Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους ανθρώπους πειραματόζωα – Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που έκαναν πειράματα!

0
396

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η αυτοκινητοβιομηχανία VW έκανε πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές καυσαερίων, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Αυτό όμως που σοκάρει είναι ότι η Ολλανδία παραδέχθηκε σήμερα με απίστευτο κυνισμό ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στην χώρα της τουλίπας.

Όπως αποκάλυψαν ολλανδοί επιστήμονες, δοκιμές για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία σε ανθρώπους και ζώα.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν το σκάνδαλο γύρω από τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Κρατάει χρόνια αυτή η πρακτική των πειραμάτων σε ανθρώπους

Στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC.

Όπως επιχείρησε να εξηγήσει τοξικολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο.

Ο ίδιος ήταν που είπε ότι η αναταραχή γύρω από το πείραμα στη Γερμανία αποτελεί «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Πίθηκοι έβλεπαν κινούμενα σχέδια και εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός VW

Οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους. Οι πίθηκοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. To αποκάλυψαν την Δευτέρα 30/01 οι εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Sueddeutche Zeitung.

Στην Ολλανδία, η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν διεξήγαγε επίσης για το RIVM από το 2010 ως το 2015 μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκεί, εκτέθηκε σε καυσαέρια μια ομάδα εθελοντών κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και μια άλλη στο κέντρο του Ρότερνταμ.

«Έκανα κι εγώ έρευνα για το RIVM. Μερικές φορές με ποντικούς ή αρουραίους και ναι, μερικές φορές επίσης με ανθρώπους», ανέφερε ο Πάουλ Μπορμ, καθηγητής τοξικολογίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Αυτές οι τοξικολογικές έρευνες υπόκεινται σε αυστηρές προδιαγραφές και κάθε πείραμα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή ιατρικού και δεοντολογικού ελέγχου, υπογράμμισε ο Κάσεε, σύμφωνα με το NRC. «Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν εξαιτίας των ερευνών μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ