπο ή άγνωστο, για εκείνο, υπολογιστή.

• Το Facebook γνωρίζει κάθε μήνυμα που έχετε στείλει, ή σας έστειλαν. Κάθε αρχείο που έχετε στείλει, ή σας έστειλαν. Όλες τις επαφές στο τηλέφωνό σας και όλα τα ηχητικά μηνύματα που έχετε λάβει ή στείλει.

• Έχει επίσης αποθηκεύσει όλες τις εφαρμογές που έχετε συνδέσει με αυτό, έτσι ώστε να μπορεί να μαντέψει εάν ενδιαφέρεστε για την μαγειρική ή την πολιτική. Εάν προτιμάται τους σκύλους από τις γάτες. Όλα τα τεστ προσωπικότητας που έχετε κάνει, και τα αποτελέσματά τους.

• Τα δεδομένα που συλλέγει περιλαμβάνουν επίσης την πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού σας ανά πάσα στιγμή.

• Επίσης, τα παιχνίδια που έχετε παίξει, αθώα και πονηρά, τα ραντεβού στο ημερολόγιό σας, το ιστορικό αναζήτησης, το ιστορικό περιήγησης, και το βασικότερο, σε ποιες διαφημίσεις έχετε κλικάρει.

• Εννοείται ότι δεν το σκεφτόμαστε να ρωτήσουμε εάν ξέρει που έχετε κάνει Like, ή μετά αποφασίσατε να το πάρετε πίσω και να στείλετε μια καρδιά ή ένα wow! Ποιες σελίδες σας αρέσουν, ακόμα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ακούτε.

• Εάν θέλετε να δείτε τα δικά σας δεδομένα μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση τους από εδώ.

Google

• Το ιστορικό σας στην Google εξαρτάται βασικά από το είδος του κινητού που έχετε. Εάν διαθέτετε τηλέφωνο Android, η Google πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα για εσάς από ένα χρήστη iOS της Apple. Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότατα χρησιμοποιείτε το Gmail, τους Χάρτες και μια σειρά από άλλα προϊόντα που λένε στο Google πού βρίσκεστε και τι κάνετε. Όσοι iOS χρήστες δεν χρησιμοποιούν καμία υπηρεσία της Google, καταγράφονται μόνο από την αστυνομία δεδομένων της Apple.

• H Google διατηρεί έναν πραγματικό χάρτη, αφιερωμένο στην παρακολούθηση των τοποθεσιών που έχετε επισκεφτεί. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν αυτό, αλλά μπορείτε να βρείτε το δικό σας χάρτη εδώ.

• Η Google γνωρίζει, επίσης, όλα όσα έχετε ψάξει ή διαγράψει. Αποθηκεύει το ιστορικό αναζήτησης σε όλες τις συσκευές σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα και αν διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης σε μία συσκευή, αυτό ίσως να εξακολουθεί να είναι αποθηκευμένο σε άλλες συσκευές. Από την μνήμη της Google πάντως δεν θα χαθεί ποτέ.

• Δημιουργεί ένα προφίλ διαφήμισης βασισμένο στις πληροφορίες σας. Αυτές μπορεί να είναι από τη χώρα που ζείτε, το φύλο σας και την ηλικία σας μέχρι τις διαδρομές των αναζητήσεών σας για όλες τις αγαπημένες σας ασχολίες και χόμπι. Κλικάρετε εδώ για να δείτε τα δικά σας δεδομένα.

• Η Google αποθηκεύει πληροφορίες για κάθε εφαρμογή και επέκταση που χρησιμοποιείτε. Ξέρει πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, πού τις χρησιμοποιείτε και με ποιους άλλους τις χρησιμοποιείτε μαζί για να συνδεθείτε, είτε σε συνομιλίες και μηνύματα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν σε ποιον μιλάτε στο Facebook, σε ποιες χώρες μιλάτε, και τι ώρα πέφτετε για ύπνο.

• Αποθηκεύει κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε λάβει ή στείλει ή διαγράψει ή σημαδέψει ως «spam».

• Αποθηκεύει όλο το ιστορικό σας στο YouTube, οπότε πιθανότατα γνωρίζει αν σας αρέσει το ψάρεμα ή τα ναρκωτικά.

• Γνωρίζει επίσης κάθε εικόνα που έχετε αναζητήσει και αποθηκεύσει στο δίσκο σας καθώς και κάθε κλικ που έχετε κάνει στην μηχανή της αναζήτησής της. Το ίδιο ισχύει και για κάθε βίντεο που έχετε ψάξει στο YouTube, τα θυμάται όλα!

Πηγή: www.lifo.gr

Τα social media κάνουν τα κορίτσια δυστυχισμένα

Facebook, Whatsapp, Ιnstagram, Υoutube. Tα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να διανοηθούν έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ. Η εξάρτηση είναι μεγάλη, ενώ κυρίως τα κορίτσια αισθάνονται δυστυχισμένα εξαιτίας των social media, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.

Μια τυπική μέρα στην έβδομη τάξη ενός γερμανικού γυμνασίου στη μικρή πόλη Νόισαντ/Βιντ. Οι μαθητές είναι 12 και 13 ετών. Δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής ή μαθήτρια που δεν έχει έναν τουλάχιστον λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά και οι έφηβοι αγαπούν κυρίως το Whatsapp, το Ιnstagram, το Snapchat και το Youtube.

«Είμαστε ένα σχολείο στην επαρχία και για τον λόγο αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητα», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Βόλφγκανγκ Λαντς. Πράγματι πολλά παιδιά μένουν μακριά από το σχολείο κι έτσι για παράδειγμα η επικοινωνία με τους γονείς τους γίνεται κυρίως μέσω smartphone.

Ωστόσο η χρήση smartphone και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά ακόμη και εν ώρα μαθήματος είναι έντονη, αποσπώντας την προσοχή τους από τη διδασκαλία. Αυτό οδήγησε έτσι τον Βόλφγκανγκ Λαντς στην απόφαση να απαγορεύσει τη χρήση κινητών στο σχολείο.

Kυνηγώντας like και smilies…

Το φαινόμενο που καταγράφηκε στο απομακρυσμένο σχολείο του Nόισαντ/ Βιντ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν έντονα τα παιδιά από τις σχολικές τους δραστηριότητες είναι λίγο πολύ γνωστό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσεξ τα social media προκαλούν ποικίλα προβλήματα, ιδίως μάλιστα στα νέα κορίτσια. Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν το αίσθημα χαράς που νιώθουν παιδιά και έφηβοι που διαθέτουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από την ηλικία των δέκα. Αυτό που κατέγραψαν είναι ότι καθώς μεγαλώνουν το αίσθημα αυτό ολοένα μειώνεται. Μάλιστα ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πιο δυστυχισμένα αισθάνονται τα κορίτσια στην πρώιμη εφηβεία.

Πράγματι τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν άγχος, απλώς και μόνο επειδή πρέπει πάντα να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι online. Επίσης δίνουν συχνά πρόσφορο χώρο για διαπληκτισμούς, ενώ το να μην απαντήσει κάποιος γρήγορα σε ένα μήνυμα μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Την πίεση αυτή νιώθουν άλλωστε και πολλοί ενήλικες, πόσο μάλλον παιδιά. Ιδίως μάλιστα τα νεαρά κορίτσια βιώνουν έντονα το συναίσθημα άγχους και πίεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει η κοινωνική επιστήμονας Κάρα Μπούκερ, εκ των συντακτών της έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσεξ γιατί είναι πιο επιρρεπή στη σύγκριση. Η απόκτηση ολοένα περισσότερων «φίλων» ή «ακολούθων» και η αγωνία της αναγνωσιμότητας μπορεί να κάνουν πολύ δυστυχισμένα κάποια κορίτσια. Ορισμένοι νευρολόγοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το κυνήγι των like στο διαδίκτυο μπορεί να αποβεί το ίδιο εξαρτησιογόνο με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών – υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για τέτοιες συγκρίσεις.

Πάντως αυτό που επισημαίνει η Κάρα Μπρουκ είναι ότι ακόμη κι αν τα αποτελέσματα της έρευνας του Έσεξ χρήζουν περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας, αυτό που διαφαίνεται μάλλον καθαρά για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου είναι ότι γύρω στην ηλικία των δέκα αυτά δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι που ποστάρουν μόνο ευχάριστα πράγματα, μπορεί να έχουν επίσης δύσκολες μέρες. Βλέπουν μόνο τη θετική πλευρά της ζωής των άλλων μέσα από τα post τους και μοιραία μπαίνουν σε σύγκριση. Κι αυτό είναι που τα κάνει δυστυχισμένα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ